Näin Trumpit majoittuivat ja söivät Suomessa – erityisesti yksi näky oli presidentin seurueen mieleen: ”Tuli aika ihastuneita kommentteja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Trumpit majoittuivat ja söivät Suomessa – erityisesti yksi näky oli presidentin seurueen mieleen: ”Tuli aika ihastuneita kommentteja”

Presidenttipari söi illalliseksi kasvispastaa ja yöpyi Valtion vierastalon hulppeimmassa sviitissä.

23.7.2018 10:33

Odotuksen ja jännityksen määrä oli suuri Helsingissä sunnuntaina 15. heinäkuuta, kun kaupunkiin odotettiin saapuvaksi Yhdysvaltain presidenttiparia.

Air Force One laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle sunnuntaina iltayhdeksältä. Presidentti Donald Trump vilkutti lentoasemalle kerääntyneelle medialle ja järjestäjille koneen rappusilta. Melania Trump hymyili hillitysti laskeutuessaan koneen portaat.

Lentoasemalta presidenttiparin massiivinen autosaattue suuntasi suoraan Helsingin Munkkiniemeen Kalastajatorpalle. Tasavallan presidentin kanslia vahvistaa, että presidenttipari yöpyi sunnuntain ja maanantain välisen yön Hotelli Kalastajatorpan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Valtion vierastalossa, joka toimii korkea-arvoisten vieraiden majoituspaikkana.

Trumpit yöpyivät valtion vierastalossa.­

Valtion vierastalon aula.­

Toisen kerroksen oleskelutilassa on avotakka ja sohvaryhmä. Tilasta avautuu näkymä viistosti merelle.­

Päävieraan sviitti.­

Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorpan director of operations Juha Martikainen kertoo, että presidenttipari yöpyi Valtion vierastalon pääsviitissä, ja Trumpien noin parisataahenkinen seurue puolestaan majoittui Hotelli Kalastajatorpassa.

Martikaisen mukaan Trumpit viihtyivät helteisenä sunnuntai-iltana vierastalon rauhassa, eivätkä he vierailleet hotellissa tai käyskennelleet hotellin tiluksilla.

– He olivat aika tiiviisti vierastalossa, ja olivat siellä oman väkensä kanssa.

– En tiedä, viettivätkö he aikaa vierastalon pihalla tai ulkona vierastalon terassilla, mutta kova helle ei siihen varmaan houkuttanut.

Martikainen kertoo, että saavuttuaan sunnuntai-iltana vierastalolle, presidenttipari nautti Kalastajatorpan ravintolan antimista. Ravintolassa pariskuntaa ei kuitenkaan nähty.

– He tilasivat ruoat melkein heti sen jälkeen, kun olivat saapuneet Kalastajatorpalle sunnuntaina. He söivät Meritorppa-ravintolan normaalilta À la carte -listalta, mutta ruokailivat vierastalossa. He tilasivat molemmat ruokalistalta saman pasta-annoksen, ei mitään sen kummempaa. Heillä ei ollut mitään erityistoivomuksia. Jälkiruokia tai juomia he eivät tilanneet, Martikainen kuvailee.

Ravintola Meritorpan À la carte -listan ainoa pasta-annos on kasvispasta, joka sisältää tilli-pinaattipestoa, fenkolia, kevätsipulia, pinaattia, mehustettua tomaattia, rucolaa ja ricottajuustoa.

Kuva toisesta päävieraan sviitin makuuhuoneesta.­

Yhdysvaltain presidenttiparin maanantaiaamu alkoi aamiaisella tasavallan presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.­

Trumpien nauttima pasta-annos on erityisen vihreä ja kasvispitoinen.­

CNN uutisoi toukokuussa, että sen tietojen mukaan presidentti Trumpin ruokavaliosta on pyritty asiantuntijoiden avulla karsimaan turhia rasvoja, ja Trumpin aiemmin suosimat pihvit ovat vaihtuneet merianturaan.

Myös kasviksia kerrottiin alkaneen näkyä lautasella aiempaa enemmän.

Martikainen sanoo, että presidenttiparin tilausta oli hoitamassa sekä Kalastajatorpan henkilökuntaa että presidenttiparin omaa henkilökuntaa.

Martikaisen mukaan Trumpit eivät tilanneet ruokia tai juomia hotellin ravintolasta sunnuntai-iltaista ruokailua lukuun ottamatta.

– Heillä on ollut mukanaan varmaan omat välipalat ja virvokkeet. Luulisin näin, koska ainoastaan lämpimät ateriat sunnuntai-iltana tulivat meidän kautta.

Martikainen ei tiedä, miten Trumpit viettivät vapaa-aikansa Kalastajatorpalla. Mahtoivatko Trumpit rentoutua esimerkiksi vierastalon suomalaisessa saunassa?

– Vierastalossa on sauna- ja uima-allasosasto, mutta en tiedä kävivätkö he saunassa.

Vierastalon saunaosaston tunnelmaa.­

Suuressa saunassa on tunnelmallinen valaistus­

Ensimmäisen kerroksen uima-allas on mitoiltaan noin 15 m x 7 m.­

Kolmannen kerroksen pääsviitin perällä on yksityinen ruokasali, jossa asukas voi halutessaan nauttia aamupalansa.­

Martikainen kuvailee kolmikerroksisen Valtion vierastalon muistuttavan enemmän tasokasta asuintaloa kuin hotellia. Siellä on useita makuuhuoneita ja sviittejä, oleskelutiloja, ruokasali, keittiö sekä oma terassi. Martikaisen mukaan vierastalon terassilta ei ole merinäköalaa, mutta ikkunoista on.

Martikainen ei avaa tarkemmin sitä, mitä erityistoiveita presidenttiparilla oli etukäteen vierastalon varustelun ja hotellin palveluiden suhteen.

– Heillä ei ollut mitään erikoisia erityistoiveita. Kokonaisuutena arvioiden heillä oli hyvin normaalit tuotteet ja palvelut.

Maanantaiaamuna Trumpit nauttivat aamiaisen Suomen tasavallan presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Trumpit saapuivat Mäntyniemeen autosaattueessa äärimmäisen tiukkojen turvatoimien saattelemana, ja aamiaistapaaminen alkoi puoli kymmenen jälkeen.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vieraat vastaan Mäntyniemen aulassa. Trumpit tervehtivät Suomen presidenttiparia hymyillen ja Niinistö ojensi Melania Trumpille kukkakimpun.

Käteltyään aulassa presidenttiparit siirtyivät virka-asunnon parvekkeelle, jossa he viettivät hetken ihaillen hienoa kesäsäätä.

IS kertoi aiemmin, että Niinistö myös vitsaili Trumpille Suomen epätavallisesta helleaallosta, ja Trump naureskeli rennon oloisesti Niinistön vitsille.

Parvekehetkestä julkaistulla videolla näyttää siltä, että Niinistö esittelisi aluksi Trumpille Mäntyniemen edustan merellisiä maisemia. Seuraavaksi Niinistö vaikuttaisi puhuvan Trumpille pilkkimisestä elehtiessään käsillään tavalla, joka näyttää pilkkimiseltä.

Parvekehetken jälkeen Trump ja Niinistö keskustelivat ruokasalissa pidetyssä aamiaistapaamisessa. Samanaikaisesti rouva Trumpilla ja rouva Haukiolla oli oma aamiaiskeskustelu pienessä salongissa.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että aamiaisella tarjoiltiin runsas aamiaislautanen, joka sisälsi muun muassa kylmäsavulohta, palvikinkkua, juustoa, vihanneksia sekä tuoreita kotimaisia marjoja kuten vadelmaa ja mustikkaa.

Aamiaistapaamisessa Niinistölle suuntaamissa sanoissaan Trump kiitti Suomea vieraanvaraisuudesta.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan rouvat Haukio ja Trump keskustelivat muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, rouva Trumpin Be Best -kampanjasta, Haukion toiminnasta Unicefin suojelijana sekä Pieniä tarinoita -kampanjasta. Kaksikko puhui myös Suomen vahvuuksista hyvinvointiyhteiskuntana.

Aamiaistapaamisten jälkeen Trumpit suuntasivat autosaattueessa takaisin majapaikkaansa Valtion vierastaloon.

Siellä he viipyivät noin kaksi ja puoli tuntia ennen siirtymistä Presidentinlinnaan. Kalastajatorpan Director of Operations Juha Martikainen tapasi presidentin tässä yhteydessä.

– Tervehdin presidenttiä lyhyesti maanantaina päivällä, kun presidenttipari kävi Mäntyniemen ja Presidentinlinnan tilaisuuksien välissä vierastalolla levähtämässä. Juttelimme lyhyesti, ”hei, hauska tavata” -tyylisesti. Se oli hyvin lyhyt nopea kättely. Presidentti vaikutti hyväntuuliselta.

Presidenttiparit ihailivat parvekkeella Suomen hienoa kesäsäätä.­

Yhdysvaltain presidenttipari saapui Presidentinlinnaan kello kahden tienoilla, noin tunnin alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Siellä Trump tapasi myöhässä Suomeen saapuneen Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Mukana oli myös Melania Trump, joka tapasi toistamiseen Suomen presidenttiparin.

Medialle ei ole avattu, mitä rouva Trump teki iltapäivällä sillä välin, kun Putin ja Trump keskustelivat keskenään. Virallista ohjelmaa hänelle ei tuolle ajalle järjestetty.

IS todisti paikan päällä, kun noin puoli kolmelta Kalastajatorpalle saapui kymmenisen mustan auton ja kahden poliisiauton saattue, ja Saunalahdentie Kalastajatorpan edustalla suljettiin hetkeksi liikenteeltä.

Autosaattue lähti Kalastajatorpalta pois kahden tunnin päästä, eli puoli viideltä. Tasavallan presidentin kanslia tai Valkoinen talo eivät ole kommentoineet, saapuiko Melania Trump iltapäivällä Valtion vierastaloon presidenttien tapaamisen ajaksi.

Trumpin ja Putinin tapaaminen pidettiin Presidentinlinnan Goottilaisessa salissa. Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidentit istuivat samoilla puisilla tuoleilla koko kahdenkeskisen neuvottelunsa ajan.

Tapaamisen jälkeen vieraille tarjottiin lounas, johon kuului kotimaista paahdettua häränfileetä, uuden sadon vihanneksia ja tomaatti-sipuli-salaattia sekä savustettua kotimaista nieriää kantarellikastikkeessa.

Jälkiruoaksi nautittiin vanilja-jugurttijäätelöä, kotimaisia kesän marjoja sekä kauraleivos.

Kello kuuden tienoilla Presidentinlinnan Valtiosalissa pidettiin Trumpin ja Putinin yhteinen tiedotustilaisuus, johon myös rouvat Haukio ja Trump osallistuivat.

– Sisustus on hyvin skandinaavinen. Se on alusta saakka tehty hyvin suomalaisen näköiseksi. Löytyy Artekia ja Aaltoa, kertoo Director of Operations Juha Martikainen.­

Valvion vierastalon oleskelutiloja.­

Valtion vierastalon sisustuksen on suunnitellut taiteilijaprofessori, sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi. Sisustuksessa vaalitaan valoa ja luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä.­

Donalt Trump ja hänen puolisonsa Melania poistuivat Suomesta maanantai-iltana. Air Force One nousi Helsinki-Vantaan kentältä noin puoli yhdeksän maissa.­

Kalastajatorpan Juha Martikainen kertoo saaneensa Yhdysvaltain presidenttiparin mukana matkustaneelta seurueelta positiivista palautetta Suomen kesäsäästä ja Munkkiniemen merellisistä maisemista.

– Monelle presidenttiparin seurueesta jäi mieleen sunnuntai-illan auringonlasku meren taakse. Kyllä seurueelta tuli aika ihastuneita kommentteja. Että sattui niin hyvä keli ja upea auringonlasku. Ja sehän seuruetta ihmetytti, että aurinko paistoi niin pitkään.

Hänen käsityksensä mukaan presidenttiparillakaan ei vaikuttanut olevan majoitusjärjestelyihin nokan koputtamista.

– Sain sellaisen kuvan, että presidenttipari oli tyytyväinen yleisesti. Mutta tietenkin se palaute tuli sieltä muulta seurueelta.

Maanantaina 16. heinäkuuta koko maailma seurasi mielenkiinnolla ja jännityksellä kahden suurvaltajohtajan tapaamista Helsingissä.

Helteisen huipputapaamispäivän päätteeksi Yhdysvaltain presidenttipari hyvästeli Suomen pääkaupungin, kun illalla puoli yhdeksän maissa Air Force One nousi Helsinki-Vantaalta ilmaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?