Suuret ampiaisparvet tulevat – voivat käyttäytyä pian hyvin aggressiivisesti

Kuluva kesä on vilkas ampiaiskesä lämpimän loppukevään ja kuuman heinäkuun vuoksi.

Ampiaisia on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

20.7.2018 16:52

Kuiva ja lämmin alkukesä ja helle näkyvät rajuina ampiaiskannoissa.

Normaalisti ampiaiskanta on hyvin runsas joka toinen vuosi.

Tänä vuonna se on erittäin runsas vuosi.

– Ampiaisparvet ovat kasvaneet poikkeuksellisen suuriksi ja niiden runsaushuippu on ajoittunut aikaisemmaksi kun normaalisti, kertoo ampiaisasiantuntija ja Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Jouni Sorvari.

Populaatioiden ero runsaan ja ja heikon vuoden välillä voi olla jopa 20-kertainen.

– Se tuskin johtuu siitä, että pesät olisivat isompia kun viime kesänä, vaan siitä, että niitä on enemmän. Lämmin alkukesä ja loppukevät ennakoi, sitä että useampi kuningatar onnistuu perustamaan pesänsä ja sen takia ampiaisia tulee paljon.

Ampiaisten määrä kasvaa

Heinäkuun helle näkyy vaihtolämpöisissä monella tavalla ja lämpö lisää niiden aktiivisuutta.

– Jos pesä on paikassa, joka kuumenee päivän aikana, ne joutuvat jäähdyttämään sitä pöristelemällä siipiään, mikä kuluttaa energiaa.

Se taas johtaa siihen, että ampiaisilla on kovempi tarve etsiä sokeripitoisia nesteitä, jolloin ne tulevat herkemmin ihmisten kanssa samoille saaliille, kuten limonadeille, jäätelöille ja oluille.

Elokuussa ampiaisten määrä kasvaa ja ne voivat käydä aggressiiviseksi.

Kukinnan loppuvaiheessa luonnossa ei ole saatavilla tarpeeksi sokeripitoisia nesteitä. Silloin ampiaisille tulee pula energiasta.

Myös toukille alkaa olla vaikeampi löytää proteiinipitoista ravintoa.

– Uusi toukkasukupolvi on aina suurempi kun sitä hoitava työläissukupolvi. Toukille tulee nälkä, ampiaiset stressaantuvat ja se voi vaikuttaa ampiaisten käyttäytymiseen.

Normaalisti ampiaiset hankkivat toukille proteiinia metsästämällä hyönteisiä, mutta kun hyönteisravinto alkaa käydä vähiin, myös ihmisen grilliruoka, kuten makkarat ja lihat, kelpaavat.

Kaikki pörräävät eivät ole ampiaisia

Usein ihmiset sekoittavat ampiaiset kukkakärpäsiin. Niitä voi olla todella paljon loppukesänä varsinkin etelässä.

Tänä kesänä kukkakärpäsiä on näkynyt runsaasti Kuopiota myöten. Myös, etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa esiintyvän herhiläisen pesintä voi hellekesinä ylettyä laajemmille alueille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?