Kotimaa

”Ruumiinvalvojaisauto” ajaa Trumpin saattueen hännillä

Julkaistu:

Presidentti Donald Trumpin massiivisen autosaattueen hännillä kulkee musta katumaasturi, jolla on kylmäävä nimi: The Death Watch Car. Suomeksi käännettynä nimi olisi ”ruumiinvalvojaisauto”.
Yhdysvaltain salainen palvelu valvoo kuitenkin eläviä.The Death Watch Car on kamera-auto, jonka henkilökunnan tehtävä on kuvata edempänä saattueessa ajavaa presidentin Cadillac-limusiinia koko ajan. Myös nimellä Camera I kulkeva auto lisättiin saattueeseen presidentti John F. Kennedyn salamurhan jälkeen vuonna 1963.

Videolla näkyy Trumpin autosaatte aamulla Mäntyniemessä.

Syynä oli se, ettei Salainen palvelu saanut Kennedyn kuolemasta Dallasissa marraskuun 22. päivänä kunnollista kuvaa. Presidentin salamurha on pahinta, mitä agentit voivat kokea, ja nyt heillä ei ollut siitä edes filmimateriaalia tutkintaa varten.

The Death Watch Carin kuvamateriaalia on kerätty jo yli puolen vuosisadan ajan. Akuuttia käyttöä sille ei onneksi ole ollut, mutta auto on joka tapauksessa pysyvä osa Trumpinkin saattuetta.

The Death Watch Car kulkee yleensä Roadrunner-nimellä tunnetun Valkoisen talon satelliittiyhteysauton perässä. Rauhanomainen ei ole tämänkään maasturin tehtävä: huippusalainen yhteys presidentin, Valkoisen talon virkailijoiden ja puolustusministeriö Pentagonin välillä tarvitaan myös ydinaseiden käyttöön liittyvissä asioissa.

Presidentti Trumpin saapuessa sunnuntaina illalla Helsingin Munkkiniemeen ja Kalastajatorpalle, ”Roadrunner” oli muunneltu ensimmäisen sukupolven Ford F-350 Super Duty lava-auto.