Juuri tässä sviitissä Trumpit yöpyivät – harvinaiset valokuvat tarkasti varjellusta hulppeasta Valtion vierastalosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Juuri tässä sviitissä Trumpit yöpyivät – harvinaiset valokuvat tarkasti varjellusta hulppeasta Valtion vierastalosta

Valtioneuvosto julkaisi harvinaisia valokuvia tarkasti varjeltujen seinien sisäpuolelta. Trumpit yöpyivät Valtion vierastalon pääsviitissä, kun taas heidän parisatahenkinen seurue majoittui Hotelli Kalastajatorpassa.

19.7.2018 22:03

Kalastajatorpan Valtion vierastalo ei ole mikä tahansa bed and breakfast, vaan luksushotelli tarkoille ja valituille Suomen valtion vieraille. Kolme vuotta sitten satavuotista taivaltaan juhlistaneella Kalastajatorpalla on pitkä historia arvohenkilöiden kestitsemisestä, minkä vuoksi sen valikoituminen myös presidentti Donald Trumpin ja tämän puolison Melania Trumpin yösijaksi oli luonteva ratkaisu.

Valkoinen talo vahvisti kaksi päivää ennen vierailua, että Trumpit yöpyvät sunnuntain ja maanantain välisen yön Kalastajatorpalla Helsingin Munkkiniemessä. Vierailun aikanakaan ei vielä kerrottu, missä Kalastajatorpan rakennuksessa Trumpit tarkalleen ottaen yöpyivät. Niemessä kun sijaitsevat Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppa sekä sen yhteydessä toimiva Valtion vierastalo, joka rakennettiin hotellin yhteyteen vuonna 1984. Hilton-hotellin henkilökunta palvelee myös vierastalossa majoittuvia, ja rakennukset yhdistää maanalainen käytävä.

Tasavallan presidentin kanslia vahvisti jälkikäteen, että yöpyminen tapahtui Valtion vierastalossa Kalastajatorpalla.

Valtion vierastalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä.­

Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorpan director of operations Juha Martikainen kertoo, että presidenttipari yöpyi Valtion vierastalon pääsviitin suuremmassa huoneessa. Trumpien noin parisatahenkinen seurue puolestaan majoittui Hotelli Kalastajatorpassa.

Päävieraan sviitistä löytyy kaksi makuuhuonetta, joista toinen on pienempi, toinen suurempi. Suuremmassa makuuhuoneessa nukkuvan herättää aamulla parvekkeen ovien suurista ikkunoista lankeava valo. Tämä on Martikaisen mukaan huone, jossa Trumpitkin yönsä nukkuivat. Huoneessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä sen avaruuteen, valoisuuteen sekä puun ja valkean värin raikkaaseen yhdistelmään.

Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorpan director of operations Juha Martikainen kertoo presidenttipariskunnan nukkuneen päävieraan sviitin suurimmassa makuuhuoneessa, jonka yhteydessä on parveke. Kuva on vuodelta 2013, minkä jälkeen tekstiileitä on hieman päivitetty uudempiin.­

Valtion vierastalon on suunnitellut olympiatason urheilijanakin tunnettu arkkitehti Einari Teräsvirta, jonka käsialaa on myös Kalastajatorpan kymmenen vuotta aiemmin valmistunut hotellirakennus. Teräsvirta tunnetaan myös eri puolelle Suomea suunnittelemistaan uimahalleista.

Valtion vierastalon sisustuksen on suunnitellut taiteilijaprofessori, sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi. Sisustuksessa vaalitaan valoa ja luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Kalusteita ei ole juuri vaihdettu vuosikymmenten saatossa. Nurmesniemi on kertonut pyrkineensä välttämään ”laitosmaisuutta” ja keskittyneensä talon viihtyvyyteen. Sisustuksen tehtävänä oli saada vieraat tuntemaan olonsa kodikkaaksi, mutta samanaikaisesti esitellä suomalaista designia ja suomalaisuutta.

Kolmannen kerroksen pääsviitin perällä on yksityinen ruokasali, jossa asukas voi halutessaan nauttia aamupalansa.­

Porrashallin katosta roikkuu kuvanveistäjä Raimo Utriaiselta tilattu yli kolmimetrinen veistos. Veistoksen materiaalina on mustaksi anodisoitu ja kiilloitettu alumiini.­

– Siellä on hyvin skandinaavinen sisustus. Se on alusta saakka tehty hyvin suomalaisen näköiseksi. Löytyy Artekia ja Aaltoa, Martikainen kuvailee sisustuksen ilmettä.

Kolmikerroksisessa, 2500-neliöisessä rakennuksessa on yksi sisääntulokerros sauna- ja allastiloineen sekä kaksi majoituskerrosta.

Aulan sohvaryhmä on yksi vierastalon lukuisista oleskelutiloista.­

Suuressa saunassa on tunnelmallinen valaistus.­

Saunatilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa.­

Saunan takkahuoneen nurkassa on vapaamuotoinen avotakka, jonka tulipesän ulkopinta on vaalea.­

Ensimmäisen kerroksen uima-allas on mitoiltaan noin 15 m x 7 m.­

Toiseen kerrokseen on sijoitettu ruokasali ja oleskeluhalli takkoineen sekä kymmenen makuuhuonetta kylpyhuoneineen. Oleskeluhalli ja ruokasali on mahdollista yhdistää yhdeksi avaraksi tilaksi, jossa on mahdollista järjestää jopa sadan hengen vastaanotto.

Talon kolmas kerros on yksityisin, ja siellä sijaitsee päävieraan 170 neliömetrin sviitti. Sviitin makuuhuoneiden määrää voidaan vaihdella yhdestä kolmeen.

Toisen kerroksen oleskelutilassa on avotakka ja sohvaryhmä. Tilasta avautuu näkymä viistosti merelle.­

Päävieraan sviitin toinen makuuhuone. IS:n tietojen mukaan Trumpit eivät yöpyneet tässä huoneessa.­

Valtion vierastalon käytöstä päättää Ulkoministeriön protokollaosasto, joka tavallisesti myöntää yöpymisluvan valtioiden päämiehille, pääministereille, muutamille ulkoministereille, parlamenttien puhemiehille sekä puolustusvoimien komentajille. Vuonna 2013 julkaistun rakennushistoriallisen selvityksen mukaan vierastaloa käytetään noin 10–15 kertaa vuodessa, yleensä noin kahden tai kolmen päivän vierailuihin.

Selvityksen mukaan rakennuksen käyttöaste on vähentynyt aiemmasta ja valtiovieraat ovat yhä kiireisempiä. Aikaisempina vuosina vierailuja oli vuosittain noin 20 ja ne kestivät pidempään. Yksi pisimmistä viime vuosien vierailuista on vuodelle 2006 sijoittunut Norjan kuningasparin käynti, joka kesti neljä päivää.

Vierastalon toisessa kerroksessa sijaitsevan ruokasalin pöydän ääreen mahtuu noin 20 ihmistä.­

Yksityiskohta vierastalon pääsisäänkäyntiaulan portaikon kaiteesta, joka on pinnoitettu huolitellusti nahkalla.­

Valtion vierastalossa ovat yöpyneet kahteen otteeseen Britannian prinssi Philip sekä Norjan kuningas Harald puolisonsa Sonjan kanssa. Talossa ovat majoittuneet myös Ruotsin kuningasperheestä Carl Gustav, Silvia ja Victoria. Niin ikään sviitin kokolattiamatoilla ovat tallustelleet palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat, Venäjän presidentit Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev sekä Yhdysvaltain presidentti George Bush. Kun Jordanian kuningas Hussein perheineen yöpyi vierastalossa, Suomi lahjoitti prinsseille polkupyörät.

Lähteet: Ark-byroo: Valtion vierastalo, rakennushistoriallinen selvitys (2013), Hilton Helsinki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?