Kotimaa

IS seurasi huippukokousta hetki hetkeltä: Näin Trumpin ja Putinin tapaaminen eteni ensi kättelystä jälkipyykkiin

Julkaistu:

Ilta-Sanomat seurasi suurvaltapresidenttien huippukokouksen ennakkotunnelmia, tapaamista ja jälkipyykkiä tässä artikkelissa hetki hetkeltä.
  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.
  • Ilta-Sanomat seuraa historiallisen huipputapaamisen ennakkotunnelmia, itse tapaamista ja jälkipyykkiä hetki hetkeltä tässä jatkuvasti päivittyvässä jutussa.
IS seuraa huippukokouksen etenemistä tässä artikkelissa. Voit seurata ISTV:n suoraa lähetystä artikkelin pääkuvana olevalta videolta.

Täältä löydät päivän kohokohdat videotallenteina.

Päätapahtumat

Putin Foxille: "On naurettavaa väittää, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin"

Liveseuranta päättyy, kiitos seurasta!

IS:n liveseuranta Trumpin ja Purinin huippukokouksesta ja sen jälkipyykistä päättyy tähän. Kiitos kaikille seurasta!

Senaattori Elizabeth Warren: Trump häpäisi Amerikan kansainvälisellä näyttämöllä

Yksi demokraattien vahvimmista nimistä tulevien presidentinvaalien ehdokasspekulaatioissa, senaattori Elizabeth Warren, suomii kovin sanankääntein Donald Trumpin esiintymistä Helsingin huippukokouksessa.

Ensin Warren twiittasi:

- Jälleen kerran Donald Trump häpäisee Amerikan kansainvälisellä näyttämöllä, kaivaa maata instituutioidemme alta, heikentää liittoutumiamme ja syleilee diktaattoria. Venäjä sekaantui vaaleihimme ja hyökkäsi demokratiaamme vastaan. Putin on asetettava vastuuseen, ei palkittava.

Myöhemmin hän kirjoitti Twitterissä näin:

- Trumpin esiintyminen Putinin kanssa häpäisi tänään amerikkalaiset kummassakin puolueessa, eivätkä tarkoin sanoitetut lausunnot korjaa vahinkoa. Republikaanien on aika liittyä demokraattien kanssa yhteen ja puolustaa vaalejamme, valvoa rangaistuksien täytäntöönpanoa ja suojata (erikoissyyttäjä Robert) Muellerin Venäjä-tutkintaa.

Warrenia pidetään yhtenä demokraattipuolueen kärkinimistä haastamaan Trumpin kahden vuoden päästä pidettävistä vaaleissa.

Putin Fox Newsille: Trump ei kiinnostanut meitä ennen presidenttiehdokkuuttaan

Vladimir Putin sanoo yhdysvaltalaisen Fox Newsin haastattelussa, että Donald Trump ei kiinnostanut Venäjää vähäisimmässäkään määrin ennen kuin hän asettui ehdolle presidentinvaaleissa.

Putinin kommentti oli vastaus kysymykseen, onko Venäjällä Trumpista hallussaan kiusallista materiaalia. Yhdysvalloissa kiertävien huhujen mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa ajalta ennen tämän poliittista uraa.

Asiasta kertoo STT.

Reuters: Trump tapaa kongressin jäseniä tiistaina

Donald Trump tapaa Yhdysvaltain kongressin jäseniä tiistaina, Valkoinen talo tiedottaa uutistoimisto Reutersin mukaan. Tapaaminen liittynee Trumpin Helsingin-huippukokouksesta saamaan murskakritiikkiin, Reuters kertoo. Tarkemmat yksityiskohdat tapaamisen sisällöstä eivät vielä ole selvillä.

Voit lukea uutisen aiheesta täältä.

Clinton: Nyt tiedämme, kenen puolella Trump pelaa

Trumpille presidentinvaalit hävinnyt demokraatti Hillary Clinton on jälleen kuitannut entiselle vastaehdokkaalleen Twitterissä.

- Nyt tiedämme, kenen puolella pelasit, Clinton vastasi omaan aiempaan kysymykseensä siitä, kenen pussiin presidentti pelaa, Venäjän vai oman maansa.

Clinton viitannee twiitillään siihen, että Trumpin on laajasti katsottu tanssineen Putinin pillin mukaan kysymyksessä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain edellisiin presidentinvaaleihin.

CNN huomioi HS:n lehdistönvapautta korostavan mainoskampanjan

Amerikkalainen uutiskanava CNN on huomioinut sanomalehti Helsingin Sanomien mainoskampanjan, jossa korostettiin Suomessa vallitsevaa lehdistönvapautta. Voit lukea uutisen CNN:n sivuilla.

Putinilta kysyttiin, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää - kiersi kysymyksen

Lisää tietoa Putinin Fox Newsille antamasta haastattelusta: Putin kiersi kysymyksen, oliko Trump sanonut presidenttien kahdenkeskisessä tapaamisessa, että voisi joskus tulevaisuudessa tunnustaa Krimin osaksi Venäjää.

Putin korosti, ettei hyväksy ilmausta "Krimin liittäminen osaksi Venäjää", sillä hänen näkökulmastaan alue liittyi Venäjään demokraattisella kansanäänestyksellä. Hän ei kertonut, mitä hän ja Trump asiasta mahdollisesti puhuivat.

Medialle aiemmin puhuneiden lähteiden mukaan Trump sanoi kesäkuussa teollisuusmaiden G7-kokouksessa, että Krimin pitäisi olla osa Venäjää, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.

Trumpilta tulossa kaksi tuoretta haastattelua

Donald Trump on jälleen julkaissut twiitin. Trump ilmoittaa olevansa toimittaja Sean Hannityn haastateltavana maanantai-iltana kello 21 paikallista aikaa ja toimittaja Tucker Carlsonin haastateltavana tiistai-iltana kello 20 paikallista aikaa.

Sekä Hannity että Carlson ovat konservatiiveina tunnettuja Fox-kanavan toimittajia.

Putin Foxille: Trump ei luvannut luopua Naton sotilasharjoituksista

Putin sanoo yhdysvaltalaisenFox Newsin haastattelussa, että hän ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump eivät keskustelleet kahdenkeskisessä tapaamisessaan Yhdysvaltojen osallistumisesta Naton sotilasharjoituksiin.

Voit lukea uutisen aiheesta täältä.

Putin Foxille: "On naurettavaa väittää, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin"

Vladimir Putin on antanut Helsingin huippukokouksen jälkeen haastattelun amerikkalaiselle Fox News -kanavalle.

Venäjän presidentti sanoo Fox Newsin mukaan haastattelussa, että on "täysin naurettavaa" väittää Venäjän sekaantuneen vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaliin.

Putin antoi haastattelun toimittaja Chris Wallacelle maanantai-iltana tavattuaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Helsingissä.

- Venäjä ei valtiona ole koskaan sekaantunut Yhdysvaltain sisäisiin asioihin, vaaleihin tai muihin, Putin sanoo haastattelussa.

Lisää haastattelusta voit lukea Fox Newsin sivuilla.

CNN: Helsingin-kokous oli Trumpin presidenttikauden häpeällisin hetki

CNN-uutiskanavan toimittaja Chris Cillizza on kirjoittanut murskaavan analyysin Donald Trumpin esiintymisestä Helsingin huippukokouksessa.

"Trumpilla oli upea tilaisuus katsoa Venäjän presidentti Vladimir Putinia alaspäin ja kertoa hänelle suorin sanoin, että Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaliin on mahdotonta hyväksyä, ja jos vastaisuudessa tapahtuu mitään lähellekään samansuuntaista, seuraukset ovat valtavat ja vakavat."

Sen sijaan Trump pitikin Yhdysvaltoja yhtä vastuullisena kuin Venäjää, Cillizza kirjoittaa.

"Hän tuomitsi FBI:n, erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön. Siis MITÄ? M-I-T-Ä?"

Cillizzan mukaan Helsingin-kokous oli Trumpin presidenttikauden häpeällisin ja tyrmäävin hetki:

"Maanantain huippukokous asettaa uuden standardin Trumpin tekojen maailmanlaajuisille seurauksille."

Koko kirjoituksen voi lukea CNN:n sivuilla.

Presidentinlinnasta ulos heitetty toimittaja: "Minut vietiin kädet ja jalat sidottuina tyrmään"

Valtionsalista juuri ennen presidenttien tiedotustilaisuutta ulos heitetty toimittaja Sam Husseini on julkaissut twiitin kokemuksestaan:

"Pääsin juuri vankeudesta. Suomalaiset viranomaiset pitivät minua Presidentinlinnassa ja sitten veivät kädet ja jalat sidottuina tyrmään. He eivät suostuneet soittamaan perheelleni ja kertomaan, etten ollut vahingoittunut. Kiitos monille hyville ihmisille tsempistä. Palaan asiaan pian."

 

 

16 historiallista kuvaa, jotka tiivistävät Suomen superpäivän

Historiallinen #Helsinki2018-kokous tiivistyy 16 kuvaan. Katso IS:n kuvakooste täältä.

Trump sarjatwiittailee: "Ottaisin mieluummin poliittisen riskin rauhan vuoksi, kuin riskeeratakseni rauhan politiikan vuoksi"

Presidentti Trump jatkaa twiittailua lennoltaan.

- Ottaisin mieluummin poliittisen riskin rauhan vuoksi, kuin riskeeratakseni rauhan politiikan vuoksi, Trump kirjoittaa. Tekstin ohessa on yhteiskuva hänestä ja Putinista seisomassa rinnakkain.

Heti perään hän on lähettänyt toisen päivityksen.

- Tuottava dialogi ei ole hyväksi ainoastaan Yhdysvalloille ja Venäjälle, vaan koko maailmalle. Tämän tekstin ohessa on niin ikään kuva Trumpista ja Putinista, tällä kertaa neuvottelupöydän molemmin puolin.

Helsingin esiintyminen palaa vainoamaan Trumpia - Yhdysvaltain presidentille murskakritiikki päivän päätteeksi

Trump on saanut murskakritiikkiä ympäri sosiaalista mediaa illalla pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen. Trump käytännössä heitti hallintonsa keskeiset jäsenet bussin alle.

- Voidaan ennustaa, että Helsingin esiintyminen palaa vielä vainoamaan häntä. Vahvan miehen imagolle tuli paha kolaus, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Esimerkiksi CNN-uutiskanavan tähtijuontajan Anderson Cooperin ensimmäiset kommentit lehdistötilaisuuden jälkeen olivat poikkeuksellisen rajut.

– Se oli häpeällisin esitys Yhdysvaltain presidentiltä koskaan, Cooper latasi.

Lue Aleniuksen koko teksti täällä.

Niinistö CNN:n tähtiankkurin haastattelussa: Stalin ei kyennyt valloittamaan Suomea

Amerikkalaiskanava CNN:n tähtiankkuri Christiane Amanpour haastatteli presidentti Sauli Niinistöä kokouspäivän päätteeksi. Reilut kahdeksan minuuttia pitkä yksinoikeudella tehty haastattelu on kuvattu Allas Sea Poolilla Kauppatorin kupeessa.

Amanpour ihmetteli, miksi Suomi ei ole Naton jäsen, vaikka Venäjä on aivan rajan takana.

Niinistö kertoi Suomen valinneen puolensa länsimaana jo kauan sitten, ja ihmetteli, miksi Suomea toisinaan yhä pidetään idän ja lännen välisenä neutraalina vyöhykkeenä.

– Suomi on lisäksi ainoa maa, jonne Stalin on hyökännyt, mutta jota hän ei kyennyt valloittamaan, Niinistö sanoi.

Lopuksi Amanpour kiitti Niinistöä ja Suomea ”loistavista” järjestelyistä.

Lue koko juttu haastattelusta täällä.

Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs STT:lle: Putin tiukasti kiinni tapaamisen ohjaimissa

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen tiedotustilaisuudessa syntyi sellainen vaikutelma, että Vladimir Putin vei ja oli hyvin tiukasti kiinni tapaamisen ohjaimissa. Näin arvioi Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen STT:lle maanantai-iltana.

–Jos jotain positiivista tästä tapaamisesta hakee, ei tullut mitään skandaaleita, ei tullut mitään omituisia lausumia, Himanen kiteyttää.

Himanen korostaa, että monet tapaamisen yksityiskohdat jäivät tiedotustilaisuuden perusteella vielä avoimiksi.

– Varsinkin Putinin lausunnoissa oli aika paljon sellaisia viittauksia, jotka edellyttävät paljon tietoa siitä, mistä on kysymys, Himanen sanoo.

Trump antoi tiedotustilaisuudessa itsestään kuvan rauhanrakentajana. Himasen mukaan presidentillä oli suuri halu todistaa, että tapaaminen oli merkittävä uusi alku maiden suhteelle. Trump tviittasi aamulla Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden olevan kaikkien aikojen huonoimmassa jamassa.

– Ei tarvitse olla mikään diplomatian asiantuntija ymmärtääkseen, että tämä vaikuttaa niin kuin aika erikoiselta puheelta. Puheissa on sellainen tausta nähtävissä, että molemmat puhuivat kotiyleisölleen

Sipilä: Suomi on selkeästi osa länttä ja sitä arvoyhteisöä

Pääministeri Juha Sipilä iloitsee onnistuneesta huippukokouksesta.

- Näinä aikoina sääntöihin perustuva kansainvälinen yhteistyö ja dialogi on erittäin tärkeää meille kaikille, Sipilä tiivistää Twitterissä ajatuksensa.

Sipilä julkaisi myös aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen. Sipilän mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen johdot tietävät Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset ja aseman EU-jäsenenä.

- Viime päivinä on taas kuultu vihjailuja siitä, missä joukossa Suomi seisoo. En usko, että Suomen asemasta vallitsee mitään epäselvyyttä enkä henkilökohtaisesti ymmärrä lainkaan tätä keskustelua harmaasta vyöhykkeestä tai puolueettomuudesta.

- Minulle tällainen spekulaatio on puhdasta kotikutoista politikointia. Suomi on selkeästi osa länttä ja sitä arvoyhteisöä. Valinta on meille täysin kirkas, Sipilä kirjoittaa.

Trump vastaa saamaansa kritiikkiin Twitterissä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi Air Force One -aluksen kyydistä.

- Kuten sanoin tänään ja monta kertaa ennenkin: Minulla on suuri luotto tiedusteluväkeeni. Kuitenkin tunnistan myös, että rakentaaksemme kirkkaamman tulevaisuuden, emme voi ainoastaan keskittyä menneeseen – maailman kahtena suurimpana ydinasevaltioina meidän täytyy tulla toimeen, Trump kirjoittaa. 

Twiitti lienee vastine presidentin saamaan kritiikkiin.

Niinistö: Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tämänpäiväisessä lehdistötilaisuudessaan myönteisenä sitä, että presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin pääviesti Helsingistä oli, että he ovat valmiita jatkamaan keskusteluja vaikeista aiheista.

Lue koko juttu Niinistön lehdistötilaisuudesta täällä.