Kotimaa

Tämä mies raahattiin salista ulos juuri ennen Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuutta – teki twitter-päivityksen alle tuntia ennen välikohtausta

Julkaistu:

Välikohtauksen takana ollut mies halusi ilmeisesti kysyä presidenteiltä aiheesta.
Juuri ennen Donald Trumpin ja Vladimir Putinin yhteistä tiedotustilaisuutta Valtionsalissa nähtiin välikohtaus, joka päättyi käsikähmään ja miehen raahaamiseen ulos salista.

Välikohtauksessa parrakas harmaantunut mieshenkilö piteli kädessään valkoista paperia, jossa luki ”nuclear weapon ban treaty”, ydinaseiden kieltosopimus. Syntyi käsikähmä, jonka ympärillä toimittajat ottivat kuvia ja videoita. Turvamiehet rauhoittivat tilanteen nopeasti ja veivät miehen ulos salista.

Paperia pidellyt mies on kirjoittaja ja poliittinen aktivisti Sam Husseini, joka oli alle tuntia ennen välikohtausta päivittänyt Twitter-tililleen kuvia salissa odottavista toimittajista. Päivityksessä luki, ”been rather chaotic”, on ollut kaoottista.


Tilanne sai alkunsa, kun Husseini nosti paperin ilmaan, ja turvamiehet yrittivät ottaa paperia mieheltä pois. Hän ei suostunut, vaan kääntyi ympäri ja yritti suojata paperia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä ei ole protesti, mutta he raportoivat (toimittajat), antaa heidän raportoida. Haluan kysyä kysymyksen tästä asiasta, Husseinin kuullaan sanovat hetkeä ennen kuin turvamiehet ottavat hänet kiinni.

– Otatte minut kiinni, minkä takia? Olen täysin avoin siitä, mitä teen, mies sanoi järkyttyneen kuuloisena, kun häntä raahattiin pois.

Tiedotustilaisuus pääsi alkamaan lähes välittömästi välikohtauksen jälkeen.

Ulkoministeriöltä ei vahvisteta miehen henkilöllisyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen kertoo, että jokaisen huippukokoukseen akkreditoidun toimittajan kirjoituksia on luettu läpi ennen lehdistöpassin myöntämistä, ellei nimi ole ennestään tuttu.

- Akkreditointiprosessissa arvioidaan, onko kyseessä journalisti ja onko kyseessä oikea media. Nykyään rajanveto on hirveän vaikeaa, kun meillä on bloggareita ja kotijournalisteja, kolumnisteja ja freelancereita, Häkkinen kommentoi.

Häkkisen mukaan bloggaajille ja kansalaisjournalisteille ei ole myönnetty pääsyä Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuteen.

- Pressitilaisuudet on tarkoitettu siihen, että siellä kysytään kysymyksiä ja kuunnellaan lausuntoja. Mielenilmaisuille on oma paikkansa, mutta se ei ole tiedotustilaisuudessa. Pressitilaisuudessa toimitaan niin kuin journalistit toimivat. Tämä toiminta oli aika muunlaista, hän kommentoi tapahtunutta.

Omilla verkkosivuillaan Husseini kertoo olevansa Washingtonissa asuva itsenäinen toimittaja, jonka kirjoituksia julkaisevat The Nation, Consortium News ja CounterPunch. Hän työskentelee myös Institute for Public Accuracy -instituutille.