Vakava vaaratilanne päiväkodissa: Down-lapsi Roope, 6, katosi hoitajilta – piilopaikasta mitattiin 60 astetta

Julkaistu:

Tapaus huomattiin, kun isä tuli hakemaan poikaansa kotiin.
Tampereen Hippoksen päiväkodissa sattui maanantaina vakava läheltä piti -tilanne, kun 6-vuotias Downin syndrooman omaava Roope Koskela katosi hoitajiltaan.

Tapaus huomattiin, kun hänen isänsä tuli hakemaan poikaa kotiin.

– Tulin hakemaan poikaa hoidosta puoli neljän aikaan iltapäivällä. Etsin lasta katseella ja kävelin ympäri pihaa, mutta en löytänyt häntä mistään. Sitten kävin sisällä katsomassa, olisiko lapsen ryhmä siellä, muttei ollut. Lopulta kysyin asiasta hoitajalta, joka lähti myös etsimään Roopea, muttei löytänyt tätä, Roopen isä Raino Koskela kertoo.

Tämän jälkeen lasta alkoi etsiä kaikki päiväkodin hoitajat. Raino Koskela meni takaisin sisälle ja kulki L:n muotoisen rakennuksen päästä päähän. Samalla hoitajat etsivät poikaa ulkoa.

Koskela kertoo, että etsinnöissä hämärtyi ajantaju. Ensimmäisenä tuli mieleen, onko poika kiivennyt aidan yli.

– Mietin, missä vaiheessa soitetaan hätäkeskukseen ja poliisille. Onko hän päässyt aidan yli? Se on helppoa jostain kohtaa aitaa. Roope on aika kumiukko ja hyvä kiipeilemään, Koskela kertoo.

Kun Koskela oli tutkinut rakennuksen sisätilat ja tuli takaisin pihalle, hän huomasi helpotuksekseen hoitajan taluttavan Roopea. Hoitaja löysi tämän piileksimästä muovisesta hiekoitushiekkalaatikosta. Lapsi oli aivan punainen, sillä laatikossa oli äärimmäisen kuuma. Isän noin tuntia myöhemmin tekemän mittauksen mukaan lämmintä oli liki 60 astetta.


Tiedot siitä, kuinka kauan Roope oli kadoksissa, vaihtelevat. Isä puhuu ainakin 15–20 minuutista, päiväkodin johtajan mukaan kyse oli noin kymmenestä minuutista.

Koskela kertoo, että Roope mahtuu pieneen tilaan, hän jopa nukkuu omien jalkojensa päällä ikään kuin kaksinkerroin. Ennen maanantain tapausta pojalla ei kuitenkaan ole ollut tapana piileksiä. Isän mukaan pojan kanssa ei leikitä piiloleikkejä juuri sen takia, ettei tällaisia tilanteita tapahtuisi.

Sen sijaan Roopella on ollut tapana lähteä omin päin läksimään. Siksi Rainolle tuli ensimmäisenä mieleen, että poika on nytkin karannut.

Esimerkiksi viime äitienpäivänä isä oli kertonut pojalleen, että kaksikko lähtee pyörälenkille. Kun isä oli kuitenkin joutunut vielä hetken tekemään töitä tietokoneellaan, Roope oli turhautunut, avannut pihaportissa olleet kaksi lukitusta ja lähtenyt tielle itsekseen.


Pojan löydyttyä häntä juotettiin ja viilennettiin. Roopea ei kuitenkaan tarvinnut viedä lääkäriin.

Isä kertoo olleensa tapauksesta järkyttynyt.

– Poika ei välittänyt enää tuon taivaallista, kun olimme kotona. Hänelle ei jäänyt traumoja, mutta meille vanhemmille jäi aivan helvetilliset traumat, Raino Koskela kertoo.

Isän mielessä on pyörinyt paljon kysymyksiä: mitä jos hän olisi tullut hakemaan poikaansa tuntia myöhemmin? Halusiko poika edes ulos laatikosta, vai oliko kenties niin, ettei hän päässyt sieltä pois? Uskaltaako Roopea enää jättää päiväkotiin?

Raino ei kuitenkaan syytä tapauksesta niinkään hoitajia, vaan päiväkodin pihalla olevia riskipaikkoja ja turvallisuuskoulutuksen puutetta.


Hippoksen päiväkodin johtaja Tiina Pyykkö kertoo, että asiaa käsitellään tiistaina niin vanhempien kanssa kuin organisaation sisälläkin. Hiekoitushiekkalaatikko lähtee pihasta ensi tilassa.

– Lapsi oli hetkeä ennen ollut keinumassa työntekijän kanssa. Pihassa on ollut semmoiset kymmenkunta työntekijää, mutta kenenkään silmät ei ole ollut lapsessa ja hän on päässyt piiloutumaan. Todella ikävä tapaus.

Etsiessään lasta ensin sisältä ja sitten hieman aidan ulkopuolelta, Pyykkö kertoo miettineensä, että pojan olisi syytä nyt löytyä. Muutoin olisi tullut aika soittaa hätäkeskukseen.

Hippoksen päiväkoti ei ole Roope Koskelan oma hoitopaikka, vaan hänet on siirretty sinne heinäkuun ajaksi, kun pojan oma Pellervon päiväkoti on suljettuna. Kesän ajan Hippoksella on sekä lapsia että hoitajia muista Tampereen päiväkodeista.

– Turvallisuuden näkökulmasta riskit kasvavat kesällä, kun päiväkodeissa on toisilleen tuntemattomia lapsia ja aikuisia. Siitä tuli meille nyt muistutus mitä karmeimmalla tavalla, Pyykkö toteaa.

Pyykön mukaan nyt ryhdytään toimenpiteisiin, jotta Roope saa itselleen henkilökohtaisen avustajan ainakin siihen asti, kun hän on kesän ajan eri päiväkodissa kuin yleensä. Tampereella henkilökohtaista avustajaa on ollut vaikea saada.

– Lapsen tilanne puoltaa nyt henkilökohtaista avustajaa. Tällaista riskiä en enää uskalla ottaa, Pyykkö sanoo.