Taiteilija Pentti Nässling, 84, halusi muistuttaa Trumpia rauhan tärkeydestä: ”Se lähti sunnuntaina Amerikkaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Taiteilija Pentti Nässling, 84, halusi muistuttaa Trumpia rauhan tärkeydestä: ”Se lähti sunnuntaina Amerikkaan”

Pentti Nässling vei taideteoksensa Yhdysvaltain Helsingin-lähetystöön. Hän toivoo, että se pääsisi esille Valkoiseen taloon.

23.7.2018 9:23

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili sunnuntaina ja maanantaina Suomessa, Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöön tuotiin runsaasti lahjoja. Lahjat lähetettiin edelleen Valkoisen talon protokollatoimistoon, suurlähetystön tiedottaja kertoo.

Yksi lahjoista oli helsinkiläisen kuvanveistäjän, taidegraafikon ja taidemaalarin Pentti Nässlingin, 84, teos ”The Peace Pipe” – Rauhanpiippu.

Nässling sai idean sen tekemiseen muutama viikko sitten, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokouksesta alettiin huhuta. Nässling halusi antaa presidenteille muistutuksen rauhan tärkeydestä.

Installaation yläosassa on Nässlingin maalaama Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden inspiroima rauhanpiippu villapeitteen päällä ja alemmassa osassa samat elementit poltettuina. Yläosassa lukee englanniksi ”hyvä piippu” ja alaosassa ”paha piippu”. Nässling kävi luovuttamassa teoksen Yhdysvaltain suurlähetystöön viime perjantaina.

– Minulle ilmoitettiin, että se lähti sunnuntaina Amerikkaan, Nässling kertoo.

Nässlingin mukaan teos läpivalaistiin ja tutkittiin lähetystössä tarkkaan.

Nässlingin teos on mitoiltaan 40 x 41 senttiä. Nässling kävi luovuttamassa sen lähetystöön perjantaina 13. heinäkuuta.­

Nässling antoi taideteoksen entisenä Unescon työtekijänä, minkä vuoksi hän ei tahtonut ottaa teoksellaan poliittisesti kantaa suuntaan tai toiseen.

– Taiteilijanahan minulla on vapaus tehdä vaikka kuinka pirullisia juttuja, mutta Unescon työntekijänä olen vannonut, etten anna poliittisia kommentteja.

Teoksen taustapuolella lukee englanniksi, että installaatio on tehty muistutukseksi siitä, että maailmanrauhaa täytyy tavoitella aidosti. Nässling sanoo, ettei teosta ole tarkoitettu pelkästään Trumpille vaan myös kaikille tuleville presidenteille.

Suomen Taiteilijaseura ei ole osallisena Nässlingin lahjassa, vaikka he kertovatkin tukevansa Nässlingiä hankkeessa.

Elämä on kuljettanut Nässlingiä lapsesta saakka eri puolille maailmaa. Viisivuotiaana hän lähti Ruotsiin sotaa pakoon, mutta palasi myöhemmin Suomeen. Sen jälkeen Nässling on asunut muun muassa Tansaniassa ja Espanjan Fuengirolassa, jossa hänellä oli oma ravintola. Nässling palasi takaisin Suomeen 1980-luvulla.

Suomessa hän toimi jonkin aikaa Helsingin yliopistossa graafisena muotoilijana, mutta lopulta homma alkoi maistua puulta ja Nässling päätti heittäytyä vapaaksi taiteilijaksi. Taidetta hän oli toki harrastanut lapsesta asti.

Nässlingin teoksesta ensimmäisenä uutisoineen Hufvudstadsbladetin haastattelussa Nässling kertoo, että hänellä on ollut elämänsä varrella onnea siinä, että ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita ostamaan hänen teoksiaan.

Nässling on ollut vapaa taiteilija vuodesta 1985 lähtien.­

Siitä, laitetaanko Nässlingin installaatio esille Valkoiseen taloon, ei ole varmuutta. IS kysyi asiaa sekä Yhdysvaltain Helsingin-lähetystöltä että Valkoiselta talolta, eikä kumpikaan taho voinut kommentoida mitään siitä, minne presidentille lähetetyt lahjat päätyvät.

Nässling kuitenkin toivoo, että se laitettaisiin esille jonnekin – jos ei Valkoiseen taloon, niin vaikkapa modernin taiteen museoon.

– Toivon, että minulla on taiteilijana sen verran nimeä, että se menee esille jonnekin. Mutta olisi hyvä, jos tämä säilyisi Valkoisessa talossa muistutuksena siitä, että asiat pitäisi ratkaista diplomaattisin keinoin eikä sotaisasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?