Arkaluontoisia potilastietoja lojui pitkin vilkasta katua Helsingissä – papereista selvisi nimiä, hetuja ja jopa tietoja sukupuolitaudeista

Asiakirjat ovat peräisin 1980-luvun lopusta ja 1990-luvun alusta. Asiakirjat koskevat tavalla tai toisella ehkäisyä.

Lääketieteellisiä papereita lojui pitkin Asemapäällikönkatua Itä-Pasilassa.

27.7.2018 6:05 | Päivitetty 27.7.2018 10:30

Asemapäällikönkadulta Helsingin Pasilasta löytyi keskiviikkona päivällä useita arkaluontoisia asiakirjoja pääasiassa Helsingin ehkäisyneuvonnasta.

Asiakirjat lojuivat maassa ympäri katua. Osa asiakirjoista oli keskellä nelikaistaista ajoväylää, ja osa ajokaistoja jakavalla viheralueella. Muutamia asiakirjoja löytyi myös kevyen liikenteen väylältä.

Ei ole tietoa siitä, kuinka asiakirjat ovat päätyneet kadulle.

IS:n lukija kertoo hakeneensa paikalta noin kuusi asiakirjaa. Tämän jälkeen IS kävi paikalla ja keräsi talteen vielä 25 eri asiakirjaa.

Paperit ovat päivämäärien perusteella peräisin 1980-luvun lopulta ja 1990-luvun alusta. Ne sisältävät ihmisten nimiä, henkilötunnuksia ja terveystietoja.

Suurin osa papereista on otsikoitu ”ehkäisyneuvonnan alkuhaastattelu ja seuranta”.

Paperit ovat peräisin pääasiassa Herttoniemen terveysasemalta, Meri-Rastilan terveysasemalta, Vuosaaren terveysasemalta sekä Ehkäisyneuvonnan erityisvastaanotolta Mechelininkadulta. Joukossa on myös muutama asiakirja Karkkilan kaupungin terveyskeskuksesta.

Ehkäisyneuvontapaperi lojui Asemapäällikönkadulla.

Asemapäällikönkatu on vilkas katu, jossa on paljon sekä jalankulkijoita että autoilijoita. Löytöpaikalla sijaitsee myös linja-autopysäkkejä molemmin puolin katua.

Ehkäisyneuvonnan alkuhaastattelu ja seuranta -asiakirjoista selviää naisten terveystietoja, kuten viimeisimmän raskauden ajankohta ja tarkkoja tietoja kuukautiskierrosta. Tiedoista löytyy myös muun muassa viimeisin käytössä ollut ehkäisykeino sekä henkilön pituus ja paino.

Suurin osa potilaista on syntynyt 1960-luvulta. Kaikki asiakirjat koskevat naisia.

Kadulta löytyi myös ”erikoisalan sairauskertomus”-nimisiä asiakirjoja, jossa on terveysaseman leima sekä otsikko ”Helsingin kaupungin terveysvirasto”. Yhdestä näistä löytyy naisen henkilötiedot sekä tietoja positiivisista sukupuolitautitesteistä.

Asiakirjojen joukosta löytyy myös Syöpäjärjestöjen sytologian keskuslaboratorion ja terveysaseman leimalla varustettu asiakirja, josta ilmenee, mitä ehkäisypilleriä henkilö käyttää.

Kaikkien asiakirjojen yhteinen nimittäjä on se, että ne liittyvät tavalla tai toisella ehkäisyyn.

Asemapäällikönkadulta löytyneet ehkäisyneuvonnan paperit sisältävät arkaluontoista tietoa, muun muassa merkintöjä potilaiden sukupuolitaudeista.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tietosuojasta vastaava henkilö ja johtava lakimies Karri Välimäki kertoo, että tapauksessa on todennäköisesti tapahtunut tietoturvaloukkaus.

Sitä, kuinka asiakirjat ovat päätyneet kadulle, ei ole tietoa.

Nyt asia etenee niin, että Välimäki on yhteydessä kaupungin tietosuojavastaavaan joka keskustelee Suomen tietosuojavaltuutetun kanssa.

Vaikka asiakirjat ovat osin jopa 30 vuotta vanhoja, se ei muuta tilannetta.

– Se helpottaa sitä, että nämä eivät ole niin tuskallisia näille potilaille, mutta asia on sama. Niiden salassapito ei ole lakannut.

Välimäki epäilee, että asiakirjat voivat olla esimerkiksi tuhottavaksi tarkoitettuja potilasasiakirjoja.

IS toimitti asiakirjat poliisille.

Ehkäisyneuvonnan papereita löytyi monen potilaan tiedot kattava pino.

Poliisi: ”Rikos ei ole vanhentunut”

Poliisin rikostarkastaja Jouni Niskanen kertoo, että potilasasiakirjojen lojuminen kadulla voi rikkoa useampaakin lakipykälää.

Niskasen mukaan lähtökohtaisesti rekisterinpitäjä on vastuussa arkaluontoisten tietojen suojaamisesta.

Rekisterinpitäjää voidaan syyttää useammasta rikoksesta. Niskasen arvion mukaan ainakin henkilörekisteririkoksen raamit täyttyvät.

– Paperien päätymisen kadulle voisi ajatella edellyttävän ainakin jossain vaiheessa prosessia törkeää huolimattomuutta, ja näin ollen voidaan katsoa henkilörekisteririkos sattuneeksi.

Henkilörekisteririkoksesta voidaan tuomita maksimissaan vuodeksi vankeuteen.

Kyseessä voisi Niskasen mukaan olla myös salassapitorikos tai -rikkomus sekä virkarikos, mikäli potilastietojen hukkaamissa katsotaan olevan vastuussa virkavelvollisuuden alainen virkamies.

– Myös useampi rikosnimike voi täyttyä samanaikaisesti, sillä tunnusmerkistöt menevät näissä rikoksissa päällekäin.

Niskasen mukaan sillä ei ole rikosoikeudellisesti merkitystä, että tiedot ovat vanhoja.

– Rikos ei ole vanhentunut, sillä todennäköisesti mahdollinen rikos tapahtui hetkellä, kun paperit päätyivät kadulle. Jos huolimatonta käsittelyä on sattunut jo aiemmin, niin niiltä osin rikos voi olla vanhentunut.

Jokainen rikosnimikkeistä on virallisen syytteen alaisia rikoksia, eli kuka tahansa voi tehdä niistä rikosilmoituksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?