Kommentti: Putin nappasi todella ison kalan – eikä Trump edes ymmärtänyt nielaisseensa koukun

Trump näytti nielevän ilolla ja ahnaasti kaikki syötit, jotka Putin hänelle Helsingissä heitti, erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Presidenttien delegaatiot nauttivat lounasta Presidentinlinnassa neuvottelujen välillä.

17.7.2018 12:23

Venäjällä on vanha sanonta, jonka mukaan ”Eurooppa voi odottaa, kun Venäjän tsaari kalastaa”.

Aleksanteri III:n aikaan juontava sanonta viittaa Venäjän hallitsijan ylivertaiseen asemaan ja siihen, että tsaaria ei kukaan voi pakottaa kiirehtimään aikataulujaan – ei vaikka kyseessä olisi Eurooppaan liittyvä tärkeä tapaaminen.

Lue lisää: Kommentti: Putin myöhästyi Trumpin tapaamisesta – ”Kun Venäjän tsaari kalastaa, Eurooppa voi odottaa”

Helsingin huippukokous osoitti, että näköjään myös Yhdysvallat joutuu odottamaan, kun Venäjän tsaari kalastaa.

Tämä tuli selväksi siinä vaiheessa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin pakotti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odottamaan itseään myöhästymällä ilmiselvän tarkoituksellisesti Presidentinlinnan tapaamisesta.

Ensimmäisen symbolisen henkien taistelun voitti itselleen siis Putin, vaikka myös Trump myöhästytti tämän jälkeen ilmeisen tarkoituksellisesti omaa saapumistaan Presidentinlinnaan.

Mutta eivät Helsingin huippukokouksen opetukset tähän loppuneet.

Presidenttien yhteinen lehdistötilaisuus teki selväksi nimittäin sen, että juuri Yhdysvaltain presidentti itse voi näköjään olla se kala, joka käy ahnaasti ja pahaa aavistamatta kiinni Venäjän nykyisen ”tsaarin” virittämään pyydykseen.

Presidenttien lehdistötilaisuuden hurjinta antia oli kuunnella, kuinka Donald Trump vaikutti aivan aidosti olevan valmis uskomaan KGB-taustaisen kovaksikeitetyn venäläisvakoojan – eli siis Putinin – sanoihin enemmän kuin Yhdysvaltain kaikkiin omiin tiedusteluelimiin ja niiden keräämiin todisteisiin yhteensä.

Kyse oli tietenkin jälleen Venäjän epäillystä juonittelusta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2016.

Trumpin oli suorastaan pakko ottaa asia esille Putinin kanssa, sillä juuri ennen huippukokousta Yhdysvaltain erityissyyttäjä Robert Mueller paljasti nostaneensa uudet syytteet kahtatoista Venäjän sotilastiedustelupalvelun työntekijää vastaan epäillystä vaalihakkeroinnista ja Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanjan häirinnästä.

Vladimir Putin tuli Moskovan finaali-illan sateesta Helsingin helteeseen.

Selväksi tuli, että Trump oli kyllä kysynyt Putinilta asiaa, mutta mistään kovistelusta ei ollut puhettakaan. Pikemminkin Trumpin asenne vaikutti olevan tasoa ”etsii, etsii eikä soisi löytävänsä”, sillä tokihan hänen itsensä kannalta olisi myös raskauttavaa, jos Muellerin tutkinta jossain vaiheessa pystyisi osoittamaan hänen nousseen presidentiksi Venäjän tiedustelupalveluiden auttamana.

Putin toisteli jälleen vanhaa virttään siitä, että Venäjä ei ole koskaan sekaantunut eikä aio koskaan sekaantua Yhdysvaltain sisäisiin asioihin. Varsinaisen vaalitutkinnan suhteen Putin esitti puolestaan hämmästyttävän tietämätöntä: edes erityissyyttäjä Muellerin sukunimeä hän ei ollut muistavinaan, vaan kutsui tätä välillä Milleriksi. Trumpia hän tosin muisti kutsua useita kertoja Donaldiksi, mikä näytti miellyttävän Trumpia.

Ja mitä teki Trump? Ilmoitti, että mitään Venäjän vaalisekaantumista ei ollut eikä voinutkaan olla, koska Putin oli hänelle näin vakuuttanut ja ”emmehän me edes tunteneet ennen vaaleja toisiamme”.

Donald Trump ja Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa.

Paljastui myös, että Putin oli esitellyt Trumpille Venäjän kädenojennuksena sekä yhteisen kyberturvallisuusryhmän että tiedustelupalveluihin liittyvien rikosten tutkimusryhmän perustamista.

Putinin ehdotuksen mukaan Venäjä ja Yhdysvallat voisivat ryhtyä yhdessä kuulustelemaan esimerkiksi Muellerin syyttämiä kahtatoista venäläistä tiedustelupalvelun agenttia. Tähän tosin sisältyisi Putinin mukaan vastavuoroisuus: Yhdysvaltain olisi päästettävä Venäjän viranomaiset kuulustelemaan myös niitä Yhdysvaltain tiedustelupalveluihin kytkeytyviä henkilöitä, joita Venäjä epäilee rikoksista omalla maaperällään.

Putin teki selväksi, että Venäjän tekisi mieli päästä kuulustelemaan esimerkiksi liikemies Bill Browderia. Putinin mukaan Venäjä epäilee, että Browderin yhtiökumppanit ovat lahjoittaneet Venäjältä laittomasti ulosvietyä rahaa Hillary Clintonin vaalikampanjaan. Yhdysvalloissa ja Euroopassa Browder tunnetaan puolestaan Putinin valtaklaanin talousrikosten paljastajana ja niin sanotun Magnitski-lain ideoijana.

Putinin ehdotus noudattaa samaa kaavaa, jolla Venäjä lähestyy aina kansainvälisiä kriisejä. Venäjä luo ensin itse ongelman, kiistää sitten syyllisyytensä, mutta tarjoutuu tämän jälkeen ratkaisemaan ongelmaa uhrivaltionsa kanssa yhteistyössä. Suomella on tästä monia kokemuksia, esimerkiksi kun Venäjä yritti perustaa Suomen kanssa yhteistä lapsikomissiota ja taivutteli sitten Suomen suostumaan väliaikaiseen rajasopimukseen turvapaikanhakijavirran pysäyttämiseksi.

Entä miten reagoi Trump Putinin ehdotuksiin? Kutsui niitä ”valtavan hienoiksi ideoiksi” ja vaikutti olevan valmis perustamaan Venäjän kanssa heti vaikka mitä komiteoita.

Ei ollut epäilystäkään siitä, kuka piti onkea käsissään ja kuka ei edes ymmärtänyt nielaisseensa jo koukun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?