Tupakointia uimarannoilla esitetään sakotettavaksi – Pekka Puska: ”Luulen, että tämä etenee aika nopeasti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tupakointia uimarannoilla esitetään sakotettavaksi – Pekka Puska: ”Luulen, että tämä etenee aika nopeasti”

Suomen tupakkalaki ei tällä hetkellä anna mahdollisuutta kieltää tupakointia yleisillä ulkoalueilla.

Julkaistu: 26.7.2018 19:27

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk) ei uskoo, että lakimuutokselle löytyy kovaa vastustusta: ”Se on varmaan sellaista tavanomaista nurinaa, että kaikki kielletään”.

Thaimaahan matkustavat turistit ovat joutuneet tänä vuonna hieraisemaan silmiään paikallisille rannoille suunnatessaan.

Maa nimittäin kielsi alkuvuodesta tupakoinnin suosituimmilla turistirannoillaan, ja rantahietikoilla tupakoivaa uhkaa nyt jopa vuoden vankeusrangaistus tai 100 000 bathin (n. 2500 euroa) sakko.

Suomalaisturistien on kuitenkin parempi vain tottua tilanteeseen, sillä sannalla sauhuttelijaa voi vastaisuudessa uhata rikesakko myös kotimaassa.

Uimarantojen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä tupakkapolitiikan työryhmä esittää lain muuttamista siten, että tupakointia olisi vastaisuudessa mahdollista rajoittaa myös esimerkiksi leikkipuistoissa, bussipysäkeillä, taksitolpilla ja asemalaitureilla.

Rikesakko tupakoinnista?

Työryhmä esittää, että rangaistus tupakointikiellon rikkomisesta voisi jatkossa olla rikesakon tyylinen, kertoo työryhmän sihteeri, Suomen ASH:n (Action on Smoking and Health) toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Välittömästi määrättävän sanktiomaksun avulla tupakointikieltojen rikkomiseen voisi Haran mukaan puuttua nykyistä tehokkaammin.

Vaikka tupakointikieltojen rikkominen on jo nykylain mukaan rikosoikeudellisesti rangaistava teko, määrätään siitä sakkoja vain erittäin harvoin.

– Jos tupakkalaissa säädetystä tupakointikiellosta ja valvontaviranomaisen huomautuksesta huolimatta jatkaa kielletyllä paikalla tupakointia, niin on tuomittava sakkoon tupakointirikkomuksesta, kertoo Valviran lakimies Isabella Lencioni.

Savuttomuutta valvovat kunnalliset terveysvalvojat ja poliisi.

Kunta voi suositella, mutta ei kieltää

Suomen tupakkalaki ei tällä hetkellä anna mahdollisuutta kieltää tupakointia yleisillä ulkoalueilla.

Kun Kotkan kaupunki tahtoi alkuvuodesta muuttaa yleiset uimarantansa savuttomiksi, totesi kaupungin ympäristölautakunta, että päätös on nykylainsäädännön nojalla mahdoton.

Tupakkalain mukaan tupakointikieltoja voi ulkotiloissa asettaa vain muun muassa tiettyjen oppilaitosten läheisyyteen, yleisötapahtumien katsomoihin tai katoksiin sekä muihin paikkoihin, joissa ihmiset oleskelevat paikoillaan.

Kunnat voivat tämän lisäksi puuttua tupakointiin vain ohjeluontoisesti järjestyssäännöillä. Kotka onkin nyt tyytynyt vain suosittelemaan tupakointikieltoa omilla uimarannoillaan.

Maailmalla ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Norjassa, Islannissa, Virossa ja Venäjällä on joko kielletty tai paikallisesti mahdollista kieltää tupakointi vaikkapa rannoilla, puistoissa tai urheilualueilla.

Myös Ruotsi suunnittelee tupakointikieltojen käyttöönottoa ulkoalueille.

4 miljardia tumppia vuodessa

STM:n nimittämän työryhmän vetäjän Ilkka Oksalan mukaan tupakointikieltojen lisäämisessä on kyse paitsi terveys- myös ympäristökysymyksestä.

Työryhmän raportin mukaan Suomessa heitetään maahan vuodessa noin neljä miljardia tupakantumppia, joista kertyy vuosittain 680 000 kiloa jätettä.

– Jokainen aikuinen, joka tällä hetkellä jättää tumpin maahan missä tahansa, on edesvastuuton aikuinen, eikä oikeastaan ajattele lapsia ollenkaan, Oksala sanoo.

Hän muistuttaa, että myös tumppien siivoaminen maasta aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, jotka jäävät muiden maksettavaksi.

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk) myös muistuttaa, ettei lainmuutos koskisi jokaista hiekkakuoppaa, vaan pelkkiä virallisia EU-kriteerien mukaisia vilkkaita uimarantoja, joita löytyy Suomesta noin 300.

Hän uskoo, että lakimuutoksella on hyvät mahdollisuudet edetä nopeastikin.

– Luulen, että tämä etenee aika nopeasti, koska kyse on paitsi savuttomuudesta, myös ympäristöasiasta.

– Kuvittelisi, että kovin kovaa vastustusta ei tälle tulisi. Se on varmaan sellaista tavanomaista nurinaa, että kaikki kielletään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastaanotti työryhmän mietinnön toukokuussa ja lähettää sen alkusyksystä lausuntokierrokselle.

Esitys toteutettaisiin vasta ensi vaalikaudella.