Kotimaa

Nasan pysäyttävä tieto Suomenlahdesta – valtava sinileväpyörre satelliittikuvissa

Julkaistu:

Sinilevää on tänä vuonna Suomenlahdella ja Itämerellä enemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.
Ennätyksellisen pitkään jatkuneet helteet pahentavat jo ennestään Suomenlahden hankalaa sinilevätilannetta. Vakava tilanne näkyy tuoreessa Yhdysvaltain liittohallituksen alaisen ilmailu- ja avaruushallintoviraston eli Nasan satelliittikuvissa.

Nasa julkaisi tuoreen kuvan helteen pahentamasta jokakesäisestä ongelmasta, josta näkyy, miten sinilevää on nyt runsaasti koko Suomenlahden pituudelta. Suomen sinileväongelma näkyy valtavana pyörteenä.

Nasa julkaisi kuvan myös Twitter-tilillään

Nasta: Merten syvyyksissä nousevat pahentavat ongelmaa

Sinilevää on tänä vuonna Suomenlahdella enemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nasan mukaan kuvan perusteella voisi päätellä, että sinilevän pyörteiden tarkat reunat kertoisivat tilanteen pahentumisesta vielä kesän aikana.

– Nouseeko merten syvyyksistä ravinteita, jotka ruokkivat sinilevää kuumanan kesänä?, Nasan sivulla pohditaan.

Suomen merialueiden lisäksi sinileväkukintoja on ollut runsaasti myös sisävesillä.


Suomen ympäristökeskuksen eli Syken mukaan sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinilevä voi aiheuttaa myrkytysoireita

Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Yleisimpiä sinileväaltistuksen oireita ovat vatsaoireet eli pahoinvointi, mahakipu, ripuli ja oksentelu. Lisäksi voi esiintyä iho-oireita, kuten ihottumaa ja huulten kirvelyä sekä flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja lämmönnousua.

Juttua on muokattu tiistaina 24.7. kello 19.38. Nasan kuvien mukaan sinileviä on koko Suomenlahden ja Itämeren alueella eikä vain Suomessa.