Sofi Oksanen kehuu Suomen toimia huipputapaamisessa

Kirjailijat Oksanen, Tervo ja Donner pohtivat Helsingin huipputapaamista.

17.7.2018 23:20

Sofi Oksanen otti vahvasti kantaa Helsingissä järjestettävään Trumpin ja Putinin huipputapaamiseen. Hän esiintyi muun muassa HelsinkiCalling-mielenosotuksessa ja julkaisi The Guardian -lehdessä kriittisen tekstin suomettumisesta.

Ilta-Sanomille hän kertoi mielenosoituksen olevan nyt ensimmäisenä mielessä, kun hän ajattelee huipputapaamista.

– Päällimmäiseksi on nyt jäänyt mieleen tuore kohtaaminen poliittisten vankien (mukaan lukien Oleg Sentsov) vapautumista Venäjältä ajavien ihmisten tapaaminen, samoin Sentsovin serkun, toimittaja Natalia Kaplanin tapaaminen – he olivat siis mukana Penin järjestämässä tilaisuudessa Espan lavalla, jossa olin mukana itsekin esiintymässä, hän kertoo.

– Näytösoikeudenkäynnit ovat osa Venäjän politiikkaa, ja juuri siksi ukrainalainen elokuvaohjaaja Sentsov on tuomittu Venäjällä 20 vuodeksi vankeuteen. Venäjällä ei ole mitään oikeutta tuomita toisen valtion kansalaisia omiin vankiloihinsa – ukrainalaisia poliittisia vankeja on kuitenkin Venäjällä 60, Oksanen jatkaa.

Sofi Oksanen puhumassa Esplanadin lavalla.

Oksanen pitää tärkeänä sitä, että Venäjä-kriittiset kannanotot ovat Suomessa mahdollisia myös juuri ennen Putinin saapumista.

– Olen iloinen siitä, että Suomi sananvapautta harjoittavana maana mahdollistaa tällaisen tilaisuuden järjestämisen Esplanadilla Trumputin-tapaamisen aikaan. Poliisit ja järjestyksenvalvojat yms. olivat myös kivoja, avuliaita, kohteliaita ja asiallisia – se ei ole itsestäänselvää, vaan se on hieno asia, hän toteaa.

Tervo kuuluttaa länsimaisten perusarvojen perään

Myös kirjailija Jari Tervo nostaa esiin ihmisoikeudet ja niiden heikon tilan maailmalla.

Jari Tervo

– Muistelen lämmöllä kylmän sodan vuosia. Kun Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton päämiehet silloin tapasivat, toinen heistä puolusti demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

– Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit nykyisin kohtaavat, kumpikaan ei kannata näitä länsimaisia perusarvoja, Tervo sanoo.

Viekkain on Putin

Kirjailija, ohjaaja ja pitkäaikainen poliitikko Jörn Donner on sitä mieltä, että huipputapaamisen voittajana selviytyi Putin.

– Jos näistä kahdesta on yksi viekas, niin sen nimi on Putin eikä Trump, hän sanoo.

Jörn Donner

Donner on sitä mieltä, ettei kokouksessa saavutettu paljoakaan.

– Tulee mieleen vanha sananparsi: vuori synnyttää hiiren. Isot valmistelut, isot valtionpäämiehet, jotka eivät loppujen lopuksi sovi yhtään mitään. Yhtenä esimerkkinä tämä Syyrian jatkuva konflikti ja sota ja ihmisten hätä. Eihän siitä itse asiassa tullut yhtään mitään suuhun pantavaa, Donner sanoo.

– Ristiriidat ja vastakkaisuudet pysyvät, hän jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?