Video: Antti Honkonen opetti joutsen­perheen käyttämään suojatietä – kaiken avain löytyi vanhasta valokuvasta

”Niin helppoa se oli.”

25.7.2018 9:20

Tuusulan Jokelassa elää joutsenpariskunta, joka osaa noudattaa ainakin yhtä liikennesääntöä. Jokelalainen lintuharrastaja Antti Honkonen on opettanut joutsenpariskunnan ylittämään tien turvallisesti, suojatietä pitkin, liikennesääntöjen mukaisesti.

Asiasta kertoi ensin Yle.

Tarina alkoi heinäkuussa 2013. Honkosen oli lähtenyt ulkoilemaan, sillä hän tahtoi valokuvata joutsenia, joiden hän tiesi liikkuvan alueella. Lintupari käyskenteli tienvarressa, ja Honkonen päivysti ulkona kolmatta tuntia hyvän otoksen toivossa.

– Liikennettä tuli aina niin paljon, että joutsenet pakenivat lammelle.

Sitten Honkonen muisti puutarhuri Anthony Bosleyn, jonka hän oli tavannut Heinolassa noin puoli vuosisataa aiemmin. Bosley oli Honkosen mukaan taitava hoitamaan vammautuneita suurikokoisia lintuja kuitenkaan kesyttämättä siivekkäitä.

Tuolloin, 50 vuotta sitten, Honkonen oli ottanut valokuvia Bosleysta, joka yritti auttaa siipirikkoa joutsenta.

– Hänellä oli kädet ja sormet levällään ylhäällä. Minulle tuli mielikuva hetkestä, kun kehitin mustavalkofilmiä. Kiinnitteestä alkoi näkyä joutsenen valkoiset sulat – ja ”Tonin” sormet.

Antti Honkonen kertoo, että harrastajat pysyvät riittävän etäällä linnuista etteivät ne kesyynny liikaa.

Hän ryhtyi ohjaamaan lintujen suuntaa.

– Niin helppoa se oli, seisoin kädet pystyssä.

Kadunkulkijat ja autoilijat ihmettelivät ”H. Moilasena”, mitä kummallista mies touhusi, hän sanoo. Eipä aikaakaan, kun joutsenet uskaltautuivat ylittämään tien, vielä suojatietä pitkin.

Sittemmin linnut ovat rohjenneet ylittää autotien jopa poikastensa kanssa. Honkosen kuvaama, jutun ohessa oleva video, on kelpo todistusaineisto saavutuksesta.

Mies kertoo, että linnut ovat säilyttäneet villieläimen luonteensa, eivätkä ne ole kesyyntyneet, vaikka ympärillä on ollut muitakin suojelijoita kuin Honkonen. Toisinaan Honkonen on tosin ”jutustellut” linnuille.

– Olen sanonut joutsenille ”honk honk”, niiltähän pääsee tällainen trumpetti-ääni. Yksi lapsenlapsi oli 3-vuotiaana katsomassa, kun tein ääniä. Hän kysyi, että ovatko linnut sukulaisia, musikaalinen poika ajatteli, että he ovat Honkosia, honk honk.

Honkonen on sosiaalineuvos ja tätä nykyä eläkkeellä. Joutsenet ja luonto ovat kiinnostaneet miestä nuoresta. Kauan sitten hän voitti Yrjö Kokon laulujoutsenista kertovan lintukirjan, jonka hän suorastaan ahmi.

– Satuin voittamaan Mikkelin läänin taidetapahtuman Heinolassa asuessani, vaikka olinkin viimeinen, kun ei ollut muita osanottajia.

Innokas luontoihminen ”ahmi” kirjan nopeasti.

– Viitisenkymmentä vuotta, monia muuttoja kokeneena ja paljon harrastaneena, tulen paikkaan, jossa joutsenet näkyvät ikkunasta.

Nyt Honkonen ja muut harrastajat kantavat linnuista huolta. Honkonen ja kumppanit ovat ilmoittaneet sähköyhtiöihin joutsenille vaarallisista johdoista, mies kertoo.

– Seitsemään Jokelan seudulla olevaan lintujen turmapaikkaan, joissa linnut ovat lentäneet lankoihin, on saatu joko lintusuojia tai maakaapelointeja.

Honkonen on saanut harrastajapiireissä lempinimiä, ”joutsenkuiskaajan” ja myös ”joutsenneuvoksen”.

Honkosen mukaan lintuja suojelevat vievät tien varteen kesäisin oikeaa liikennemerkkiä muistuttavan kyltin, joka varoittaa tiellä liikkuvista joutsenista.

Sama joutsenpariskunta on käyskennellyt miehen kotikulmilla vuosia. Kerrostalokodin ikkunasta näkyy lampi, jossa joutsenpoikue on harjoitellut lentämistä.

Muutama viikko, ja parhaimmat oppilaat saattavat jo lennellä jonkin verran, Honkonen sanoo.

– Kasvuolosuhteet ovat olleet mainiot.

Videolla näkyvä poikue on kasvanut silmissä. Honkonen kertoo, että tänä kesänä niille on löytynyt hyvin ravintoa. Tällä hetkellä Jokelassa asustaa Honkosen mukaan kolme joutsenparia. Toisista poikueista on kadonnut poikasia, yhdestä jopa lintupariskunnan uros.

Videon lintuperheessä on seitsemän poikasta.

– Näillä on kaikista turvallisimmat olosuhteet, ihmiset kunnioittavat niitä niin paljon.

Honkonen kertoo, että hänen kuvaamallaan videolla näkyy, kun mopoilija ajoi poikueen lähelle ”kuin ohjus”. Hän toivoo, että liikenteessä näkyviä luontokappaleita ymmärrettäisiin varoa. Ne eivät ymmärrä liikennettä, vaikka noudattavatkin sääntöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?