Miksi Ruotsin metsät roihuavat Suomea pahemmin? Asiantuntija selittää, miksi Ruotsissa metsäpalo lähtee nopeammin käsistä

Suomi ja Ruotsi ovat ilmastoltaan ja maastoltaan hyvin samanlaisia. Metsien rakenteista löytyy kuitenkin eroja, jotka vaikuttavat metsäpalovaaraan.

Pyhärannan maastopalo Varsinais-Suomessa on työllistänyt pelastuslaitoksia. Keskiviikkona palo oli levinnyt noin 70 hehtaarin alueelle.

Lue lisää: Lisää ihmisiä evakuoitu Pyhärannassa: Maastopalo ei ole hallinnassa, tuuli pahentanut tilannetta

Metsäpalojen suhteen tilanne on vielä Suomea huonompi länsinaapurissa. Ruotsissa roihuaa parhaillaan 44 maasto- tai metsäpaloa. Sammutusapua on saapunut ulkomailta saakka.

Lue lisää: Ruotsissa riehuvat massiiviset metsäpalot ja puolustusvoimien helikopterit seisovat – ”Emme voi kutsua ihmisiä lomiltaan töihin”

Naapurimaissa on paistateltu melko samanlaisissa kuivuutta aiheuttavissa hellelukemissa. Miksi metsäpalot ovat päässeet juuri Ruotsissa Suomea pahemmin käsistä?

Pyhärannan metsäpalon sammutustöitä jatkettiin torstaina 19. heinäkuuta.

Eroja pelastuslaitoksissa

Yksi syy metsäpalojen leviämiseen on tuuli.

– Suomessa on ollut heikot tuulet, eivätkä metsäpalot ole päässeet leviämään, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eetu Rimo toteaa.

Myös Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen kertoo, että Ruotsissa sää on ollut viime aikoina Suomea tuulisempi.

Yksi säähän liittymätön syy on puolestaan se, ettei Ruotsissa ole varauduttu metsäpaloihin samalla tavalla kuin Suomessa.

– Pelastuslaitosorganisaatio on ollut Ruotsissa toisenlainen. Siellä siirryttiin noin 70–80-luvuilla puolivakinaisiin palokuntiin. Se tarkoitti, että maaseudulla olevien vapaapalokuntien merkitys väheni, kun Suomessa ne ovat taas edelleen olemassa ja niillä on paikallistuntemusta, joka auttaa pääsemään nopeasti paloalueille, metsätalouden tutkijayliopettaja Henrik Lindberg selostaa.

Ruotsissa vähemmän metsien pikkuteitä

Välillä pienten metsäteiden kunto saattaa ärsyttää mökille ajavaa autoilijaa. Kuitenkin juuri ne pienet metsätiet ovat suurimpia syitä siihen, miksi metsäpalot eivät roihua Suomessa yhtä pahasti kuin Ruotsissa – ja myös mökkirakennukset säästyvät tuholta.

Lindbergin mukaan juuri metsätiet rajaavat mahdollisia metsäpaloja.

– Ne lisäävät myös saavutettavuutta, sillä paloautot pääsevät niitä pitkin nopeammin perille. Myös ihmiset pääsevät liikkumaan metsissä.

Lindberg kertoo Suomen metsätieverkon olevan tiheämpi kuin Ruotsissa.

– Se johtuu osittain maanomistussyistä, sillä Ruotsissa yhtiöt omistavat enemmän metsää kuin Suomessa.

Lindbergin mukaan metsätiet on rakennettu osittain kesämökkejä ja asutusta varten. Suurimmaksi osaksi ne on kuitenkin aikanaan tehty metsätalouden helpottamiseksi.

– Pohjoisamerikkalaiset ovat tutkineet, miten he voisivat pienentää metsäpalojen riskiä, ja monet keinoista ovat olleet sellaisia, jotka ovat toteutuneet Suomessa sotien jälkeisen metsänhoidon tuloksena, hän lisää.

Metsäpalo Ruotsin Ljusdalissa.

Näin Suomen ja Ruotsin metsät eroavat toisistaan

Vaikka Suomen ja Ruotsin maasto ja ilmasto ovat hyvin samanlaisia, ovat maiden metsänrakenteet Lindbergin mukaan erilaisia.

– Ruotsissa myös metsämaasto on suurilla alueilla Suomea samanlaisempaa. Suomessa maanomistuksen takia avohakkuualueiden koot ovat Ruotsia isompia.

Avohakkuualueet estävätkin metsäpalon leviämisen laajemmalle.

– Suomesta puuttuvat isot yhtenäiset metsäalueet. Se, ettei Suomessa ole paljon latvapaloja, johtuu siitä, että jossain vaiheessa tulee vastaan nuori metsä, ja palo loppuu siihen, Lindberg sanoo ja lisää, että Ruotsissa metsät myös kasvatetaan Suomea tiiviimmiksi.

Lindbergin mukaan riski siihen, että metsäpalot leviäisivät suuremmiksi, on Suomessa Ruotsia pienempi.

– Jos iso ja tietön luonnonsuojelualue esimerkiksi Lapissa syttyisi palamaan, niin riski olisi kuitenkin samanlainen, hän lisää kuitenkin.

Ukkoset saapuvat – miten käy metsäpalovaroitusten?

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eetu Rimo kertoo ukkoskuuroja olevan luvassa Suomessa perjantaista jopa maanantaihin asti.

– Perjantaina ukkoskuuroja on etelässä ja lounaassa. Lauantaina ne leviävät maan etelä- ja keskiosiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

– Sunnuntaina ukkoskuurot leviävät todennäköisesti koko maahan. Maanantaina ukkoskuurot painottuvat itään, Rimo jatkaa.

Tällä hetkellä metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko Suomessa. Voivatko ukkoset pahentaa metsäpalovaaraa?

– Ukkokuurojen mukana voi tulla paljon sateita ja metsäpalovaara voi helpottua, Rimo vastaa.

Rimon mukaan metsäpalovaroitusten määrät vähenevät lauantaina ja poistuvat todennäköisesti idästä ja etelästä.

– Sunnuntaina ne poistuvat myös Pohjois-Suomesta. Ne jäävät todennäköisesti voimaan vain länsirannikolle.

Ylhäällä olevalla videolla näkyy dronen kuvaama metsäpalo Ruotsin Fågelsjössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?