Jussi Niinistö Venäjän Nato-uhkauksista: Puolustusministeri Shoigu ymmärtää tahallaan tai tahtomattaan väärin

Sergei Shoiguin tiistaisessa puheessa oli Niinistön mielestä ongelmallisia yksityiskohtia.

Puolustusministeri Jussi Niinistö harmittelee sitä, että Krimin valtauksen jälkeen EU-maan ja Venäjän puolustusministerien väliset vierailut eivät ole olleet sallittuja.

25.7.2018 14:24

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) pitää Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun tiistaista puheenvuoroa Moskovassa jatkona aiempiin venäläisten puheenvuoroihin.

Venäjä pitää Natoa uhkana. Viesti on Niinistön mielestä selvä: Venäjä ei halua Suomea eikä Ruotsia osaksi Natoa.

– Tämäntyyppinen puheenvuoro on Venäjältä normaalia informaatiovaikuttamista.

Puheessa oli Niinistön mielestä ongelmallisia yksityiskohtia.

– On väärinymmärryksiä. Tahallisia tai tahattomia.

Niinistö mainitsee kaksi räikeää väärinkäsitystä. Helsingin hybridiosaamiskeskus näytti muuttuneen Shoigun puheessa Yhdysvaltoihin linkittyväksi kyberoperaatiokeskukseksi.

Toukokuinen Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain kesken allekirjoitettu aiejulistus puolustusalan yhteistyöstä etenkin harjoittelun saralla näyttää sekoittuneen vuonna 2014 allekirjoitetun Naton isäntämaasopimuksen kanssa.

Lue lisää: Venäjän puolustusministeri uhkaa Suomea Nato-yhteistyön vuoksi: ”Pakottaa meidät vastatoimiin”

Puolustusministeri Sergei Shoigu

Niinistö harmittelee, että EU-sanktiot estävät puolustusministereiden väliset tapaamiset Venäjän ja EU-maiden kesken. Yksikään EU-maan puolustusministeri ei Niinistön tietojen mukaan ole vieraillut Venäjällä Krimin tapahtumien jälkeen.

– EU-sanktiot ovat estäneet sen, etten esimerkiksi minä ole voinut tavata puolustusministeri Shoigua.

– Pidän sitä jokseenkin ongelmallisena. Tämäntyyppisiä väärinymmärryksiä, joita on Shoigun puheessa, olisi hyvä keskustelun kautta selvittää.

Sen sijaan esimerkiksi Japanin puolustusministeri on voinut vierailla Venäjällä.

Puolustusministeri Niinistö mainitsee, että presidentti Sauli Niinistö on menossa tapaamaan presidentti Vladimir Putinia elokuussa. Presidenteillä on ollut jatkuva yhteys.

– Näköjään tarvitaan lisää dialogia.

Suomen ja Venäjän puolustusministeriöt pitävät säännöllisesti yhteyttä. Muutama viikkoa sitten Suomessa kävi Venäjän varapuolustusministeri. Sen sijaan puolustusministeritasolla vierailut eivät ole mahdollisia.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan yksi mahdollisuus on se, että Shoigun verrattain kovassa puheessa on kyse rivien kokoamisesta.

– Venäjällä on sisäisiä ongelmia, esimerkiksi eläkereformi on merkittävä kysymys. Voi olla tämäntyyppisellä retoriikalla halutaan viedä huomio kotimaan asioista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?