Päivi Anttikoski: Valintani Aamulehden päätoimittajaksi kariutui äitiyteen ja lapsen asumiseen toisella paikkakunnalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivi Anttikoski: Valintani Aamulehden päätoimittajaksi kariutui äitiyteen ja lapsen asumiseen toisella paikkakunnalla

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne (vas.) ja Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Julkaistu: 20.7.2018 15:55, Päivitetty 20.7.2018 20:00

Päivi Anttikoskelle oli kerrottu, että hän olisi ykkösehdokas tehtävään.

Äitiys ja lapsen asuminen toisella paikkakunnalla estivät valtioneuvoston nykyisen viestintäjohtajan Päivi Anttikosken valinnan Aamulehden päätoimittajaksi vuoden 2017 lopussa, kertoo Suomen Kuvalehti.

Valinta ei toteutunut, koska Anttikosken mies ja perheen kouluikäinen lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle, kertoo Anttikoski lehdelle. Anttikoski vahvistaa tapahtuneen Ilta-Sanomille.

Aamulehden liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen oli kertonut Anttikoskelle, että hän olisi ykkösehdokas tehtävään. Ennen lopullista vahvistusta Anttikosken piti tavata Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne. Päätoimittajuus kariutui tähän marraskuiseen tapaamiseen, jossa paikalla oli Anttikosken ja Telanteen lisäksi Alman henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen. Äänessä tapaamisessa olivat kuitenkin vain toimitusjohtaja ja Anttikoski.

Työasioista keskustelu sujui asiallisesti, mutta sen jälkeen käytiin läpi käytännön asioita. Anttikoski kertoi Telanteelle, että hänen miehensä ja lapsensa jäävät alkuvaiheessa Helsinkiin asumaan, kun Anttikoski itse muuttaisi työn takia Tampereelle.

Telanne tiedusteli lapsen ikää. Kun Anttikoski sen kertoi, Telanne totesi, ettei 10-vuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Anttikoski kertoo, että hän mykistyi kommentista.

– En pystynyt siinä tilanteessa kommentoimaan ja reagoimaan kauhean nopeasti. Olin ihan lapanen. En osannut oikein edes käsittää asiaa. Mietin vain, että mitä mä just kuulin, Anttikoski kertoo IS:lle.

Myös oma mies tyrmistyi kommentista

Telanteen tapaamisen jälkeen Anttikoski teki kaksi asiaa. Ensinnäkin hän kirjoitti välittömästi muistiinpanot käydystä keskustelusta. Ne ovat hänellä yhä tallessa. Hän kirjasi ylös kaksi Telanteen erityisen hämmentävää kommenttia: mainitun toteamuksen siitä, ettei Anttikosken lapsi pärjää ilman äitiä sekä Telanteen kysymyksen siitä, hyväksyykö Anttikosken mies tämän ratkaisun. Kumpaakin kommenttia Anttikoski pitää todella erikoisena.

Toisekseen Anttikoski soitti heti myös miehelleen, joka tyrmistyi kuulemastaan täysin. ”Eihän hänellä ole oikeutta kysellä tuollaisia asioita”.

– Mies oli ihan, että mitä, mitä ihmettä sä puhut?

Anttikoskelle tilanne tuli täysin puskista. Hänellä on pitkä työura takanaan muun muassa MTV3:ssa, joka on hänen mukaansa todella tasa-arvoinen yritys.

– Ei siellä joutunut koskaan tällaisia edes miettimään.

”Olisivat voineet keksiä jonkun muun syyn”

Anttikosken mukaan Telanne ei tuon tapaamisen jälkeen ole ollut häneen missään yhteydessä. Sen sijaan viikko tapaamisen jälkeen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen otti yhteyttä kertoakseen, ettei Anttikoskea valita. Juutilainen oli nimenomaan se henkilö, joka houkutteli journalismin jo jättäneen Anttikosken hakemaan Aamulehden vastaavan päätoimittajan paikkaa ja Juutilainen oli ilmoittanut aiemmin Anttikoskelle, että tämä oli tehtävään ykkösehdokas.

Anttikoskella ei ole mitään Juutilaista vastaan.

– Arvostan hänen rehellisyyttään ja suoruuttaan. He olisivat voineet keksiä jonkun muun syyn, joka liittyi pätevyyteeni, mutta hän sanoi suoraan, että kyse oli perheeseeni liittyvistä asioista.

Tapahtumasta on jo yli puoli vuotta. Miksi puhut juuri nyt?

– Olen miettinyt tätä kuukausia ja asia on vaivannut minua. En tee tätä itseni takia. Minullehan tässä kävi hyvin: on hyvä työpaikka ja olen päässyt kiinni uuteen työhön. Mutta koen, että minun täytyy kertoa, mitä tapahtui. Olen ollut median ulkopuolella nyt puoli vuotta virkamiehenä. Media puhuu paljon tasa-arvosta, mutta mitä se itse tekee? Olen nähnyt paljon lahjakkaita, nuorempia ja vanhempia, naisia ja otan tämän esiin heidän takiaan. Onko vielä rakenteita, jotka estävät naisten menestymistä?

Sittemmin eläkkeelle jäänyt Juutilainen kertoo STT:lle, ettei äitiys voi vaikuttaa rekrytointiin eikä siitä ollut kyse tässäkään tapauksessa.

– Yleisellä tasolla, kun haetaan tuollaiseen lehteen päätoimittajaa, täydellinen uskottava sitoutuminen paikkakuntaan ja siellä asuminen on varmasti tärkeää. Olen kolmen neljän maakuntalehden päätoimittajaa ollut valitsemassa ja lukuisia paikallislehtien päätoimittajia. Kaikissa on käyty aina sama keskustelu, jossa edellytetään asumista paikkakunnalla.

Anttikoski sanoo STT:lle, että hän pysyy kertomansa takana. Anttikosken mukaan hänelle ilmoitettiin, että palkkaamatta jättäminen johtuu perhesyistä.

Telanne kommentoi myöhemmin alkuillasta asiaa Alma Median lähettämässä tiedotteessa.

– Yksi tärkeistä kriteereistä rekrytointiprosessissa oli mahdollisuus muuttaa lehden ilmestymisalueelle. Olen pahoillani siitä, että hakijalle syntyi väärä käsitys että vanhemmuus olisi ollut rekrytoinnissa hakijan ymmärtämällä tavalla relevantti kysymys. Ylipäätään useat viimeisimmistä liiketoimintojen johtajarekrytoinneistamme tai päätoimittajanimityksistämme ovat olleet naisia, toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo tiedotteessa.

Edellisen päätoimittajan perhe asui eri kaupungissa

Entinen Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kertoo IS:lle, että ollessaan Aamulehden päätoimittaja hänen perheensä asui pääasiassa Helsingissä. Kun Jokinen valittiin Aamulehden päätoimittajaksi, perheen nuorin lapsi oli 13-14-vuotias.

– Ei ollut koskaan puhetta, että perheen pitäisi muuttaa Tampereelle.

Jouko Jokinen oli itse kirjoilla Tampereella. Hänen mielestään on itsestään selvää, että päätoimittaja on kirjoilla ja maksaa veroja sinne, missä lehti ilmestyy.

– Päätoimittaja ei voi viettää matkalaukkuelämää.

Edellisen kerran Alma Median ja Telanteen henkilöstöpolitiikka olivat julkisuudessa vuonna 2015, kun korkein oikeus tuomitsi Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä.

Vuonna 2008 Telanne oli purkanut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsopimuksen sen jälkeen, kun ilmeni, että Korhosen puoliso on nainen.

Juttua päivitetty kello 17.27 ja kello 17.53: Täydennetty juttua lausunnoilla, joita Anttikoski antoi Ilta-Sanomille. Lisätty Jouko Jokisen haastattelu. Lisätty Kari Juutilaisen kommentti.

Juttua päivitetty kello 19.58: Lisätty Kai Telanteen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?