Lavatansseihin hurahtaneella Heikki Pajusella on hurja tavoite: ”Ensin tulevat tanssit ja sitten kaikki muu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lavatansseihin hurahtaneella Heikki Pajusella on hurja tavoite: ”Ensin tulevat tanssit ja sitten kaikki muu”

Lavatanssit ovat eläneet uutta nousukautta jo vuosia. Syyt suosioon taitavat kuitenkin olla erilaisia kuin tanssien kultakaudella.

24.7.2018 11:57

Lampien ympäröimä puinen rakennus seisoo Kanta-Hämeessä, Hausjärven Ryttylän kylässä. Hiekkatie nousee portilta kohti terassia. Lampi ja laituri jäävät kulkusuunnassa oikealle. Hiekkatietä reunustavat koivut.

Samalla paikalla tanssittiin ensimmäiset juhannustanssit 1950-luvun alussa, seuratanssien kultakauden kynnyksellä.

  • Artikkelin videolta voit katsoa koosteen ISTV:n suorasta lähetyksestä Kolmilammin lavatansseista. Koko suoran lähetyksen pääset katsomaan tästä.

Kolmilammin lava on ollut siitä lähtien tunnettu sunnuntaitanssipaikka. Tänä sunnuntaina lavalle nousee Taikakuu.

Tanssilavakulttuuri on elänyt murroksessa vuosien ajan. Lavakulttuuri näytti jo hiipumisen merkkejä, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana nuoret aikuiset ovat löytäneet lavoille.

Tanssiaktiivi Mikko Jokinen kuvailee tilannetta uudeksi renesanssiksi.

– Vanhemmat muistavat lavatanssit omasta nuoruudestaan. Tanssitaito kehittyy koko ajan ja kursseja järjestetään. Uusia tanssityylejä tulee jatkuvasti.

Tällä hetkellä tanssijat toivovat esimerkiksi kizombaa ja bachataa.

Kun Taikakuu aloittaa, nuorimmat katsojat ovat alakouluikäisiä. Eräs pikkutyttö pyörähtelee hame hulmuten terassilla. Sisällä nuoret aikuiset eläytyvät liikkeeseen silmät suljettuina. Ilma on trooppinen. Hiki virtaa.

– On hienoa nähdä, että lavoille tulee nuoria, taidokkaita tanssijoita. Samaan aikaan käy sitten myös keski-ikäisiä ja vanhempia tanssijoita. Tanssi kuuluu silloin tosiaan kaikille, Jokinen summaa.

Taikakuu tekee tänä vuonna reilusti yli sata keikkaa. Tanssikansan liikuttaminen tekee muusikoista kiistatta lavakulttuurin asiantuntijoita.

Koskettimia ja haitaria soittava Emil Hällmark tunnistaa tänäkin iltana useita tuttuja kasvoja.

– Jotkut suunnittelevat lomansa bändien keikkakalentereiden mukaan.

Laulaja Juha Metsäperä nyökyttää vieressä päätään.

– Joillakin paikkakunnilla on tietysti sellaisiakin tanssijoita, jotka käyvät vain lähitansseissa.

Espoosta Kolmilammille lähteneet Heikki Pajunen ja Ulpu Jarva myöntävät, että bändien aikataulu määrittelee omaa lomanviettoa.

– Kesä on ihmisen parasta aikaa, kun saa olla lomalla ja tanssia, Jarva toteaa nauraen.

Heikki Pajusen mukaan tanssien kiertäminen vie väistämättä aikaa.

– Olen asettanut joskus sellaisen tavoitteen, että kierrän jonakin päivänä kaikki Suomen lavat. Kyllä se niin menee, että ensin tulevat tanssit ja sitten kaikki muu.

Innokkaimmat tanssijat suunnittelevat lomansa tanssikalenterin mukaan. Heikki Pajunen ja Ulpu Jarva seuraavat lempiyhtyeidensä keikkakalenteria tarkasti.­

Pajunen ja Jarva seuraavat tarkasti suosikkibändejään. Suomen lavoissa on Pajusen mukaan paljon vaihtelua. Oikea yhtye takaa, että paikalla on samanhenkistä porukkaa.

Kolmilammi on tunnettu kuumankosteasta tunnelmastaan. Kesähelteellä moni tanssija pukeutuu teknisiin paitoihin tai vaihtaa vaatteita illan aikana. Pukeutuminen on kirjavaa.

Muutama tanssipari harjoittelee terassilla. Kahviossa kuluu virvoitusjuomia ja leivonnaisia. Ikkunalaudalla on rivi vesipulloja.

Ihmiset juttelevat menneistä ja tulevista tansseista. Moni on tullut Kolmilammin lavalle suoraan Valasrannan tanssileiriltä.

Jostakin syystä niinkin perinteisellä paikalla kuin tanssilavalla suomalainen jäyhyys loistaa poissaolollaan. Tutustuminen vaikuttaa helpolta.

Lavakulttuurin kultakaudella romanssit olivat hyvin yleisiä. Nuoret etsivät aikoinaan lavoilta kumppania. Kokeneiden tanssijoiden mukaan tanssin sujuminen kertoo kumppanista paljon.

Lavat eivät ole enää yksiselitteisesti pariutumispaikkoja. Kesäyö, läheisyys ja leppoisa tunnelma takaavat kuitenkin sen, että romanssejakin syntyy.

Jesse Luusua ja Aino Kemppi tapasivat toisensa tanssikurssilla.­

Yksi tanssin kautta tutustuneista pareista pyörähtelee ensimmäisten kappaleiden aikana ohi useaan kertaan.

Jesse Luusuan ja Aino Kempin sydämet pyörähtivät tanssikurssilla. Nyt pari pyörähtelee lavatansseissa.

– Lavatansseissa saa liikkua, improvisoida ja ilmaista itseään. Se on parasta, Aino Kemppi toteaa.

Järjestäjän näkökulmasta samanhenkiset ihmiset löytävät toisensa väistämättä. Kimmo Keihäs on seurannut tansseja jo kolme vuosikymmentä.

– Kyllä se niin on, että täällä on nuoria vapaita ihmisiä. Moni käy täällä ensisijaisesti tanssimassa, mutta eivät ihmiset kulje myöskään silmät kiinni.

Yksi lavatanssien erikoisuuksista on se, että naisia on yleensä enemmän kuin miehiä. Naisten seinusta on myös Kolmilammin lavalla ruuhkainen.

Monet ensikävijät saattavat yllättyä myös siitä, että viina ei virtaa lavoilla menneiden vuosikymmenten tapaan. Tanssi on monelle liikuntaa.

Kolmilammin kahviosta ei voi ostaa lanteita öljyävää keskiketterää tai muutakaan alkoholia.

Lavakulttuurin uudesta noususta huolimatta uudet harrastajat ovat erittäin tervetulleita. Aktiivit pyrkivät tuomaan tanssikulttuuria esiin sosiaalisessa mediassa.

Yhtyeet ottavat puolestaan ohjelmistoonsa uusia tanssityylejä yleisön toiveiden mukaan. Illassa eri tyylejä voi olla jopa parikymmentä.

Lavakulttuuri näyttää tasapainottelevan uuden ja perinteisen välillä.

– Nuorisoa saadaan mukaan monipuolisuudella. Tärkeintä olisi, että olisi hurmaavia esikuvia ja sopivaa musiikkia, Mikko Jokinen arvioi.

Kolmilammin sunnuntai-ilta ei pääty viimeisiin valsseihin tai edes lavan sisälle. Haitari ja akustinen kitara soivat ennen puoltayötä terassilla. Ihmiset tanssivat vielä hetken.

Kun paikka on lopulta hiljentynyt, tanssijat suuntaavat rantaan. Lammen vesi viilentää illan aikana lämmenneet vartalot, jälleen kerran.

Jarkko Vehkosilta, Katri Johansson ja Hanna Kivivuori näyttävät mallia taivutuksessa.­

Kolmilammin lava on tunnettu leivonnaisistaan. Tiskin takana palvelivat Emmi (vas.) ja Jaana Eronen.­

Musiikista vastasi Taikakuu.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?