Kommentti: Huipputapaaminen muistutti, että Suomen poliisista on syytä olla ylpeä – maailma sai nähdä jotain ainutlaatuista

Julkaistu:

Suomen poliisi näytti tehokkuutensa ja ammattitaitonsa maanantaisen presidenttien huipputapaamisen turvaamisessa. Samalla poliisien käytös osoitti maailmalle jotain ainutlaatuista Suomesta ja pohjoismaisesta mentaliteetista.
Sunnuntai-iltana Finlandia-talon mediakeskuksen edessä päivystänyt raumalainen vanhempi konstaapeli Jouni Nahkuri päätyi otsikoihin putkahdettuaan vahingossa työn touhussa uusiseelantilaisen tv-ohjelman suoraan lähetykseen.

Nahkuri seisoi muina poliiseina passissa juontaja Lloyd Burrin selän takana ja näkyi lähetyksessä, kun Burr raportoi televisiokameralle huipputapaamisesta.

The AM Show’n juontaja Burr twiittasi lähetyksen jälkeen yhteiskuvan itsestään Nahkurin kanssa. Kuvatekstissä Burr kehui ystävällistä suomalaispoliisia, joka oli tempaissut valokuvaustilanteessa vitsin asettamalla sormet sarviksi Burrin pään päälle.

– Poliisit ovat Helsingissä paljon ystävällisempiä ja hauskempia kuin Isossa-Britanniassa! Tämä tässä on Jouni, hän varasti show’n, kun tein suoraa lähetystä AM show -ohjelmaan, Burr twiittasi.

Huumorintajullaan yllättänyt raumalaispoliisi Jouni oli kuitenkin vain yksi monista huipputapaamisen aikana vaikutuksen tehneistä suomalaisista virkavallan edustajista.

Toimittajana vietin itse maanantain työpäiväni raportoimassa Helsingin Kalastajatorpan liepeiltä.

Helteisen huipputapaamispäivän aikana todistin poliisin työskentelyä ja vaihdoin muutamia lauseita alueella päivystäneiden poliisien kanssa. Seurasin, kun poliisit sulkivat kadunpätkiä liikenteeltä ja jalankulkijoilta useita kertoja päivän aikana aina Trumpien seurueen autoletkan liikkuessa. Samaa työtä poliisit tekivät myös muualla kaupungissa autosaattueiden ollessa liikkeellä.

Katuja sulkiessaan poliisit käskivät ihmisiä siirtymään toisille katuosuuksille tai puistikkoihin. Työlääseen teiden tyhjentämiseen liittyvän käskytyksen poliisit hoitivat tehokkaasti ja jämäkästi, mutta asiallisesti ja inhimillisesti, ilman aggressiivisuutta tai turhaa tympeyttä.

Eräät katuja turvanneista poliiseista lirvauttivat käskytyksen ja ohikulkijoiden ohjeistuksen ohessa jopa vitsin tai toisenkin.

Tietenkään poliisin tehtävä ei ole viihdyttää vitseillä, vaan suojella kansalaisia – ja ajoittain myös ulkomaisia suurvaltajohtajia. Mutta siinä on liikkumatilaa, miten poliisit työtään hoitaessa käyttäytyvät.

Tässä vaiheessa voi varmaan jo sanoa, että Suomen poliisi onnistui massiivisessa tehtävässään maanantaina erinomaisesti. Turvajärjestelyistä vastasi Helsingin poliisilaitos, mutta se sai virka-apua muilta Suomen poliisilaitoksilta ja lisäksi muilta yhteistyöviranomaisilta. Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta kertoo huipputapaamisen sujuneen poliisin näkökulmasta suunnitelmien mukaan ja rauhallisesti.

Sekä minun, että monen muun kaupungilla maanantaina työskennelleen toimittajakollegan ja huipputapaamishumussa liikkuneen ihmisen kokemus on, että Suomen poliisi ei ainoastaan turvannut Helsinkiä järjestelmällisesti, perusteellisesti ja jämäkästi, vaan myös ystävällisesti. Tehden kuitenkin samanaikaisesti selväksi, että häiriköintiä ei sallita.

Kohteliaalla käytöksellään ja ystävällisellä asenteellaan Suomen poliisi osoitti, miten pohjoismainen yhteiskunta ja ajattelutapa toimivat.

Suomessa poliisi ei yritä vaikuttaa pelottavalta, rehentele arvovallallaan ja käytä siekailematta voimakeinoja. Monessa muussa maassa asia on toisin.

Poliisi – kuten monet muutkin tahot – työskenteli maanantaina ennennäkemättömän suuressa paineessa. Helsingin huipputapaamisen turvajärjestelyt olivat koko maailman tarkkailun ja suurennuslasin alla.

Esplanadit ja muutama keskustan katu oli täysin suljettu maanantaina liikenteeltä, ja autosaattueiden liikkuessa Helsingissä ei näilläkään reiteillä sallittu liikennettä. Itse presidenttien ja heidän delegaatioidensa turvaamisen lisäksi poliisi turvasi myös muun muassa liutaa sunnuntaina ja maanantaina järjestettyjä mielenilmauksia. Kaiken kukkuraksi Helsingin poliisi tehotiedotti huippukokouksen ajan Twitterissä neljällä kielellä.

Suomen poliisi oli onnistunut järjestämään jättimäiset turvajärjestelyt kasaan reilun parin viikon varoitusajalla, keskellä suomalaisten suosituinta lomakautta.

Niin kuin siinä ei olisi ollut tarpeeksi haastetta, itse huipputapaamispäivänä ympäri kaupunkia päivystäneet poliisit kärvistelivät poliisiuniformuissaan harvinaisen tukalassa helteessä.

Suomen poliisi ei ole täydellinen, ja jos sen toiminnassa ilmenee epäselvyyksiä, puutteita tai virheitä, tulee ne tutkia perin pohjin. Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan valvontaan liittyen nostettiin toukokuussa virkarikossyytteet kolmea poliisijohtajaa vastaan. Tuomioistuimiin päätynyttä suurta Jari Aarnio -vyyhtiä ei tarvitse tässä vaiheessa kenellekään erikseen esitellä.

Mutta. Silloin kun jokin asia toimii kaiken kaikkiaan hyvin, alkaa sitä helposti pitää itsestäänselvyytenä. Silloin kun jokin asia toimii hyvin, unohtaa siitä usein antaa positiivista palautetta. Silloin tulee myös ajoittain ilmeneviin ongelmiin tai puutteisiin kiinnitettyä erityisen runsaasti huomiota.

Maanantaina Suomen poliisi osoitti näkyvämmin kuin aikoihin, että Suomen poliisista on syytä olla kiitollinen ja ylpeä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt