Ex-suurlähettiläs ihmettelee Venäjän puolustusministerin uhittelevan puheen ajoitusta: ”Miksi juuri nyt?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-suurlähettiläs ihmettelee Venäjän puolustus­ministerin uhittelevan puheen ajoitusta: ”Miksi juuri nyt?”

Puolustusministeri Sergei Shoigun puhe saattaa olla jälkikaikua Putinin ja Trumpin tapaamisesta, Venäjä-asiantuntija Hannu Himanen arvelee.

Hannu Himasen mielestä Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun puhe edustaa perinteistä propagandaa.

25.7.2018 15:38

Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen ihmettelee Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun puheessa sitä, miksi venäläiset ovat päättäneet juuri nyt tulla julkisuuteen lausunnollaan.

– Se voisi lähinnä liittyä vastikään pidettyyn Naton huippukokoukseen. Ja saattaa tavalla tai toisella olla presidentti Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen jälkikaikuja, Himanen arvelee.

Himanen pitää Shoigun puhetta perinteisenä venäläisten harjoittamana propagandana.

Kielenkäyttö on uhittelevaa. Puhe on propagandistisesti muotoiltu.

– Se on perinteistä pelottelua.

Puolustusministeri Shoigu sanoi tiistaina puhuessaan Moskovassa pitävänsä Suomen ja Ruotsin yhteisiä Nato-harjoituksia uhkina, joiden vuoksi Venäjän on ryhdyttävä vastatoimiin.

Himanen toppuuttelee, ettei Shoigun puhetta ole syytä dramatisoida.

– Pidän sitä hyvin samansuuntaisena kuin aiempia venäläisiä lausuntoja Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikasta ja Nato-suhteista.

Himasen mielestä Shoigun puheen mielenkiintoinen piirre oli viittaus toukokuiseen sopimukseen.

– Se voi olla ainoastaan viittaus Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain kolmikantaiseen aiejulistukseen, joka allekirjoitettiin Washingtonissa.

Himanen muistuttaa, ettei kyseinen sopimus koske Natoa, vaan kahdenvälisiä suhteita.

Kuvassa Venäjän federaation puolustusministeri, armeijakenraali Sergei Shoigu seuraamassa taisteluharjoitusta Santahaminassa keskiviikkona 29. toukokuuta 2013.

Shoigun käyttämä kieli viittaa Himasen mielestä sisällön osalta mieluummin isäntämaasopimukseen, jonka sekä Suomi että Ruotsi ovat tehneet Naton kanssa.

Sopimuksen suomalaiset ja ruotsalaiset arvostelijat ovat väittäneet, että sopimus avaa Suomen maaperän, ilmatilan ja aluevedet Nato-joukoille.

– Siitähän siinä ei ole lainkaan kysymys.

Himasen mielestä puheen kohdassa, jossa Shoigu puhuu läntisistä kollegoista, on mielenkiintoinen muotoilu. Shoigu ei täsmennä, keitä ovat länsimaiset kollegat.

– Voisi olettaa, että sillä viitataan Natoon, Nato-maiden sotilaisiin, myös Suomen ja Ruotsin sotilaisiin. Heidän tämäntapaiset toimet, Shoigu käyttää sanaa askeleet, tuhoaisivat olemassa olevan kansainväliset turvallisuusjärjestyksen.

Kyseinen kohta asettaa Himasen mielestä Shoigun puheen propagandistiseksi tekstiksi.

Kyseinen retoriikka on tuttua venäläistä puhetta. Länsimaat ovat syyllisiä kansainvälisen turvallisuusjärjestyksen järkkymiseen, sen takia Venäjä ajaa uutta turvallisuusjärjestystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?