Putin lipsautti ison tunnustuksen Krimistä: IS vertasi ääninauhaa ja Venäjän virallista versiota – yksi sana oli sensuroitu

Vladimir Putin tuli myöntäneeksi Helsingissä suorin sanoin, että Venäjä itse järjesti Krimin niin sanotun kansanäänestyksen Ukrainan maaperällä.

17.7.2018 13:07

Helsingin huippukokouksen yhtenä hyvänä antina on pidetty sitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tehnyt ainakaan julkisesti mitään etukäteen pelättyä Krimin tunnustamista osaksi Venäjää.

Mutta tapahtui kokouksessa toinenkin tietynlainen Krim-edistysaskel. Mestarillisena hämääjänä tunnettu presidentti Vladimir Putin tuli nimittäin yllättäen puhuneeksi rankasti ohi suunsa ja tunnustaneeksi Venäjän suoranaisen roolin Krimin niin sanotun kansanäänestyksen järjestäjänä keväällä 2014.

Kaikki alkoi amerikkalaistoimittajan kysymyksestä. Putinilta tiedusteltiin, mitä Trump oli sanonut hänelle Krimistä ja oliko Trump vihjaillut mahdollisuudesta tunnustaa Krim virallisesti osaksi Venäjää.

Putin aloitti vastauksensa kertomalla, että Trump pitää Krimin liittämistä Venäjään laittomana eikä tämä ole muuttanut suhtautumistaan asiaan. Putinin mukaan Venäjällä on kuitenkin toinen näkemys.

– Me olemme sitä mieltä, että me järjestimme kansanäänestyksen tiukasti kansainvälisen oikeuden mukaan ja YK:n peruskirjan mukaan. Meille, Venäjän federaatiolle, tämä kysymys on loppuun käsitelty, Putin vastasi.

Putin tunnusti siis nyt ensi kertaa, että Krimin kansanäänestystä eivät järjestäneetkään krimiläiset itse, vaan Venäjä järjesti kansanäänestykseksi nimeämänsä tapahtuman toisen itsenäisen valtion eli Ukrainan alueella.

RT-kanava raportoi tuoreeltaan Putinin sanomisista ja siteerasi häntä sanasta sanaan: ”Me järjestimme kansanäänestyksen”.

Life-sivustolla korostetaan jopa, että Putinin muistutti Venäjän eli ”venäläisen osapuolen” järjestäneen kansanäänestyksen kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan sääntöjen mukaan.

Pietarin trollitehtaaseen kuuluva Fan-uutistoimisto tuli myös välittäneeksi maailmalle Putinin alkuperäisen sitaatin, jossa hän lipsautti Venäjä järjestäneen Krimin kansanäänestyksen.

Kremlin virallisilla nettisivuilla Putinin vastauksesta on pudotettu pois yksi ratkaiseva me-sana. ”Me järjestimme kansanäänestyksen” on muuttunut Kremlin sivuilla muotoon ”järjestettiin kansanäänestys”.

IS oli läsnä Putinin ja Trumpin lehdistötilaisuudessa ja kuunteli myöhemmin myös nauhalta kohdan, jossa Putin sanoo venäjäksi aivan selvästi ”me järjestimme” eli ”my proveli”.

Koko lehdistötilaisuuden anti on purettu myös Kremlin virallisille nettisivuille tekstimuotoon. Sieltä Putinin sitaatti löytyy kuitenkin yllättäen hieman erilaisessa muodossa: kyseisestä kohdasta on poistettu yksi me-sana, jolloin lauseen merkitys muuttuu passiivimuotoon.

Näyttää siis siltä, että Kremlin puheenpurkajat ovat yrittäneet myöhemmin pelastaa Putinin lipsautuksesta edes sen, mitä pelastettavissa on. Ainoastaan hieman erikoinen sanajärjestys paljastaa, että Venäjän roolin häivyttävä versio sitaatista on saatu aikaan jättämällä pois ratkaisevan merkityksen antava me-sana.

– Me olemme sitä mieltä, että järjestettiin kansanäänestys tiukasti kansainvälisen oikeuden mukaan ja YK:n peruskirjan mukaan. Meille, Venäjän federaatiolle, tämä kysymys on loppuun käsitelty, lukee nyt Kremlin nettisivuilla.

Tähän mennessä Venäjän virallinen versio on ollut, että Krimin asukkaat järjestivät kansanäänestyksen omasta aloitteestaan itse ja ilmasivat siinä haluavansa liittyä osaksi Venäjää.

Oman roolinsa Venäjä on tähän mennessä myöntänyt vain äänestyksen ”turvaajana” niin sanottujen pienten vihreiden miesten muodossa, jotka Putin joutui alun jyrkkien kiistämisten jälkeen myöntämään Venäjän erikoisjoukkojen tunnuksettomiksi sotilaiksi.

Putinin lausuma ”me järjestimme” meni tuoreeltaan sellaisenaan läpi esimerkiksi RT-kanavalla ja Pietarin niin sanotun trollitehtaan propagandamediaryppääseen luuluvalla Fan-uutistoimistolla. Ria Novostin ja RBK-sivuston versioista kyseistä sitaattia ei löydy lainkaan.

Life-sivustolla on sen sijaan jopa korostettu, että ”Putin muistutti, että venäläinen osapuoli järjesti kansanäänestyksen...”. Ilmaisulla ”venäläinen osapuoli” tarkoitetaan yleisesti Venäjää tai Venäjän valtiota, kun halutaan esimerkiksi välttää toistoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?