Hurjat luvut julki: osassa Suomea kuumin heinäkuu yli sataan vuoteen!

Ilmatieteen laitos kertoo, että helteet ovat nyt harvinaisen kovat.

23.7.2018 13:05

Heinäkuussa Suomessa on nautittu hellepäivistä, ja myös tuskasteltu trooppisia öitä.

Sama tilanne on metsäpalojen vaivaamassa Ruotsissa. STT:n mukaan kuluva heinäkuu on ollut länsinaapurissa lämpimin heinäkuu vähintään 260 vuoteen.

Yllä olevalla videolla nähdään lähipäivien sääennuste.

Myös Suomessa kuluva heinäkuu on ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan selvästi keskimääräistä lämpimämpi.

– Helteiden osalta on menty harvinaisen puolella. Vastaavia kesiä on kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Edellisen kerran esimerkiksi maan keskiosassa heinäkuu oli tätä lämpimämpi vuosina 2010 ja 2011, kertoo Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Niina Niinimäki.

Suomen eri mittausasemilla on hyvin erilainen historia. Osassa säätä on mitattu huomattavasti pidempään kuin toisissa. Tästä syystä heinäkuun hellehistoriaa on vaikea arvioida samalla tavalla koko maan osalta kuin Ruotsissa.

Se on kuitenkin selvää, että osassa Suomea heinäkuu on ollut kuumin yli sataan vuoteen.

 Sodankylän mittausasemalla on tehty havaintoja 107 vuotta. Tämä heinäkuu on ykkösenä hellepäivien lukumäärässä.

Heinäkuun helteet houkuttelivat SUP-lautailun pariin Espoon Keilalahdella.

  • Onko sinun lämpömittarissasi hurjat hellelukemat? Ota kuva ja lähetä se tätä kautta tai multimediaviestinä numeroon 13456.

Niinimäki kertoo heinäkuun olevan tähän mennessä mittaushistorian lämpimimpien heinäkuiden mittauksessa noin sijalla 5–10 sekä keskilämpötilan että hellepäivien määrän osalta.

– Pisin mittaushistoria on Helsingin Kaisaniemestä, jossa säätä on mitattu 173 vuotta. Hellepäivien lukumäärässä heinäkuu on sijalla kahdeksan.

Osassa asemia säätä on ehditty mitata vain noin 50–60 vuotta.

– Esimerkiksi Kuopion asemalla säätä on mitattu 60 vuotta, ja lämpimien heinäkuiden osalta tämä heinäkuu on sijalla viisi.

 

Suurimmat poikkeamat heinäkuun osalta ovat olleet Lapissa, jossa heinäkuusta on muodostunut mittaushistorian kaikkein lämpimin.

– Sodankylän mittausasemalla on tehty havaintoja 107 vuotta. Tämä heinäkuu on ykkösenä hellepäivien lukumäärässä, Niinimäki kertoo.

Kuluvasta heinäkuusta on tullut lämpimin myös Kittilän ja Inarin mittaushistoriassa. Kittilässä säätä on ehditty mitata 46 kuusi vuotta ja Inarissa 39 vuotta.

Lapin osalta heinäkuu näyttää myös siltä, että kuun keskilämpötila nousee ensimmäistä kertaa yli 20 asteen. Esimerkiksi Kittilässä poikkeama tavanomaiseen keskilämpötilaan on tähän mennessä ollut peräti 5,3 astetta.

– On mahdollista, että Lapissa saadaan loppukesästä rikottua myös lisää lämpötilaennätyksiä, Niinimäki pohdiskelee.

Niinimäen mukaan heinäkuusta on muodostunut historian kaikkein lämpimin myös Maarianhaminassa, jonka mittaushistoria ylettyy 54 vuoden päähän.

Päiviä yhä jäljellä – hätyytelläänkö ennätyksiä?

Heinäkuu ei kuitenkaan ole vielä loppunut eikä tavanomaista lämpimämpi sää ole menossa mihinkään. Lämpötilat pysyttelevät Suomessa myös seuraavat viikot noin 25–30 asteessa. Hätyytelläänkö ennätyksiä vielä muuallakin kuin Lapissa?

– Tähän mennessä heinäkuussa on ollut koko Suomessa yhteensä 18 hellepäivää. Vuonna 2010 hellepäiviä oli Suomessa 30 ja vuonna 2014 niitä oli 26.

Koko maan osalta kaikkien aikojen helteisimpään, eli vuoden 2010 heinäkuuhun, ei siis millään enää päästä. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys, 37,2 astetta, on Liperistä myös vuodelta 2010. Tänä kesänä mittarin elohopea on toistaiseksi hurjimmillaan pompannut 33,7 asteeseen Vaasassa.

Vuoden 2014 heinäkuun hellepäivien määrään voidaan kuitenkin vielä yltää.

– Päiviä on vielä jäljellä, katsotaan, Niinimäki toteaa.

Ennätyksiä uusiksi jo toukokuussa

Toukokuun lopussa Ilmatieteen laitoksella oli käynnissä tavallista jännittävämpi työpäivä. Hellerajaa ja uutta ennätystä odoteltiin minuutti minuutilta.

Ennätys meni rikki, ja yksittäisten hellepäivien määrässä on tehtiin Suomen ennätys, sillä toukokuussa hellepäiviä kertyi historiallisesti yhteensä jopa 14.

– Se on suurin yksittäisten hellepäivien määrä toukokuussa vuodesta 1961 alkaneen mittausjakson aikana, Niinimäki kertoi toukokuussa Ilta-Sanomille.

Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki historiallisesta toukokuusta. Toukokuulta säähistoriaan jäi nimittäin myös kaikkien aikojen lämpimin äitienpäivä.

Kesäkuussa hellepäivien määrä ei yltänyt samoihin lukemiin kuin touko- ja heinäkuussa. Kesäkuussa oli yhteensä yhdeksän hellepäivää. Tavanomainen hellepäivien määrä kesäkuussa on keskimäärin kahdeksan, joten myös kesäkuu oli hieman tavallista parempi helteiden osalta.

Rantakelit ovat olleet heinäkuussa poikkeuksellisen hyvät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?