Kotimaa

IS seurasi huippukokousta hetki hetkeltä: Näin Trumpin ja Putinin tapaaminen eteni ensi kättelystä jälkipyykkiin

Julkaistu:

Ilta-Sanomat seurasi suurvaltapresidenttien huippukokouksen ennakkotunnelmia, tapaamista ja jälkipyykkiä tässä artikkelissa hetki hetkeltä.
  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.
  • Ilta-Sanomat seuraa historiallisen huipputapaamisen ennakkotunnelmia, itse tapaamista ja jälkipyykkiä hetki hetkeltä tässä jatkuvasti päivittyvässä jutussa.
IS seuraa huippukokouksen etenemistä tässä artikkelissa. Voit seurata ISTV:n suoraa lähetystä artikkelin pääkuvana olevalta videolta.

Täältä löydät päivän kohokohdat videotallenteina.

Päätapahtumat

Putin Foxille: "On naurettavaa väittää, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin"

Helsingin poliisi: Trump ja Putin lähteneet Suomesta, liikenne palautuu normaaliksi

Katso koko huippukokouspäivän parhaat palat videoina

Air Force One lähti Helsinki-Vantaalta kohti Washingtonia

Niinistö päätti lehdistötilaisuuden

Näytä lisää(11 kpl)

Liveseuranta päättyy, kiitos seurasta!

IS:n liveseuranta Trumpin ja Purinin huippukokouksesta ja sen jälkipyykistä päättyy tähän. Kiitos kaikille seurasta!

Senaattori Elizabeth Warren: Trump häpäisi Amerikan kansainvälisellä näyttämöllä

Yksi demokraattien vahvimmista nimistä tulevien presidentinvaalien ehdokasspekulaatioissa, senaattori Elizabeth Warren, suomii kovin sanankääntein Donald Trumpin esiintymistä Helsingin huippukokouksessa.

Ensin Warren twiittasi:

- Jälleen kerran Donald Trump häpäisee Amerikan kansainvälisellä näyttämöllä, kaivaa maata instituutioidemme alta, heikentää liittoutumiamme ja syleilee diktaattoria. Venäjä sekaantui vaaleihimme ja hyökkäsi demokratiaamme vastaan. Putin on asetettava vastuuseen, ei palkittava.

Myöhemmin hän kirjoitti Twitterissä näin:

- Trumpin esiintyminen Putinin kanssa häpäisi tänään amerikkalaiset kummassakin puolueessa, eivätkä tarkoin sanoitetut lausunnot korjaa vahinkoa. Republikaanien on aika liittyä demokraattien kanssa yhteen ja puolustaa vaalejamme, valvoa rangaistuksien täytäntöönpanoa ja suojata (erikoissyyttäjä Robert) Muellerin Venäjä-tutkintaa.

Warrenia pidetään yhtenä demokraattipuolueen kärkinimistä haastamaan Trumpin kahden vuoden päästä pidettävistä vaaleissa.

Putin Fox Newsille: Trump ei kiinnostanut meitä ennen presidenttiehdokkuuttaan

Vladimir Putin sanoo yhdysvaltalaisen Fox Newsin haastattelussa, että Donald Trump ei kiinnostanut Venäjää vähäisimmässäkään määrin ennen kuin hän asettui ehdolle presidentinvaaleissa.

Putinin kommentti oli vastaus kysymykseen, onko Venäjällä Trumpista hallussaan kiusallista materiaalia. Yhdysvalloissa kiertävien huhujen mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa ajalta ennen tämän poliittista uraa.

Asiasta kertoo STT.

Reuters: Trump tapaa kongressin jäseniä tiistaina

Donald Trump tapaa Yhdysvaltain kongressin jäseniä tiistaina, Valkoinen talo tiedottaa uutistoimisto Reutersin mukaan. Tapaaminen liittynee Trumpin Helsingin-huippukokouksesta saamaan murskakritiikkiin, Reuters kertoo. Tarkemmat yksityiskohdat tapaamisen sisällöstä eivät vielä ole selvillä.

Voit lukea uutisen aiheesta täältä.

Clinton: Nyt tiedämme, kenen puolella Trump pelaa

Trumpille presidentinvaalit hävinnyt demokraatti Hillary Clinton on jälleen kuitannut entiselle vastaehdokkaalleen Twitterissä.

- Nyt tiedämme, kenen puolella pelasit, Clinton vastasi omaan aiempaan kysymykseensä siitä, kenen pussiin presidentti pelaa, Venäjän vai oman maansa.

Clinton viitannee twiitillään siihen, että Trumpin on laajasti katsottu tanssineen Putinin pillin mukaan kysymyksessä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain edellisiin presidentinvaaleihin.

CNN huomioi HS:n lehdistönvapautta korostavan mainoskampanjan

Amerikkalainen uutiskanava CNN on huomioinut sanomalehti Helsingin Sanomien mainoskampanjan, jossa korostettiin Suomessa vallitsevaa lehdistönvapautta. Voit lukea uutisen CNN:n sivuilla.

Putinilta kysyttiin, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää - kiersi kysymyksen

Lisää tietoa Putinin Fox Newsille antamasta haastattelusta: Putin kiersi kysymyksen, oliko Trump sanonut presidenttien kahdenkeskisessä tapaamisessa, että voisi joskus tulevaisuudessa tunnustaa Krimin osaksi Venäjää.

Putin korosti, ettei hyväksy ilmausta "Krimin liittäminen osaksi Venäjää", sillä hänen näkökulmastaan alue liittyi Venäjään demokraattisella kansanäänestyksellä. Hän ei kertonut, mitä hän ja Trump asiasta mahdollisesti puhuivat.

Medialle aiemmin puhuneiden lähteiden mukaan Trump sanoi kesäkuussa teollisuusmaiden G7-kokouksessa, että Krimin pitäisi olla osa Venäjää, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.

Trumpilta tulossa kaksi tuoretta haastattelua

Donald Trump on jälleen julkaissut twiitin. Trump ilmoittaa olevansa toimittaja Sean Hannityn haastateltavana maanantai-iltana kello 21 paikallista aikaa ja toimittaja Tucker Carlsonin haastateltavana tiistai-iltana kello 20 paikallista aikaa.

Sekä Hannity että Carlson ovat konservatiiveina tunnettuja Fox-kanavan toimittajia.

Putin Foxille: Trump ei luvannut luopua Naton sotilasharjoituksista

Putin sanoo yhdysvaltalaisenFox Newsin haastattelussa, että hän ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump eivät keskustelleet kahdenkeskisessä tapaamisessaan Yhdysvaltojen osallistumisesta Naton sotilasharjoituksiin.

Voit lukea uutisen aiheesta täältä.

Putin Foxille: "On naurettavaa väittää, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin"

Vladimir Putin on antanut Helsingin huippukokouksen jälkeen haastattelun amerikkalaiselle Fox News -kanavalle.

Venäjän presidentti sanoo Fox Newsin mukaan haastattelussa, että on "täysin naurettavaa" väittää Venäjän sekaantuneen vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaliin.

Putin antoi haastattelun toimittaja Chris Wallacelle maanantai-iltana tavattuaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Helsingissä.

- Venäjä ei valtiona ole koskaan sekaantunut Yhdysvaltain sisäisiin asioihin, vaaleihin tai muihin, Putin sanoo haastattelussa.

Lisää haastattelusta voit lukea Fox Newsin sivuilla.

CNN: Helsingin-kokous oli Trumpin presidenttikauden häpeällisin hetki

CNN-uutiskanavan toimittaja Chris Cillizza on kirjoittanut murskaavan analyysin Donald Trumpin esiintymisestä Helsingin huippukokouksessa.

"Trumpilla oli upea tilaisuus katsoa Venäjän presidentti Vladimir Putinia alaspäin ja kertoa hänelle suorin sanoin, että Venäjän sekaantumista vuoden 2016 vaaliin on mahdotonta hyväksyä, ja jos vastaisuudessa tapahtuu mitään lähellekään samansuuntaista, seuraukset ovat valtavat ja vakavat."

Sen sijaan Trump pitikin Yhdysvaltoja yhtä vastuullisena kuin Venäjää, Cillizza kirjoittaa.

"Hän tuomitsi FBI:n, erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön. Siis MITÄ? M-I-T-Ä?"

Cillizzan mukaan Helsingin-kokous oli Trumpin presidenttikauden häpeällisin ja tyrmäävin hetki:

"Maanantain huippukokous asettaa uuden standardin Trumpin tekojen maailmanlaajuisille seurauksille."

Koko kirjoituksen voi lukea CNN:n sivuilla.

Presidentinlinnasta ulos heitetty toimittaja: "Minut vietiin kädet ja jalat sidottuina tyrmään"

Valtionsalista juuri ennen presidenttien tiedotustilaisuutta ulos heitetty toimittaja Sam Husseini on julkaissut twiitin kokemuksestaan:

"Pääsin juuri vankeudesta. Suomalaiset viranomaiset pitivät minua Presidentinlinnassa ja sitten veivät kädet ja jalat sidottuina tyrmään. He eivät suostuneet soittamaan perheelleni ja kertomaan, etten ollut vahingoittunut. Kiitos monille hyville ihmisille tsempistä. Palaan asiaan pian."

 

 

16 historiallista kuvaa, jotka tiivistävät Suomen superpäivän

Historiallinen #Helsinki2018-kokous tiivistyy 16 kuvaan. Katso IS:n kuvakooste täältä.

Trump sarjatwiittailee: "Ottaisin mieluummin poliittisen riskin rauhan vuoksi, kuin riskeeratakseni rauhan politiikan vuoksi"

Presidentti Trump jatkaa twiittailua lennoltaan.

- Ottaisin mieluummin poliittisen riskin rauhan vuoksi, kuin riskeeratakseni rauhan politiikan vuoksi, Trump kirjoittaa. Tekstin ohessa on yhteiskuva hänestä ja Putinista seisomassa rinnakkain.

Heti perään hän on lähettänyt toisen päivityksen.

- Tuottava dialogi ei ole hyväksi ainoastaan Yhdysvalloille ja Venäjälle, vaan koko maailmalle. Tämän tekstin ohessa on niin ikään kuva Trumpista ja Putinista, tällä kertaa neuvottelupöydän molemmin puolin.

Helsingin esiintyminen palaa vainoamaan Trumpia - Yhdysvaltain presidentille murskakritiikki päivän päätteeksi

Trump on saanut murskakritiikkiä ympäri sosiaalista mediaa illalla pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen. Trump käytännössä heitti hallintonsa keskeiset jäsenet bussin alle.

- Voidaan ennustaa, että Helsingin esiintyminen palaa vielä vainoamaan häntä. Vahvan miehen imagolle tuli paha kolaus, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Esimerkiksi CNN-uutiskanavan tähtijuontajan Anderson Cooperin ensimmäiset kommentit lehdistötilaisuuden jälkeen olivat poikkeuksellisen rajut.

– Se oli häpeällisin esitys Yhdysvaltain presidentiltä koskaan, Cooper latasi.

Lue Aleniuksen koko teksti täällä.

Niinistö CNN:n tähtiankkurin haastattelussa: Stalin ei kyennyt valloittamaan Suomea

Amerikkalaiskanava CNN:n tähtiankkuri Christiane Amanpour haastatteli presidentti Sauli Niinistöä kokouspäivän päätteeksi. Reilut kahdeksan minuuttia pitkä yksinoikeudella tehty haastattelu on kuvattu Allas Sea Poolilla Kauppatorin kupeessa.

Amanpour ihmetteli, miksi Suomi ei ole Naton jäsen, vaikka Venäjä on aivan rajan takana.

Niinistö kertoi Suomen valinneen puolensa länsimaana jo kauan sitten, ja ihmetteli, miksi Suomea toisinaan yhä pidetään idän ja lännen välisenä neutraalina vyöhykkeenä.

– Suomi on lisäksi ainoa maa, jonne Stalin on hyökännyt, mutta jota hän ei kyennyt valloittamaan, Niinistö sanoi.

Lopuksi Amanpour kiitti Niinistöä ja Suomea ”loistavista” järjestelyistä.

Lue koko juttu haastattelusta täällä.

Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs STT:lle: Putin tiukasti kiinni tapaamisen ohjaimissa

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen tiedotustilaisuudessa syntyi sellainen vaikutelma, että Vladimir Putin vei ja oli hyvin tiukasti kiinni tapaamisen ohjaimissa. Näin arvioi Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen STT:lle maanantai-iltana.

–Jos jotain positiivista tästä tapaamisesta hakee, ei tullut mitään skandaaleita, ei tullut mitään omituisia lausumia, Himanen kiteyttää.

Himanen korostaa, että monet tapaamisen yksityiskohdat jäivät tiedotustilaisuuden perusteella vielä avoimiksi.

– Varsinkin Putinin lausunnoissa oli aika paljon sellaisia viittauksia, jotka edellyttävät paljon tietoa siitä, mistä on kysymys, Himanen sanoo.

Trump antoi tiedotustilaisuudessa itsestään kuvan rauhanrakentajana. Himasen mukaan presidentillä oli suuri halu todistaa, että tapaaminen oli merkittävä uusi alku maiden suhteelle. Trump tviittasi aamulla Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden olevan kaikkien aikojen huonoimmassa jamassa.

– Ei tarvitse olla mikään diplomatian asiantuntija ymmärtääkseen, että tämä vaikuttaa niin kuin aika erikoiselta puheelta. Puheissa on sellainen tausta nähtävissä, että molemmat puhuivat kotiyleisölleen

Sipilä: Suomi on selkeästi osa länttä ja sitä arvoyhteisöä

Pääministeri Juha Sipilä iloitsee onnistuneesta huippukokouksesta.

- Näinä aikoina sääntöihin perustuva kansainvälinen yhteistyö ja dialogi on erittäin tärkeää meille kaikille, Sipilä tiivistää Twitterissä ajatuksensa.

Sipilä julkaisi myös aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen. Sipilän mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen johdot tietävät Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset ja aseman EU-jäsenenä.

- Viime päivinä on taas kuultu vihjailuja siitä, missä joukossa Suomi seisoo. En usko, että Suomen asemasta vallitsee mitään epäselvyyttä enkä henkilökohtaisesti ymmärrä lainkaan tätä keskustelua harmaasta vyöhykkeestä tai puolueettomuudesta.

- Minulle tällainen spekulaatio on puhdasta kotikutoista politikointia. Suomi on selkeästi osa länttä ja sitä arvoyhteisöä. Valinta on meille täysin kirkas, Sipilä kirjoittaa.

Trump vastaa saamaansa kritiikkiin Twitterissä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi Air Force One -aluksen kyydistä.

- Kuten sanoin tänään ja monta kertaa ennenkin: Minulla on suuri luotto tiedusteluväkeeni. Kuitenkin tunnistan myös, että rakentaaksemme kirkkaamman tulevaisuuden, emme voi ainoastaan keskittyä menneeseen – maailman kahtena suurimpana ydinasevaltioina meidän täytyy tulla toimeen, Trump kirjoittaa. 

Twiitti lienee vastine presidentin saamaan kritiikkiin.

Niinistö: Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tämänpäiväisessä lehdistötilaisuudessaan myönteisenä sitä, että presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin pääviesti Helsingistä oli, että he ovat valmiita jatkamaan keskusteluja vaikeista aiheista.

Lue koko juttu Niinistön lehdistötilaisuudesta täällä.

Helsingin poliisi: Trump ja Putin lähteneet Suomesta, liikenne palautuu normaaliksi

Helsingin poliisin mukaan molemmat presidentit ovat poistuneet Suomesta ja liikenne palautuu normaaliksi.

Niinistö ja Putin tapasivat vielä illalla

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi kuvan Niinistöstä ja Putinista. Heillä oli kahdenvälinen tapaaminen vielä Trumpin ja Putinin yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen.

Katso koko huippukokouspäivän parhaat palat videoina

ISTV seurasi huippukokouspäivää aamusta iltaa. Yli 12 tunnin suoraan lähetykseen mahtui käänteitä laidasta laitaan. Lähetyksessä seurasimme esimerkiksi presidenttien liikkeitä ja puheita, massiivisia autokulkueita ja kaupungilla nähtyjä mielenosoituksia. Välissä kuultiin asiantuntijoiden ja kommentaattoreiden analyysejä studiosta.

Katso koko päivän parhaat palat täältä.

Soini: USA:n ja Venäjän johtajat eivät valinneet kokouspaikkaa sattumalta

Helsinki ei valikoitunut Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamispaikaksi sattumalta, vaan kokous osoittaa, että Suomi on onnistunut rakentamaan hyvät suhteet molempiin suurvaltoihin, sanoo ulkoministeri Timo Soini (sin).

Soinin mukaan myös presidentti Sauli Niinistöä on kiittäminen paljosta huippukokouspaikan valikoitumisessa Suomeen.

Kokousta isännöineestä Suomesta välittyi Soinin mukaan kuva positiivinen toimivana yhteiskuntana. Asiasta kertoo STT.

Miksi Juha Sipilä oli asuntomessuilla huippukokouksen aikaan?

Samalla kun Helsingissä pidettiin huippukokous, pääministeri Juha Sipilä vieraili Asuntomessuilla ja Suomi-Areenassa Porissa. Eikö ministeriä kaivattu Helsingissä?

Hänen mukaansa huippukokouksessa on käytössä perinteinen työnjako. 

- Hallituksesta ulkoministeri on tapaamassa omat kollegaansa ja presidentti tapaa omansa. Työnjako on tässä hyvin selvä, emmekä koskaan ole mukana samoissa neuvottelupöydissä, Sipilä kommentoi asiaa IS:lle Porissa.

Lue koko juttu aiheesta täällä.

STT: Konkreettisimpia tuloksia voidaan nähdä ydinaseiden saralla, arvioi Soini

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan sekä Yhdysvaltojen että Venäjän ulkoministerit pitivät Helsingin presidenttikokousta onnistuneena. Soini tapasi kollegansa Sergei Lavrovin ja Mike Pompeon aiemmin tänään.

Soini arvioi, että konkreettisimpia askelia Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Helsingin-kokous voi poikia ydinaseiden saralla.

Soinin mukaan kokoukselta ei odotettukaan maailman mullistavaa yhteisymmärrystä, mutta pahimmat kokousta koskeneet pelot ja spekulaatiot menettivät merkityksensä.

STT

John McCain: "Helsingin huippukokous oli traaginen virhe"

Yhdysvaltain republikaanisenaattori ja entinen presidenttiehdokas John McCain arvostelee Trumpin esiintymistä Trumpin ja Putinin yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Hän kritisoi sitä, että Trump myötäili Putinia.

- Tämänpäiväisessä lehdistötilaisuudessa Helsingissä nähtiin yksi häpeällisimmistä amerikkalaispresidentin esiintymisistä miesmuistiin.

- Presidentti Trumpin naiiviuden, itsekkyyden ja autokraattien sympatisoinnin ja myötäilyn aiheuttamaa tuhoa on vaikea laskelmoida. Mutta on selvää, että Helsingin huippukokous oli traaginen virhe.

Lue Ilta-Sanomien juttu aiheesta täällä.

Poikkeukselliset liikennejärjestelyt eivät ole vielä päättyneet

Helsingin poliisi tiedottaa, että liikennejärjestelyt jatkuvat vielä maassa olevien vieraiden osalta, vaikka Trumpit ovatkin poistuneet jo maasta. Poliisi viitannee presidentti Putiniin.

ISTV:n suora lähetys on päättynyt

Kiitämme katsojia. Lisää analyyseja päivän tapahtumista on luvassa sivuillamma illan mittaa.

Air Force One lähti Helsinki-Vantaalta kohti Washingtonia

Kello 20:30 Trumpin lentokone Air Force One oli valmiina lähtöä varten kiitoradalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin kone nousi ilmaan ja lähti kohti Washingtonia.

Vesala kiittelee arvokysymysten esille tuomista Niinistön puheessa

- Niinistö käytti hienosti tilaisuuden hyväkseen ja toi esille eurooppalaisia ja suomalaisia arvoja, analysoi toimittaja Hanna Vesala.

- Hän halusi alleviivata, että kun on arvot kohdallaan, voi olla vakain ja turvallisin maa.

Kansainvälinen lehdistö kiinnostui siitä, että Trumpin kerrotaan kuulleen Niinistön huomiot mustasta hiilestä

Hanna Vesala muistuttaa, että Niinistö aloitti keskustelut mustasta hiilestä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa jo viime kesänä Savonlinnassa. Nyt samasta aiheesta keskusteltiin sekä Trumpin että Putinin kanssa.

Kansainvälinen lehdistö on ollut aiheesta kiinnostunut, sillä Trump tunnetaan ilmastonmuutoksen kriitikkona, eikä hän ole hanakasti tarttunut ympäristökysymyksiin. Useat ulkomaiset toimittajat kysyivät aiheesta Niinistöltä.

Dialogin tärkeys korostui Niinistön puheessa

- Dialogia on pedattu, sitä halutaan ja tarvitaan. Siksi Suomi valikoitui tapaamispaikaksi, analysoi Ilta-Sanomien politiikan tuottaja Hanna Vesala ISTV:n lähetyksessä.

- Tämä dialogi todella jatkuu ja johtajat etsivät vastauksia näihin yhdessä läpi käytyihin kysymyksiin. Mitään kovin konkreettista tässä tapaamisessa ei saatu aikaan, Vesala sanoo.

Niinistö päätti lehdistötilaisuuden

Presidentti Sauli Niinistön lehdistötilaisuus on päättynyt.

Niinistö keskusteli Trumpin kanssa Baltian maiden sotaharjoituksista

Niinistöltä kysytään, keskusteliko hän aamulla presidentti Trumpin kanssa siitä, mitä Trump tarkoitti vetäytymisellä Baltian maiden sotaharjoituksista Nato-kokouksen yhteydessä.

- Kyllä meillä aamula oli esillä Yhdysvaltojen rooli ja Natonkin rooli harjoitustoiminnoissa. En ainakaan havainnut, että niistä olisi ollut mitään keskustelua näiden presidenttien välillä. Kyllä minä toin hyvin selvästi nämä eurooppalaiset murheet ja huolet esiin. En välttämättä niitä itse allekirjoita, mutta hyvä niitä käydä läpi.

Niinistön mukaan Trump ja Putin ymmärsivät huolen mustasta hiilestä

Niinistöltä kysyttiin, syntyikö tapaamisen aikana mitään konkreettisia päätöksiä.

- Ajan sellaista "keep it simple" -periaatetta, jossa voidaan ottaa askelia eteenpäin, mieluummin kuin yleviä puheita. Tuntuu, että tämä musta hiili on asia, joka on tullut ymmärretyksi. Hyvä, jos ymmärretään, että tällainen ongelma on, Niinistö sanoo.

Niinistö on tyytyväinen, että Helsingissä syntyi dialogia

Niinistöltä kysytään siitä, oliko tapaaminen onnistunut ja mikä sen merkitys on Suomelle.

- Koko kansainvälinen yhteisö, niin sanottu läntinen yhteisö, on ollut sitä mieltä, että tarvitaan vuoropuhelua. Olemme tunteneet murhetta siitä, että tilanne on huonompi kuin kylmän sodan vuosina. Johtopäätöksemme on se, että kannustetaan keskusteluun. Kun Suomea kysyttiin tapaamispaikaksi, niin johdonmukaisesti päätettiin ryhtyä siihen, sanoo Niinistö.

Putin ja Trump eivät sopineet eurooppalaisia koskevista asioista kuulematta eurooppalaisia

Ilta-Sanomien toimittaja Päivi Lakka kysyi presidentti Niinistöltä siitä, päätettiinkö huippukokouksessa asioita eurooppalaisten puolesta.

- Olen käyttänyt useastikin sellaisen puheenvuoron, että olisi hyvä olla dialogia. Mutta on huono, jos dialogi käy jonkun ylitse, jota ei siinä kuultaisiin. Kun seurasi tiedotustilaisuutta, ei tullut ilmi mitään sellaista, että eurooppalaisista asioista oltaisiin sovittu, Niinistö vakuuttaa.

Saattue kulkee eteläisessä Helsingissä

Poliisi tiedottaa, että saattue liikkuu eteläisessä Helsingissä ja aiheuttaa tilapäistä haittaa liikenteelle.

Myös Ukrainasta ja Syyriasta puhuttiin

Niinistöltä kysytään, mitä asioita hän erikseen Trumpille ja Putinille korosti.

- Nostin eurooppalaisia huolia, joita olemme runsain mitoin kuulleet. Myös transatlanttisen suhteen. Puhuimme myös Ukrainasta, Syyriasta ei niinkään.

- En halua puuttua Ukrainaan, Syyriaan tai asevalvontaan, koska niistä presidentit ovat keskenään puhuneet ja niistä kertoneet.

Niinistö kertoo, ettei puutu Trumpin ja Putinin keskinäisiin keskustelun aiheisiin

Niinistö ei ota kantaa Trumpin ja Putinin keskinäisiin keskustelun aiheisiinsa.

- Jätän sen alueen heille.

- Mutta mielestäni sain hyvin esille arktisen kokonaisuuden, erityisesti mustan hiilen ongelman. Uskon, että pääsemme myöhemmin arktisen neuvoston kautta siinä pidemmälle.

- Puhuimme myös Euroopan merkityksestä ja sotilaallisesta harjoitustoiminnasta, jota Itämerenkin alueellakin käydään.

Kymmenittäin ihmisiä on kerääntynyt katsomaan saattuetta Ruskeasannassa

Saattue ohitti juuri Vantaan Ruskeasannan.

Shell Ruskeasannan mäelle Läntisen Valkoisenlähteentien varteen on kokoontunut kymmenittäin kansalaisia odottamaan presidenttien saattueita, kertoo IS:n toimittaja Sami Lindfors.

Monet ovat tulleet jo tunteja sitten retkituolien kanssa varaamaan parhaat paikat. Poliisi sulki liikenteen ja on ohjeistanut ihmisiä pitämään isommat kamerat laukussa.

- Venäjän kavereiden kanssa ei siitä juuri neuvotella, IS:n kuvaajaakin ohjeis-

tettiin.

Puhelimet kuitenkin nousivat ilmaan ensimmäisen saattueen ajaessa ohi.

Niinistö on saapunut tiedotustilaisuuteen. Presidentti sanoo, että Suomen kuvailu neutraalina valtiona kuulostaa oudolta

Niinistö kertoo ensin englanniksi Suomesta.

Niinistön mukaan Suomi on vakain ja vapain valtio maailmassa. Se on saattoi olla yksi syistä, miksi tapaaminen pidettiin Suomessa.

- Mutta neutraali kuulostaa oudolta korviimme. Jos EU-jäsen, Nato-kumppani on neutraali, antaa olla. Mutta siinä tapauksessa lähes kaikki maat ovat neutraaleja. Neutraali kuulostaa oudolta korviimme.

Lehdistö odottaa Sauli Niinistön lehdistötilaisuuden alkua

Seuraavaksi alkaa presidentti Sauli Niinistön lehdistötilaisuus päivän tapahtumista.

Niinistö on tavannut tänään sekä Trumpin että Putinin kanssa myös kahden kesken.

Donald Trump kiittää Suomea

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi Twitter-tilillään 40 sekunnin mittaisen videon, johon on kerätty hetkiä Suomen vierailulta.

- Kiitos Helsinki, Suomi! Trump kirjoittaa videon yhteyteen.

Trumpin saattue jätti Presidentinlinnan

Trumpin autosaattue on lähtenyt Presidentinlinnan pihasta. Letka ajaa Helsingin keskustasta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Soini tapasi sekä Pompeon että Lavrovin tänään

Ulkoministeriö julkaisi kuvia, joissa kerrotaan Suomen ulkoministerin Timo Soinin tavanneen tänään venäläisen ja yhdysvaltalaisen kollegansa, Mike Pompeon ja Sergei Lavrovin.

Pompeon ja Soinin keskustelun kerrotaan koskeneen maiden kahdenvälisiä suhteista ja Euroopaan turvallisuutta. Lavrov ja Soini puolestaan keskustelivat Helsingin huippukokouksen tuloksista.

Poliisi: Saattueet saattavat taas aiheuttaa liikennekatkoksia

Poliisi kertoo Twitterissä, että saattueet saattavat taas aiheuttaa liikennekatkoksia Helsingin keskustassa sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman ja keskustan välisillä väylillä.

Saattueita on liikeellä tällä hetkellä useita. Saattueiden reiteillä ei sallita muuta liikennettä.

Entinen CIA:n johtaja: Trumpin puheet lähentelevät maanpetosta

CIA:n ex-johtaja John O. Brennan on raivoissaan Trumpin lausunnoista tiedotustilaisuudessa.

Trumpilta kysyttiin, kumpaa hän uskoo, omia tiedusteluorganisaatioitaan vai Putinia. Trump ei suostunut suoraan vastaamaan.

– Trumpin kommentit eivät olleet ainoastaan idioottimaisia, hän on täysin Putinin taskussa, Brennan pauhasi, ja kyseli patrioottisten republikaanien perään: missä olette?

Arvopaperipörsseissä ei nähty suoraa reaktiota Trumpin ja Putinin tapaamiseen

Maailman pörsseissä ei näkynyt suoraa reaktiota Yhdysvaltojen Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin tapaamiseen. Euroopassa Lontoon ja Pariisin pörssit laskivat, mutta kurssit vahvistuivat Frankfurtissa.

Helsingissä päivä sujui nousun merkeissä ja yleisindeksi päätyi 0,2 prosenttia plussalle ja pistelukuun 10055. Päivän kovimman nousun teki nostokoneyhtiö Cargotec, joka vahvistui 4,4 prosenttia.

Wall Streetillä indeksien muutokset jäivät kaupankäynnin alussa vähäisiksi.

Trump illmoitti lopuksi, että Venäjän turvallisuusneuvoston ja Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustajat tapaavat "jatkaakseen prosessia, joka aloitettiin Helsingissä".

Putin oli kuin kissa kermakupilla, kun hän aloitti puheenvuoronsa. Hän ei ainakaan poistu tästä huippukokouksesta häviäjänä, Vesala arvioi.

Voidaan pitää todella hyvänä asiana, että Krimin kysymyksessä ei nähty liikkeitä Trumpin suunnalta, IS:n politiikan tuottaja Hanna Vesala sanoo. Etukäteen spekuloitiin, voisiko Trump jopa sanoa, että Krim kuuluu Venäjälle.

Kalastajatorppa yhä suljettuna

Eteläkorealainen, Venäjällä asuva Haram Kim yritti perheensä kanssa päästä Kalastajatorppaan, jossa heillä on varaus. Poliisit kuitenkin käännyttivät perheen portilta.

- He vain sanoivat, Donald Trump tulee tänne, Kim kertoo ihmeissään. Kim sanoi, että hän tai hänen perheensä eivät tienneet asiasta etukäteen mitään. Nyt perheelle oli osoitettu toinen hotelli Helsingistä.

Kiinasta ei sanaakaan

Ennen kokousta esillä oli useita asioita, joista kaikkia paitsi Kiinaa sivuttiin ainakin ohimennen.

Trump sanoi, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat valmiina auttamaan Israelia asioissa, joita Israel haluaa. Näihin asioihin viitattiin vain hyvin epämääräisesti, mutta kyse voi olla Iranista, joka on tukenut tiettyjä taistelevia ryhmiä Syyriassa, Vesala arvioi.

Se on huolestuttavaa. Saako apu jotain konkreettisia muotoja?

Trump alleviivasi tiedotustilaisuudessa, miten Venäjän sekaantuminen vaaleihin on humpuukia. Jos Putinia vastassa olisi ollut perinteisempi Yhdysvaltojen presidentti, hän olisi varmaankin kysynyt Putinilta asiasta, mutta tuskin olisi tullut tiedotustilaisuuteen alleviivaamaan asiaa täydeksi hölynpölyksi, IS:n politiikan tuottaja Hanna Vesala arvioi.

Trump ei pystynyt sanomaan koko maailman edessä Putinille, että vaaleihin sekaantuminen ei yksinkertaisesti käy.

Trump lausuu vielä viimeiset sanat ennen kuin tiedotustilaisuus päättyy ja presidentit poistuvat.

TRUMP: Peter Strzokin todistaminen FBI:lle oli yksi farssi, se oli täysi noitavaino.

Strzok on entinen FBI:n vastavakoilun johtaja.

Putinilta kysyttiin, onko Venäjä kerännyt Trumpin aiemmista vierailuista raskauttavaa aineistoa.

PUTIN: Emme edes tienneet Trumpin vierailusta silloin. Tämä on hölmöä.

Trump lisäsi, että jos näin olisi, Venäjä olisi jo julkaissut ne.

Putin Krimistä:

PUTIN: Trump pitää kiinni näkemyksestään, hän pitää sitä laittomana. Meillä on oma näkökulma. Järjestimme kansanäänestyksen Krimin niemimaalla. Venäjälle aihe on loppuunkäsitelty.

Putin sanoo vaaleihin sekaantumiseen liittyeen, että kyse yksityishenkilöistä ei valtiosta.

Putin huomautti, että Venäjä on demokraattinen valtio ja kysyi, onko Yhdysvallat?

Trump heitti jalkapallon toimittajien joukossa eturivissä istuvalle vaimolleen Melania Trumpille.

Trump kyselee, mitä tapahtui palvelimille, joilla pitäisi olla todisteita vaalivaikuttamisesta. Hän toistaa muutaman kerran, että haluaisi nähdä ne.

TRUMP: Minulla on luottamusta molempiin tahoihin (tiedusteluorganisaatioon ja Putiniin). Mitä tapahtui Hillary Clintonin sähköposteille? Venäjällä ne eivät olisi ehkä kadonneet niin helposti. Putin kiisti hyvin voimakkaasti sekaantumisen vaaleihin. Putin lupasi auttaa Yhdysvaltoja tutkinnassa.

Putin lahjoitti Trumpille virallisen mm-kisojen jalkapallon 2018 ja toivotti onnea vuoden 2026 jalkapallon mm-kisoihin.

Presidenteiltä kysytään jälleen vaaleihin sekaantumisesta. Trump, ketä uskotte: omia tiedusteluorganisaatioitamme (vai Putinia)?

Presidenteille taputetaan.

PUTIN: Keskustelimme Ranskan kanssa humianitäärisesta avusta Syyriassa. On tärkeää, että autamme pakolaisia, jotka ovat Syyrian rajalla palaamaan kotiin. Niin pakolaisvirtapaine Euroopassa voi heikentyä.

TRUMP: Asevoimamme tulevat hyvin toimeen, luultavasti paremmin kuin poliittiset päättäjämme.

Trumpilta ja Putinilta kysytään, syntyikö Syyrian suhteen mitään konkreettista sopimusta.

TRUMP: Olemme tehneet töitä Israelin kanssa vuosikymmeniä, Putin auttaa myös Israelia. Israel haluaisi tehdä joitain asioita Syyriassa, ja niissä asioissa todellakin haluamme auttaa Israelia. Olemme 98–99 prosenttisesti saaneet Isis-kysymyksen ratkaistua. Sekä minä että Putin haluamme taata Israelin turvallisuuden.

Toimittaja kysyi, halusiko Putin, että Trump voittaa USA:n presidentinvaalit?

PUTIN: Kyllä, koska halusin parantaa Venäjän ja Yhdysvaltain suhdetta.

Tässä on tiedotustilaisuudesta raahattu mies

Ennen tiedotustilaisuutta käsikähmän aiheuttanut mies piteli kädessään valkoista paperia, jossa luki ”nuclear weapon ban treaty”, ydinaseiden kieltosopimus. 

 Paperia pidellyt mies on kirjoittaja ja poliittinen aktivisti Sam Husseini, joka oli alle tuntia ennen välikohtausta päivittänyt Twitter-tililleen kuvia salissa odottavista toimittajista. Päivityksessä luki, ”been rather chaotic”, on ollut kaoottista.

 Tilanne sai alkunsa, kun Husseini nosti paperin ilmaan, ja turvamiehet yrittivät ottaa paperia mieheltä pois. Hän ei suostunut, vaan kääntyi ympäri ja yritti suojata paperia.

–Tämä ei ole protesti, mutta he raportoivat (toimittajat), antaa heidän raportoida. Haluan kysyä kysymyksen tästä asiasta, Husseinin kuullaan sanovat hetkeä ennen kuin turvamiehet ottavat hänet kiinni.

PUTIN: Miksi luulette, että luotamme toisiimme? Minä puolustan Venäjän ja Trump Yhdsyvaltojen intressejä. Etsimme vain yhtymäkohtia.

Putin vahvisti Trumpin sanat ja sanoi, että on tärkeää nojata faktoihin.

Trump sanoo, että Venäjä ja hänen vaalikampanjansa eivät tehneet mitään salaista yhteistyötä. Näin hän on sanonut usein aiemminkin, ja kysymys on piinannut häntä koko hänen presidenttikautensa. Trumpin mukaan hän voitti, koska presidentinvaalikampanja oli niin onnistunut.

Trumpilta kysytään Venäjän sekaantumisesta vaaleihin. Trump sanoi, että koko ajatus nousi esille, koska demokraatit hävisivät vaalin. Trump sanoo, että vaalijärjestelmä suosii demokraatteja, mutta hän voitti silti.

Trump sanoi, että hän voitti Hillary Clintonin presidenttikisassa helposti. Hän mainitsee taas Venäjä-tutkinnan.

Trumpilta kysytään hänen aamuisesta twiitistään, jossa hän syytti huonoista suhteista omaa maataan. Trump sanoo nyt pitävänsä myös Venäjää vastuullisena huonoista suhteista, mutta nyt molemmat ovat ottaneet askeleita parempaan suuntaan. Hän mainitsee yhdeksi askeleeksi ydinasekysymykset.

PUTIN: Mielestäni maailman isoimpina kaasu- ja öljvaltioina voisimme työskennellä yhdessä. Emme ole kiinostuneet liian matalista ja liian korkeista öljyn hinnoista. Tässä olisi maaperä yhteistyölle .

TRUMP: Yhdysvallat on kilpaillut Venäjän kanssa öljy- ja kaasumarkkinoilla. Venäjällä on kuitenkin Euroopan suhteen "pieni" kilpailuetu sijainnin takia.

Putin pyysi anteeksi helsinkiläisiltä, jotka ovat joutuneet kärsimään huipputapaamisen järjestelyistä. Hän kiitti Helsinkiä erinomaisista puitteista.

TRUMP: Kutsuin häntä kilpailijaksi, ja hyvä kilpailija hän on. Se oli kehu.

Seuraavaksi kuullaan toimittajien kysymyksiä.

TRUMP: Aion tavata Putinin tulevaisuudessa uudestaan

TRUMP: Haluan kiittää Putinia näistä avoimista keskusteluista

TRUMP: Helsingissä tehtyjä avauksia tullaan jatkamaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä

TRUMP: Puhuimme pitkään Syyriasta, jonka konflikti on vaikea. Mutta yhteityö voisi pelastaa satoja tuhansia henkiä. Trump mainitsi myös Iranin painostamisesta.

Trump viittasi Venäjällä torjuttuun terrori-iskuun, jossa Yhdysvaltojen tiedustelulla oli keskeinen osa

TRUMP: Puhuimme myös radikaalista islamistisesta terrorismista. Aiomme jatkaa avointa dialogia turvallisuusorganisaatioidemme välillä

TRUMP: Putinilla on selvä käsitys siitä (vaaleihin sekaantumisesta). Lisäksi puhuimme ydinaseriisunnasta, ja Venäjä aikoo auttaa Pohjois-Korean kriisin ratkaisussa.

TRUMP: Tänään otin esille Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltojen vaaleihin. Puhuimme siitä paljon.

TRUMP: Suhteet olivat erittäin huonot vielä 4 tuntia sitten

Trump viittasi toisen maailmansodan liittolaisuuteen Saksaa vastaan, mutta sanoi, että suhteet ovat vielä hetki sitten olleet ennätyksellisen huonolla tolalla

TRUMP: Jos alkuajoista Yhdysvallat on ymmärtänyt, että keskustelu on parempi vaihtoehto kuin konflikti, tuota perinnettä olen täällä jatkamassa.

TRUMP: Haluan kiittää presidentti Niinistöä. Haluan onnitella Putinia onnistuneista (jalkapallon) MM-kisoista

TRUMP: Meillä oli syvä, suora keskustelu

PUTIN: Olemme tyytyväisiä tähän tapaamiseen. Tähän mennessä olemme vain lyhyesti keskustelleet Trumpin kanssa, eikä kaikkea voi yhdellä tapaamisella ratkaista, mutta otimme ensimmäisen askeleen. Kiitos myös Suomelle tapaamisen isännöinnistä.

Venäjän preisdentti Putin sanoi arvostavansa Yhdysvaltojen työn Korean niemimaan ongelman ratkaisemiseksi.

PUTIN: Trump puhui Venäjän sekaantumisesta vaaleihin. Jouduin toistamaan, että Venäjä ei ole koskaan eikä aio koskaan sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin.

PUTIN: Puhuimme mm. Syyrian kriisistä. Syyrian kriisin ratkaiseminen voisi olla esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.

PUTIN: Sovimme taloudellisen yhteistyön kehittämisestä. Perustamme työryhmän, johon osallistuivat venäläiset ja amerikkalaiset liike-elämän kapteenit".

PUTIN: Välitimme Yhdysvalloille viestin, jossa esitimme keinoja ydinaseiden leviämisen estämiseen.

PUTIN: Tämän päivän kokous oli ensi askel kohti parempia kahdenvälisiä suhteita. Keskustelu Trumpin kanssa olivat avoin. Tapaaminen oli menestyksekäs ja hyödyllinen.

Putin aloitti tiedotustilaisuuden. Hän puhuu venäjäksi.

Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen raportoi presidentinlinnan valtiosalista juuri ennen huippukokouksen alkua.

Kansainvälinen median aloitti seurantaansa ruuhkaisessa uuhkaisessa salissa. Amerikkalaiset toimittajat aloittavat juontonsa päälekkäin.

Lue lisää: Sanattoman viestinnän asiantuntija arvioi Trumpin ja Putinin kohtaamisen: Toisella oli isännän elkeet – ”Voidaan tulkita vallankäytön välineeksi”

Trump ja Putin saapuivat paikalle tiedotustilaisuuteen

Trump ja Putin saapuivat paikalle tiedotustilaisuuteen heti välikohtauksen jälkeen.

Lue välikohtauksesta tästä: Tämä mies raahattiin salista ulos juuri ennen Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuutta – teki twitter-päivityksen alle tuntia ennen välikohtausta

Käsikähmä Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudessa

Käsikähmä Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudessa. Parrakas harmaantunut mieshenkilö paini suomalaisen poliisin kanssa. Hetkeä ennen hän piteli käsissään paperia, jossa luki ”nuclear weapon ban treaty”, ydinaseiden kieltosopimus. Turvamiehet taltuttivat miehen nopeasti ja raahasivat hänet pois salista.

Lue juttu välikohtauksesta täällä.

Yhdysvaltalaiset mediat puhuvat alkujuonnoissaan ainakin Venäjän sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Myös Krim mainittu. Näihin kysymyksiin ainakin osa yhdysvaltalaisista odottaa vastauksia.

Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus on alkamassa

Toimittajia pyydetään istumaan alas, jännitys tiivistyy. IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen on paikalla, ja IS seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

CNN on listannut Trumpin ja Putinin työlounaalla mukana olleet yhdysvaltalaiset. Mukana oli kansallisen turvallisuusneuvoston Fiona Hill, ulkoministeri Mike Pompeo, tulkki Marina Gross, Yhdysvaltojen Venäjän-suurlähettiläs Jon Huntsman ja Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton.

Venäjän puolelta mukana olivat ainakin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, presidentin tiedottaja Dmitri Peskov ja Putinin neuvonantajan Juri Ushakov.

Kreml julkaisi lämminhenkisen kuvan Trumpista ja Putinista

Kuvassa Putin näyttää hymyilevän Trumpille, ja presidentit kättelevät lähes veljellisesti.

Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen otti kuvan toimittajista jotka parveilevat tiedotustilaisuutta odottaen.

Presidentinlinnassa valmistaudutaan Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuuteen

Presidentinkanslia julkasi videon ja kuvat: Putin näytti Trumpille peukkua

Videossa ja kuvissa koko arvovaltainen seurue poseeraa kameralle. Lue lisää tästä!

Autosaattue poistunut Kalastajatorpalta

Ilta-Sanomien toimittajan mukaan Kalastajatorpalta lähti noin parikymmentä minuuttia sitten pois kymmenen mustan auton ja kahden poliisiauton saattue. Saattueessa ei ollut presidentin panssaroituja ja lipuilla varustettuja autoja.

Poliisi otti kiinni parikymmentä kadunvaltausta suunnitellutta Helsingin keskustassa

Joukkio oli Mannerheimin tien vieressä, eikä totellut poliisin käskyjä.

Valkoinen talo: Trumpin ja Putinin yhteinen tiedotustilaisuus alkaa pian.

Miksi presidentit tapasivat kaksin?

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-huippukokouksen puhuttavimpiin yksityiskohtiin kuuluu presidenttien kahdenkeskinen, suljettu tapaaminen.

Kyseessä on Trumpille jo tyypilliseksi muodostunut, mutta yleisesti poikkeuksellinen tapa hoitaa asioita kasvokkain vain tulkkien läsnä ollessa. Yhdysvalloissa on yleisesti huolehdittu, että Trump menisi lupaamaan Putinille jotain ohi maan kongressin, jolla on sanansa sanottavana esimerkiksi kansainvälisiin sopimuksiin.

Trumpin hallintoon kriittisesti suhtautuvan CNN-kanavan toimittaja ja tuottaja Kevin Liptak on nyt kertonut saaneensa ”amerikkalaiselta virkamieslähteeltä” selityksen Trumpin menettelylle.

Lue lisää täältä.

NBC News julkaisi lyhyen videon presidenttien työlounaalta

Trump: Kahdenväliset keskustelut Putinin kanssa olivat "hyvä alku"

Trump kommentoi käymiään kahdenvälisiä keskusteluja lyhyesti ennen työlounasta. Kommenteista kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

– Erittäin hyvä alku, Trump sanoi AFP:n mukaan.

Lavrovin ja Pompeon tapaamiseen osallistuivat myös Venäjän Yhdysvaltain- suurlähettiläs Anatoli Antonov ja Yhdyvaltain suurlähettiläs Venäjällä Jon Huntsman.

Professori: Trump puhui ja Putin kuunteli

Tampereen yliopiston puheviestinnän professorin, sanattomaan viestintään erikoistuneen Pekka Isotaluksen mukaan Trumpilla oli presidenttien kahdenkeskistä tapaamisesta edeltävässä kohtaamisessa isännän elkeet: Trump puhui ja Putin kuunteli.

Putin osoitti pään liikkeillään ja katseillaan kuuntelevansa, mutta keskinäisiä katsekontakteja oli vähän.

– Trumphan on tositelevisiotähti. Hän on hyvin tottunut olemaan kameroiden edessä ja ottamaan ohjat käsiinsä, Isotalus sanoi IS:n suorassa lähetyksessä.

Isotaluksen mukaan Trump ja Putin ovat hyvin kivikasvoisia, vaikkakin Putinin kasvoilla on nähtävillä usein pieni hymy. Yleensä kummankaan ilmeet eivät kuitenkaan juuri vaihtele, eikä heidän ilmeistään voi päätellä paljoakaan.

Lue lisää analyysista täältä.

Valkoisen talon viestintäpäällikkö Sarah Sanders julkaisi Trumpista ja Putinista kuvan, joka ei ole erityisen edullinen Putinille.

Presidenttien kahdenvälinen keskustelu ohi

Presidentinkanslian mukaan Trumpin ja Putinin keskustelut käytiin Presidentinlinnan goottilaisessa salissa, kuten etukäteeen arveltiin.

Aikataulun mukaan presidenttien kahdenvälisten keskustelujen pitäisi olla jo ohi, ja HS:n toimittajan mukaan näin onkin. Keskusteluja seuraa lounas, jonka jälkeen on presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus.

Trump iski silmää Putinille

Presidentit olivat hetken aikaa lehdistön nähtävillä, kun presidentti Trump teki jotakin odottamatonta. Hän nimittäin iski presidentti Putinille silmää.

SkyNews on julkaissut hetkestä Twitterissä videopätkän. Median mukaan Trump on sanonut toivovansa ”erikoislaatuista suhdetta”.

Katso video ja lue lisää täältä.

Niinistö kätteli Putinin suuren valkoisen teltan sisällä

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi kuvia Presidentinlinnan pihalta, jonne oli pystytetty suuri valkoinen teltta. Venäjän presidentin auto ajoi suoraan sinne sisään.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tavannut Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon tänään, Venäjän ulkoministeriö kertoi.

Kreml julkaisi tiedotteen Putinin ja Trumpin keskustelusta

Kremlin kotisivuilla julkaistiin tiedote presidenttien kahdenvälisestä keskustelusta.

Kremlin mukaan presidentit tulevat keskustelemaan kahdenvälisistä suhteista sekä kansainvälisistä asioista. Kremlin mukaan pääaiheina ovat Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan tilanne sekä terrorismin vastainen taistelu.

Presidentti Trumpin useaan otteeseen mainitsemia ydinaseita ei Kremlin tiedotteessa mainita.

Esplanadin puistossa on käynnissä Suomen Penin tilaisuus. Pen on kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö.

Laivamatkustajat huomio: Olympiaterminaaliin ei pääse tänään raitiovaunullla

Trump twiittasi tänään Yhdysvaltojen ja Venäjän huonoista väleistä. Venäjän ulkoministeriö vastasi piikikkäästi Trumpin twiittiin:

Trumpin ja Putinin tapaamisen aloitus videolla

Presidenttien kahdenkeskinen tapaaminen alkoi molempien kommenteilla ja kättelyllä. Video tapahtuneesta alla.

Kirkon talo tervehtii presidenttejä Vuorisaarnan sanoin

Suomen evankelisluterilainen kirkko tiedotti tervehtivänsä presidentti Trumpia ja presidentti Putinia Vuorisaarnan sanoin.

“Blessed are the peacemakers, for they will be called children of God.” eli ”Autuaita ovat rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.” (Matteuksen evankeliumi 5:9)

Lakana on kiinnitetty Kirkon taloon Etelärannassa.

Putin myönsi ennen kahdenkeskistä keskustelua Trumpin kanssa, että hän on iloinen, että tapaa amerikkalaista vastapuoltaan "vieraanvaraisella Suomen maalla".

- Pidämme edelleen yhteyttä säännöllisesti. Olemme puhuneet puhelimessa ja tavanneet useita kertoja eri kansainvälisten tapahtumien yhteydessä, ja tietenkin nyt on aika puhua yksityiskohtaisesti kahdenvälisistä suhteistamme ja erilaisista "kipupisteistä" maailmassa. Niitä on tarpeeksi, jotta ne tulisivat huomioiduksi, Putin totesi.

Asialistalla Trump mainitsi Kiinan ja ydinaseet

Asialistalla Trump mainitsi Kiinan ja ydinaseet. On kuitenkin arvoitus, miten paljon Putin haluaa asiasta puhua.

Poliittisten kysymysten lisäksi tänään on kyse parempien henkilökohtaisten suhteiden ja puhevälien rakentamisesta, Isotalus sanoo.

Putin totesi Trumpille ennen kahdenkeskistä keskustelua, että on aika puhua yksityiskohtaisesti Trumpin kanssa kahdenvälisistä suhteista ja ongelmista maailmassa.

Pienistä ilmeistä, kuten Trumpin kulmakarvojen kohottelusta, ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, Isotalus sanoo. Hän kuitenkin huomauttaa, että Trump hymyilee amerikkalaiseksi vähän.

Putin viesti nuoruutta astuessaan ulos koneesta tänään Isotalus sanoo: hän osoitti elinvoimaa, aktiivisuutta heittäessään takin rennosti yltään.

Trumpin kättelyssä ei näkynyt hänelle tyypillistä nykäisyä, kättely oli varsin tasavertainen.

Trumpin istuma-asento oli hänelle tyypillinen, kädet jalkojen välissä. Sitä on tulkittu jopa niin, että hän antaa itsestään hieman alistuvan kuvan, Isotalus sanoo.

Istuma-asento paljastaa usein ihmisestä enemmän kuin ilmeet, jos naama yritetään pitää peruslukemilla.

Molempien presidenttien ilmeissä on hyvin vähän muutoksia, aika kivikasvoja, puheviestinnän professori sanoo.

Putin hieman puristi selkänojaa, ehkä hieman hermostuneisuutta oli ilmassa, Isotalus sanoi. Molemmat pyrkitävät viestimään valta-asetelmaa suhteessa toisiinsa.

Kahdenkeskiset keskustelut alkoivat

Trumpin ja Putinin kahdenkeskiset keskustelut alkoivat.

Trump otti hieman isännän elkeitä ja istui ennen Putinia, Isotalus arvioi

Putin oli haluton sulhasmies, jota Trump kosiskeli tanssiin, IS:n politiikan uutistuottaja Hanna Vesala kuvaili.

Presidenttien tuoreessa esiintymisessä ei ollut suuria yllätyksiä, puheviestinnän professori Pekka Isotalus arvioi.

- Maailma odottaa, ja minä odotan meidän henkilökohtaista keskusteluamme, uskon että meillä on paljon puhuttavaa ja toivon, että saamme vastauksia.

Trump sanoi, että hän uskoo, että maailma haluaa nähdä Venäjän ja Yhdysvaltojen tulevan toimeen.

- Meillä on 97 prosenttia maailman ydinaseista.

Trump myös sanoi, että he keskustelevat ydinaseista.

- Me emme ole tulleet kovin hyvin toimeen. Mutta uskon, että meillä tulee olemaan hyvät suhteet.

- Mutta uskon, että olet kuullut minun sanovan kampanjassani, että Venäjän kanssa toimeen tuleminen on hyvä asia.

Trump sanoi, että meillä on monia hyviä asioita puhuttavana.

- Aseet, ydinaseet, armeija, kauppa... Trump luetteli.

Putin ja Trump keskustelevat parhaillaan Presidentinlinnassa. Putin puhuu tapansa mukaan venäjää, vaikka ymmärtää kyllä englantia.

Trump onnitteli Putinia jalkapallon MM-kisoista

Trump onnitteli Putinia jalkapallon MM-kisoista.

-   Yhdet parhaimmista.

Kommentti: Putin näpäytti Trumpia

Putinin myöhästymisen voi tulkita näpäytykseksi Trumpille, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Aiemmin esimerkiksi politologi Dmitri Abramov on kommentoinut, että hän uskoo Putinin korostavan auktoriteettiaan ja ylemmyyttään muihin nähden myöhästelemällä ja pakottamalla nämä odottamaan.

Eikö Sauli Niinistöä tunnistettu CNN:n suorassa lähetyksessä?

Amerikkalainen uutiskanavaCNNnäytti suorana Venäjän presidentin saapumisen Presidentinlinnaan hieman puoli kahden jälkeen maanantaina. Vladimir Putin käveli yhdessä presidentti Sauli Niinistönkanssa Linnan aulan läpi tervetuliaistilaisuuteen.

Ilmeisesti CNN:n puhevuorossa ollut ankkuri ei tunnistanut Niinistöä:

– Luulen, että tuo oli Suomen presidentti, studiosta todettiin.

Lue lisää täältä.

Pahimmat liikennehäiriöt käynnissä nyt

Päävierailijasaattueiden saapuminen Presidentinlinnaan aiheuttaa juuri nyt päivän pahimmat häiriöt liikenteessä.

Esimerkiksi Aleksanterinkadun ajoneuvoliikenne on suljettu väliltä Unioninkatu–Meritullinkatu. Jalankulkijoilta Aleksanterinkatua ei ole suljettu, vaan juuri sen kautta on tarkoitus kulkea Keskustasta Katajanokalle.

Pohjoisesplanadi on kuitenkin suljettu liikenteeltä, eli sitä ei voi ylittää. Näin ollen Esplanadinpuistosta Aleksanterinkadulle ei pääse suoraan, vaan se vaatii kiertotien ottamista. Myös Mannerheimintie on juuri nyt Esplanadin kohdalta kiinni.

Tilanne kuitenkin raukeaa pian.

 

Trump saapui Presidentinlinnaan

Donald Trump saapui Presidentinlinnaan. Hänet vastaanottanut presidentti Niinistö kertoi presidentti Vladimir Putinin olevan jo paikalla.

- Hän oli hieman myöhässä, Niinistö kommentoi Trumpille.

Video Putinin saapumisesta Presidentinlinnaan

Trumpin autosaattue saapuu Mannerheimintietä.

Rouva Jenni Haukio vastasi Melania Trumpin lämminhenkiseen twiittiin

Rouva Jenni Haukio on vastannut harvinaisessa twiitissään Melania Trumpin kiitoksiin naisten välisestä kahdenkeskisestä keskustelusta.

Haukio ja Trump tapasivat maanantaiaamuna Mäntyniemessä. Naisten puolisot presidentti Donald Trump ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelivat samaan aikaan toisessa huoneessa.

– Nautin keskustelusta Suomen ensimmäisen naisen kanssa tänään – hyvä keskustelu maitamme kohtaavista haasteista. Kiitos Jenni Haukio, että olit emäntänäni, Melania Trumpin virallisella Twitter-tilillä kirjoitettiin tapaamisen jälkeen.

– Kiitos – ilo oli kokonaan minun puolellani, Jenni Haukio vastasi Twitterissä kiitoksiin.

Lue lisää täältä.

Trump lähti liikkeelle kohti Presidentinlinnaa

Presidentti Trumpin saattue on lähtenyt liikkeelle kohti Presidentinlinnaa.

Niinistö vastaanotti Putinin Presidentinlinnassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti presidentti Putinin Presidentinlinnassa.

Putinin seurue ajaa Presidentinlinnan pihaan, jossa on suuri valkoinen teltta. Kortezh-auto ajaa sinne sisään.

Useita ihmisiä on kerääntynyt seuraamaan presidenttisaattueiden etenemistä. Innokkaimmat ovat kiivenneet lyhtypylvääseen.

Putinin saattue ajaa valot vilkkuen pitkin Mannerheimintietä.

Mannerheimintie Helsingin keskustassa on aivan tyhjä liikenteestä. Ajaako Putinin tai Trumpin saattue pian sitä kautta? Esplanadinpuistossa yleisö odottaa malttamattomana.

Putin riisui takin pois heti koneesta astuttuaan

Suomen helle yllätti presidentti Vladimir Putinin, sillä tämä riisui takin heti koneesta laskeuduttuaan.

Putin kätteli rennosti hymyillen kaikki heti koneesta poistuttuaan, riisui takkinsa ja astui autoon.

Voisiko Trump irtisanoutua sotaharjoituksista Baltiassa?

Singaporen kokouksen jälkeen Trump ilmoitti, että sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa lopetetaan. Siihen Trumpilla ei ex-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan ollut valtuuksia. Trump saattaisi kentiens kuitenkin voida ilmoittaa, että Yhdysvallat ei enää osallistu Naton sotaharjoituksiin Baltiassa, mikä on yksi merkittävistä peloista tämänpäiväiseen kokoukseen liittyen.

Presidentinlinnan ympäristössä tiukat turvatoimet

Altaalla olevan Ilta-Sanomien toimittaja Miikka Hujasen mukaan presidentinlinnan ympäristössä on tiukat turvatoimet.

Vartiolaiva Turva on ankkuroitu Altaan edustalle.

Putinin saattue on matkalla pois lentokentältä.

Putin astelee portaat alas, hän kättelee lentoemännän ja vastaanottokomiteaa, muun muassa puolustusvoimien edustajan. Putin riisuu rennosti takin pois ennen astumistaan autoon. Hymykin käväisee kasvoilla.

Putin saapui Suomeen

Venäjän suurlähettiläs menee koneeseen vastaan. Nyt nähdään myös Putin.

Punainen matto rullataan esiin. Kaksi täysin identtistä Kortesh-autoa, Putinin autoa, ajetaan paikalle.

Hannu Himasen mukaan Venäjä tiesi tismalleen, millainen henkilö Donald Trump on jo ennen Trumpin valintaa presidentiksi. Trump vieraili Venäjällä liiketoimiensa johdosta jo aiemmin.

- Sanotaan näin, että on paljon sellaisia asioita, joita emme näistä yhteyksistä tiedä, ja kun emme tiedä on lupa spekuloida.

Putin tulee huippukokoukseen vahvat kortit käsissään.

Himasen mukaan Putinille olisi voitto jo se, että hän astuu koneesta ulos Helsinki-Vantaalla.

- Hän saa tunnustuksen Trumpilta. Venäjä on kaivannut sitä.

- Venäjää ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua globaaliksi suurvallaksi.

Venäläiskoneen luo rullataan portaat ja raskas mustien autojen saattue lähestyy juuri laskeutunuttta venäläiskonetta.

Näistä asioista Melania Trump ja rouva Jenni Haukio keskustelivat

IS:n studiovieraan Hannu Himasen mukaan Trumpille tulee olemaan vastenmielistä ottaa esille keskusteluissa vaalivilppiä, ja Venäjän sotkeentumista presidentin vaaleihin. Hän ei kuitenkaan usko salaliittoteorioihin.

Venäläinen lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Putin lentää usein nyt laskeutuneen tyyppisellä Iljushin-96 -koneella.

Trumpin esiintymisen tasoja on monia, kuten Twitter, ja se, mitä hän puhuu haastatteluissa.

Himasen mukaan Trumpin sekavalta tuntuva viestintä on tietoista ja sen on tarkoitus hämmentää. Sen tyyli vetoaa myös hänen kannattajiinsa.

Himanen näkee siinä yhteläisyyksiä Putinin viestintään, vaikka se ei ole samanlaista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on juuri saapumassa Presidentinlinnaan.

Hannu Himasen mukaan pienen piirin keskustelu on yksi tapa hoitaa huippujohtajien tapaamisia.

- Itselleni on tullut vaikutelma, että tämä tapahtuu presidentti Trumpin aloitteesta.

Himanen kuvailee sitä miellyttäväksi ja houkuttelevaksi tavaksi keskustella molemmille presidenteille, mutta eri syistä.

Ylen tietojen mukaan ulkoministerit Timo Soini ja Mike Pompeo tapaavat samaan aikaan, kun Putin ja Trump neuvottelevat.

IS:n studiovieras Hannu Himanen toteaa, että Trumpilla on tapana puhua selän takana toista ja edessä olla miellyttävä.

Putinilla on tiedossa Venäjän valtion etu. Sen sijaan Donald Trumpilla on mielessä hänen oma etunsa, Himanen toteaa.

Hän on maailman merkittävien valtiojohtajien joukossa kokeneimpia, muistuttaa Himanen Putinista.

Putin on myös juristi ja toiminut mm. turvallisuuspalvelun johtajana.

- Hän on tiedustelun ammattilainen, joka tietää miten ihmisiä lähestyä.

Putin osaa kovistella tai viehättää tilanteen mukaan.

- Hän on vaativa ja vaikea keskustelukumppani kenelle tahansa. Kun hän kohtaa Donald Trumpin, joka tuntuu kovin itsekeskeiseltä, ja haluaa kuulla miellyttviä asioita itsestään, niin se asetelma ei tunnu kovin tasapainoiselta. Siinä presidentti Putinilla on vahva yliote.

IS:n studiovieras Hannu Himanen muistuttaa, että Trump ja Putin saavat keskustella juuri niin lyhyen tai pitkän aikaa kun haluavat sen jälkeen, kun Niinistö on heitä tervehtinyt.

- Show on Trumpin ja Putinin käsissä eivätkä siihen voi muut vaikuttaa.

IS:n studiovieraan Hannu Himasen mukaan myöhästely on Putinin tapa hallita tilanteita.

- Se on hänelle tapa, josta on hankala päästä eroon. Tällaiseen kahdenväliseen tapaamiseen ei liity tiukkoja aikarajoja elleivät he ole ilmoittaneet tarkkaa aikaa lehdistökonferenssin alkuun.

Virallisen tervetuliaisseremonian pitäisi olla Presidentinlinnassa kello 13.10

Autoletka siirtyi vastaanottamaan Putinia lentokentällä

ISTV:n livessä näkyi, kuinka autoletka siirtyi lentoaseman kiitotiellä paikoilleen vastaanottamaan Putinia.

Valkoinen talo CNN:lle: Putin myöhästyy 20 minuuttia

Uutiskanava CNN:n toimittajan mukaan Valkoinen talo oli tiedottanut tapaamisen Presidentinlinnassa myöhästyvän noin 20 minuuttia sen vuoksi, että presidentti Vladimir Putin on myöhässä.

Jälleen yksi Iljushin-96 -kone ilmassa kohti Suomea

Jälleen uusi Iljushin 96 -kone on noussut Moskovasta kohti Suomea. Kone vaikuttaa seuraavan samaa lentoreittiä kuin aiemmatkin Suomen suuntaan lähteneet lentokoneet.

12:n jälkeen Suomen aikaa noussut lentokone on rekisteritunnukseltaan RA-96016. Sen mallimerkintä Flightradar 24 -palvelussa on Il-96-300PU, ja eroaa kahden viimeisen kirjaimen osalta aiemmin tänään Suomea kohti lähteneistä Iljushineista.

Broux uskoo, että päivän mittaan Melanian vaatteet vaihtuvat keveämpiin aamun lämpimästä takista.

Hän seuraa päivän tyylivalintoja, ja mitä takin alta paljastuu.

- En tiedä, mikä on päivän ohjelma, tai mitä he tekevät Melanian kanssa. Jännityksellä jäämme odottamaan.

Mielenosoittajia kerääntymässä Kaisaniemeen

Helsingin Kaisaniemenpuistoon on puolenpäivän jälkeen kokoontunut noin 90 mielenosoittajaa. Helsinki against Trump and Putin -mielenosoituksen on tarkoitus lähteä puoli kahden aikaan siirtymään kohti Finlandia-taloa.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan lisää ihmisiä saapuu paikalle koko ajan.

Tyylillä diplomatian tekeminen on sympatian keräämistä maalleen nimenomaan naisilta.

- Se on kohteliaisuus, jos oman maan vaatteet pääsevät kauniisti esille.

Broux muistuttaa, että Suomessa muistellaan yhä Jackie Kennedyn pukemaa Marimekon asua.

Tämän päiväisessä Melanian asussa ei ole mitään moitittavaa. Se on Brouxin mukaan tyylikäs valinta.

- Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä sen alta kuoriutuu.

Melania Trump nautti keskustelusta Jenni Haukion kanssa

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen kiitteli Twitterissä rouva Jenni Haukiota tapaamisesta. Rouva Trumpin mukaan heillä oli hyvä keskustelu molempia maita koskevista kysymyksistä.

Outi Broux toteaa, että Melania ei tiennyt aikoinaan menevänsä naimisiin poliitikon kanssa, vaan nai liikemiehen.

Broux toteaa, että Trump pitää naisjohtajista niin kauan kun heitä voi käskyttää.

Broux muistuttaa, että naisia seurataan julmalla tavalla politiikassa. Asukokonaisuuksien puolesta Broux kuvailee, että Melania edustaa New Yorkin yläluokan klassista tyyliä, joka on näyttävää.

- Merkeillä on väliä, dress for success.

Hän muistuttaa Melanian taustasta huippumallina.

- Naisen pitää olla näyttävä, hyvin pukeutunut, kuvailee Broux Melanian tyyliä.

Hän toteaa Trumpin olevan mieltynyt Melanian tyylisiin naisiin.

Stylisti ja meikkitaiteilija Outi Broux uskoo vierailun olevan hieno PR-tapahtuma Suomelle lopputuloksesta riippumatta. Melanian vaatetuksen Broux toteaa olevan lämmin Suomen kesään, mutta muistuttaa, että asut suunnitellaan ajoissa.

- Perhonen on mahtava yksityiskohta. Se on naisellisuuden symboli, joka tänä kesänä on hyvin trendikäs.

IS:n studiossa nyt vieraana Outi Broux.

Presidentti Niinistö: Keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen

Presidentti Sauli Niinistö kuvaa aamiaiskeskusteluaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa monipuoliseksi.

Niinistön mukaan tunnin keskustelun aikana ehdittiin käydä läpi monta asiaa ja päivä jatkuu mielenkiintoisena.

Yhdysvaltain presidentti sanoi, että oli kunnia tavata presidentti Sauli Niinistö. Lue lisää täältä.

Trumpilta hämmentävät Nato-kommentit Niinistölle aamiaispöydässä: ”Meillä oli mahtava kokous”

Presidentti Donald Trump nosti aamiaistapaamisessaan presidentti Sauli Niinistön kanssa toistuvasti esiin viimeviikkoisen Naton huippukokouksen, jossa kaksikko tapasi. Niinistö osallistui kokoukseen Suomen ja Naton rauhankumppanuuden johdosta, kuten viime vuosina on ollut tapana, ja paikalla Brysselissä oli samassa roolissa myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Kiistojen ja Trumpin ärhäkän käytöksen takia sekavissa tunnelmissa sujunut kokous oli selvästikin jäänyt Trumpin mieleen, ja hän vaikutti kohtelevan Niinistöä Mäntyniemen tapaamisessa hetkittäin kuin Nato-maan johtajaa.

– Arvostamme Suomea todella paljon. Kunnioitamme maatanne ja hyvää suhdettamme suuresti. Henkilökohtainen suhteemme on erittäin hyvä ja viihdyin seurassanne pari päivää sitten. Nato ei ole koskaan ollut vahvempi ja vaikka alussa oli vaikeuksia, se muuttui rakkaudeksi. Meillä oli mahtava kokous, se toi kaikki yhteen ja oli sen arvoista. Arvostin tukeanne ja apuanne ja sanon vielä, että olette kohdelleet meitä upeasti. Suuret kiitokset.

Lue lisää Trumpin sanoista täältä.

Myöhästyykö Putin?

Joidenkin tietojen mukaan Venäjän presidentin piti saapua Helsinki-Vantaan lentoasemalle kello 12.

Toistaiseksi presidentin saapumisesta ei ole merkkejä.

Hetki sitten Flightradar 24:n mukaan Moskovan lentokentältä (Vnukovo) nousi Putinin aiemminkin käyttämä erikoisvalmisteinen Iljushin 96 -lentokone.

Sen rekisteritunnus on RA-96022. Kone lentää kohti Suomea. Jos kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle, se on perillä noin kello yksi Suomen aikaa.

Putinin aikataulu salattiin – Trumpin tiedetään 5 minuutin tarkkuudella

Ainakin yhdessä asiassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuntuu noudattavan avoimuusperiaatetta enemmän kuin venäläinen kollegansa Vladimir Putin.

Milloin Vladimir Putinin kone laskeutuu Suomeen? Koska hän poistuu Suomesta?

Paras mahdollinen vastaus näihin kysymyksiin on: kukaan ei tiedä minuutilleen ja vaikka tietäisikin, niin sitä ei kerrota.

Valkoinen talo sen sijaan yllätti sunnuntai-iltana antamalla toimittajien käyttöön tarkan minuuttiaikataulun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin liikkeistä Helsingissä. Aikataulussa Trumpin suunnitellut siirtymiset, kättelyt ja jopa vieraskirjan kirjoittamiset on merkitty viiden minuutin tarkkuudella.

Venäjän presidenttiä seuraavia toimittajia Trumpin esikunnan avoimuus hämmästyttää, sillä vastaava ei tulisi kuulonkaan Putinin kohdalla.

Lue lisää aikatauluista täältä.

Moskovasta lähtenyt Iljushin ohitti Helsingin

Moskovasta aiemmin aamulla noussut Iljushin 76 -lentokone ohitti Helsingin, eikä mikään viittaa siihen, että kone olisi aloittamassa lähestymisen Helsinki-Vantaalle.

Putinin tavallisesti käyttämä kone on Iljushin 96

Tavallisesti Putin lentää Iljushin 96 -koneella, joka on erikoisvalmisteinen, nelimoottorinen laajarunkoinen lentokone, kuten myös Trumpin käyttämä Boeing VC-25A (versio B747:sta) on.

Toinenkin kone Moskovasta lähestyy Suomea

Venäjältä lähestyy toinenkin lentokone parhaillaan Suomea. Kyseessä on Iljushin 76 -lentokone, joka nousi Moskovan läheltä kymmenen aikaan aamulla Suomen aikaa. 

Kone on Suomenlahden yllä noin 8,5 kilometrin korkeudella. On toistaiseksi epäselvää, voisiko Putin olla tässä koneessa.

Saunoja, pienpanimo-olutta, postikortteja, herneitä ja mansikoita – muun muassa näillä tuotteilla Suomea on markkinoitu ulkomaisille toimittajille.

Presidentinlinnalla on hiljaista

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi kuvia myös presidenttien Niinistön ja Trumpin aamiaiselta. Kuvissa ei tosin paljon ruokaa näy.

Ensimmäiset kuvat Melania Trumpin ja rouva Haukion aamiaistapaamisesta julki

Rouva Jenni Haukio ja Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump keskustelivat tänään aamiaisella samaan aikaan, kun heidän aviomiehensä keskustelivat toisaalla. Tasavallan presidentin kanslia julkaisi ensimmäiset kuvat rouvien kohtaamisesta.

Venäläinen kone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle – onko Putin koneessa?

Venäjän presidentin kone on saattanut laskeutua Helsinki-Vantaalle. STT:n ja HS:n mukaan näin on käynyt. IS:n saamien tietojen mukaan Putinin kone ei kuitenkaan ole vielä laskeutunut. Myös Yle kertoo lähdettä nimeämättä, että Putinin kone ei olisi vielä laskeutunut.

Presidentti Trumpin ja Fox Newsin tähtitoimittaja Sean Hannityn tuoreet näkemykset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin kuulostivat jälleen hyvin samanlaisilta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrotaan seuraavan – ja seuranneen jo ennen valintaansa – tiiviisti uutisia konservatiivisena tunnetulta Fox News -kanavalta. Fox onkin lähettänyt Helsinkiin todellisen raskaan sarjan ryhmän, johon kuuluu myös Trumpin henkilökohtaisena ystävänä tunnettu tähtijuontaja Sean Hannity.

Fox julkaisi sunnuntaina YouTube-kanavallaan pätkän, jossa Hannity käsittelee Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaamista sekä Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

– Se tapahtui Obaman vahtivuorolla. Obama ei tehnyt mitään. Obama sanoi, ettei kukaan vakavasti otettava ihminen sano, että vaaleihimme voisi vaikuttaa ja käski Donald Trumpia lopettamaan valittamisen, Hannity sanoo videolla lokakuun 2016 tapahtumiin viitaten.

Lue lisää täältä.

Vapaavuori: Mielenosoitukset kuuluvat demokraattiseen länsimaiseen kaupunkiin

Vapaavuori kommentoi myös Greenpeacen Kallion kirkon torniin ripustamaa banderollia, jossa vedottiin Trumpiin ja Putiniin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Pormestari ei pitänyt mielenilmausta pahana. Moderniin länsimaiseen, demokraattiseen kaupunkiin kuuluu oikeus osoittaa mieltä, ja niin kauan kuin siitä ei aiheudu turvallisuusuhkaa, se on "ihan fine", Vapaavuori sanoi.

Suomen tavoitteiden ajaminen tällaisessa tilanteessa vaatii herkkää diplomaattista osaamista, jollaista presidentti Niinistöllä on, Vapaavuori sanoo.

Niinistö pääsi edelliselle, 1. presidenttikaudelleen juuri Vapaavuoren puolueesta kokoomuksesta.

Pormestari uskoo, että tänään huippukokouksesta saadaan hyviä uutisia. Yllätyksiin on kuitenkin syytä varautua, onhan Trump yllätyksiä täynnä.

Kaupungin osalta yleisjohto on tänään valmiudessa, koko ajan on ainakin jotain pientä mihin pitää puuttua, Vapaavuori sanoo.

Helsinkiä ei erityisesti ehostettu Trumpia ja Putinia varten

Helsingin kaupunkia on ehostettu melko vähän. Siihen ei ole ollut aikaa, ja turistikautena Helsinki yritetään pitää muutenkin siistinä. Mitään varsinaista "faceliftiä" ei ole tehty.

Vapaavuori sanoo tehneensä aika normaalia työpäivää, eli hän on töissä sen aikaa kuin on hereillä, pormestari naurahtaa.

Meillä on erittäin vähän byrokratiaa ja viranomaisten yhteistyö sujuu hyvin, Vapaavuori listaa asioita, joiden vuoksi asiat sujuvat.

Vapaavuorta on haastatellut muun muassa BBC, venäläiset, kiinalaiset ja monet ulkomaiset mediat. Yhdysvaltalaiset viestimet eivät kuitenkaan.

"Kyllä tästä saadaan valtava huomioarvo", Vapaavuori kehuu. Helsingin vetovoima kasvaa, ja muun muassa turismiin virtaa tulevaisuudessa rahaa, hän arvioi.

Puoli maailmaa ihmettelee, miten tällainen tapahtuma saatiin pystyyn kahdessa ja puolessa viikossa, Vapaavuori myhäilee.

IS:n studiossa nyt vieraana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok)

Presidentti Donald Trump poistui autollaan saattueessa Mäntyniemestä. Trump vilkutteli toimittajille.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat kiivenneet Kallion kirkon torniin Helsingissä. He ripustivat 64 metriä korkeaan torniin järjestön banderollin, jossa on viesti Helsingissä vieraileville Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteille, kerrotaan järjestön viestinnästä STT:lle.

Banderollissa lukee ”Warm our hearts, not our planet”, suomeksi ”Lämmitä sydämiämme, älä planeettaamme”. Tarkoitus on muistuttaa maiden johtajia siitä, että ilmastokriisi vaatii tekoja, järjestö kertoo.

Lue lisää täältä.

Melania Trump saapui tilaisuuteen keväisessä vaaleankeltaisessa takkimekossa. Rouva Jenni Haukio puolestaan edusti raikkaassa kukka- ja perhoskuosisessa leningissä.

IS:n selvityksen mukaan Melania Trumpin vaaleankeltainen takkimekko on muotitalo Guccin mallistosta. Sen myyntihinta verkkokaupassa on noin 3100 euroa. Melania suosii pukeutumisessaan ylellisiä muotiluomuksia.

Lue lisää asiasta täältä.

Yhdysvaltain ulkoministeri kiitteli Suomea

Suomi on ollut vieraanvarainen ja tehnyt kovasti töitä tämänpäiväisen huippukokouksen onnistumiseksi, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi.

Pompeo tapaa Soinin tänään.

Tunnelma oli aurinkoinen

Sekä sää, että tunnelma oli aurinkoinen kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat presidentti Donald Trumpin ja rouva Melania Trumpin Mäntyniemessä. Videon tapahtumasta näet alta.

Video Trumpien autosaattueen etenemisestä Mäntyniemeen

Donald Trumpin autosaattue oli jyhkeä näky matkallaan Kalastajatorpalta Mäntyniemeen. Saattueen etenemisen näet alla olevalta videolta.

Niinistö nauttii ainakin jonkinasteista luottamusta kansainvälisen politiikan tärkeimmillä areenoilla, Salonius-Pasternak sanoo. Hän on tavannut kahdenkesken Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajat.

Nyt Suomella ja Yhdysvalloilla näyttää olevan hyvät suhteet, Salonius-Pasternak sanoo.

Niinistö ja Haukio odottivat arvovaltaisia vieraitaan Mäntyniemen aulassa. Trumpit tervehtivät Suomen presidenttiparia hymyillen ja Niinistö ojensi Melania Trumpille kimpun kukkia.

Presidenttiparit kättelivät aulassa ennen kuin siirtyivät tasavallan presidentin virka-asunnon parvekkeelle.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus kiinnitti huomiota presidenttien ja heidän puolisoidensa väliseen dynamiikkaan.

– Se oli hyvin korrektia ja kohteliaan oloista. Siinä parvekkeella juttu näytti luistavan molemmin puolin. Puolisot keskustelivat keskenään ja presidentit keskustelivat keskenään. Ilmeisesti siinä oli jotain huumoriakin, ainakin Niinistö naurahteli.

Presidentit keskustelivat parvekkeella keskenään ja Jenni Haukio vaikutti esittelevän Melania Trumpille lähiympäristöä. Rouva Trump kuunteli Haukiota keskittyneen näköisenä, nyökytellen välillä ja kommentoiden lyhyesti.

Lue lisää asiantuntijan analyysista täältä.

Ei voi myöskään aliarvioida Suomen tänään saamaa imagohyötyä. Sääkin suosii! Salonius-Pasternak sanoo.

Suomi-kuvalla on merkitystä esimerkiksi turismin kannalta.

Ulkopoliittisesti olisi nyt mahdollista päivittää Suomi-kuvaa. Suomi nähdään yhä välillä neutraalina, Salonius-Pasternak sanoo.

Kaikki ydinaseiden rajoittamiseen liittyvä olisi myönteistä Salonius-Pasternak sanoo, jos sellaista tänään saataisiin. Olisiko mahdollista, että tänään lähtee liikkeelle prosessi, jossa esimerkiksi Kiina saadaan tiiviimmin mukaan ydinaseriisuntaan.

Trump tuskin välittää vähääkään mitä demokraatit Yhdysvalloissa ajattelevat tämän päivän tuloksista, Salonius-Pasternak sanoo.

Kiinnostavaa on nähdä, miten paljon Trump kaveeraa Putinin kanssa. Kutsuuko Trump häntä etunimellä? Tällä Venäjän kanssa veljeilyllä voi olla sellaisiakin vaikutuksia Yhdysvalloissa, joista Trump välittää.

Pärjääkö Trump Venäjän kokenutta ulkopoliittista johtoa vastaan? IS:n politiikan uutistuottaja Hanna Vesala kysyy.

"Trumpista ei synny kuvaa, että hän miettisi montaa askelta eteenpäin", Salonius-Pasternak vastaa.

Trump voi etsiä pikavoittoja, pieniäkin.

Kokouksella ei ole valmista asialistaa. Syntyvät uudet ratkaisut eivät ikävä kyllä ole Suomen kannalta välttämättä hyviä, Salonius-Pasternak arvioi.

Putinin ja Trumpin aidosti kahdenkeskinen tapaaminen on yksi Helsingin kokouksen ainutlaatuisimpia piirteitä, "hyvin ainutlaatuista", Salonius-Pasternak sanoo.

Putinin tavoitteet liittyvät Venäjän suurvalta-aseman pönkittämiseen, Salonius-Pasternak sanoo. Voisiko Venäjän-vastaisia pakotteita höllentää jollain ehdoilla?

Onko Putin jo nyt voittanut Helsingin huippukokouksessa, kun on saanut tapaamisen Trumpin kanssa? Vesala kysyy.

Trump on saattanut haluta ottaa Putinin takaisin, mutta kyse voi olla myös reaalipolitiikasta, jossa Venäjä kannattaa ottaa takaisin (suurvaltojen joukkoon), Salonius-Pasternak sanoo.

On myös niin, että tämän kokouksen jälkeen Trumpin pitää osoittaa saavuttaneensa jotain. Putin voi vain odottaa, saako Trumpilta jotain myönnytyksiä.

IS kysyi Trumpilta, miksi tapaaminen päätettiin järjestää juuri Suomessa?

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio vastaanottivat presidentti Donald Trumpin ja rouva Melania Trumpin Mäntyniemessä.

IS kysyi presidentti Donald Trumpilta tapaamisen aluksi, että miksi Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen päätettiin järjestää juuri Suomessa.

Trump vastasi kehumalla Suomea ja presidentti Niinistöä.

– Suomi on niin vieraanvarainen maa, Trump kehui

Lue lisää täältä.

Niinistö kehui aiemmin Nato-kokouksen onnistumista. Siinä saattoi olla puhetta Trumpille tai sitten kyseessä oli Niinistön ottama positiivinen rooli, Salonius-Pasternak sanoo.

Nato-huippukokouksessa tehtiin monia päätöksiä, mutta asiat olisivat voineet sujua helpommin, jos kokous ei olisi alkanut 4 minuutin monologilla, jossa Trump haukkuu liittolaisiaan, Salonius-Pasternak sanoi.

Trumpin kannattajat Yhdysvalloissa seuraavat Nato-huippukokousta vain hetken. Kun Trump sanoo, että kokous meni hyvin, he uskovat, Salonius-Pasternak arvioi.

Salonius-Pasternak ei allekirjoita Trumpin näkemystä Nato-kokouksesta. Trump sanoo vain eri asioita eri paikoissa, näyttää kaapin paikan itse Nato-kokouksessa ja nyt kehuu täällä Suomea.

Trump myös sanoi, että aluksi Nato-kokouksessa oli vaikeaa, mutta lopussa oli "pelkkää rakkautta".

Arvostan apuanne ja olette kohdelleet meitä erittäin vieraanvaraisesti, Trump sanoi Niinistön tapaamisen aluksi. Suomi on upea maa, hän totesi.

Jos Trump ja Putin jollain tasolla sopivat, että Naton laajentumiselle pitää laittaa stoppi, se on ongelma Suomen poliittiselle johdolle, Salonius-Pasternak sanoo. Esimerkiksi Sauli Niinistö on pitänyt Nato-ovea auki.

Trump arvioi tänään, että Venäjän USA:n välit ovat huonoimmat koskaan. Se on ehkä hieman huolestuttavaa, Salonius-Pasternak sanoo.

Trump joutuu miettimään mitä sanoo julkisesti Putinista, Salonius-Pasternak näkee. Kulisseissa voi kuitenkin tapahtua mitä tahansa.

Melania Trumpin ja Jenni Haukion asuissa oli hieno yksityiskohta, jolla Melania mitä ilmeisimmin kunnioitti Suomea.

Melania saapui aamiaistapaamiseen keväisen keltaisessa päiväleningissä. Rouva Jenni Haukiolla oli puolestaan yllään vaalean vihreän sävyinen kukka- ja perhoskuosinen leninki.

Molempien asuissa oli perhosyksityiskohta: Melanialla leningin vyössä ja Haukiolla puvun kuosissa.

Lue lisää täältä.

Tunnelma aamiaisella on rento

Niinistö ja Trump vaikuttavat aamiaistapaamisen alkaessa rennoilta. Presidentti Niinistö kevensi tilannetta vitsillä, jolle molemmat presidenteistä naureskelivat.

Trumpilla on selvästi ongelmallinen suhde naisiin, Salonius-Pasternak näkee.

Trumpille ei ole ollut viime aikoina mikään ongelma haukkua entisiä liittolaisiaan. Hänellä näyttää olleen erityinen halu haukkua naispuolisia kollegoitaan, esimerkiksi Britannian Theresa Mayta ja Saksan Angela Merkeliä, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

IS:n studiossa haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Venäjän ja Yhdysvaltain johtajilla on puheiden perusteella ollut aivan ennen näkemätön yhteinen tavoite: Euroopan hajottaminen, Salonius-Pasternak sanoo.

Presidentit Trump ja Sauli Niinistö näyttävät tulevan hyvin juttuun Mäntyniemessä, IS:n politiikan tuottaja Hanna Vesala arvioi. Trumpilta nähtiin jopa hymy miesten keskustellessa terassilla.

Melania Trumpilla on yllään kaunis ja hillitty vaaleankeltainen takki ja asuun sopivat kengät.

Trumpit kättelivät presidentti Niinistön ja rouva Haukion.

Trumpit saapuivat Mäntyniemeen

Presidentti Donald Trump ja Melania Trump ovat saapuneet Mäntyniemeen.

Trumpin saattue saapuu parhaillaan Mäntyniemeen. Paikalla on paljon yleisöä.

Trumpin autosaattue on liikkeellä Kalastajatorpalta kohti Mäntyniemen aamiaista.

Pääministeri Juha Sipilä toivotti Twitterissä Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit tervetulleiksi.

Lähde ajoissa, jos aiot mennä Helsingin poikki

Helsingin poliisi twiittasi tilillään, että Helsingin poikki kulkevien kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa, mikäli mielii perille. Saattueiden reitit suljetaan puoliltapäivin ja poikittaisliikenne saattaa katketa jopa tunneiksi.

Trumpin saattueen ensimmäiset autot ovat liikkeellä

Trumpin autosaattueen kaksi ensimmäistä autoa ovat liikkeellä. Muuta saattuetta ei ole vielä näkynyt.

Millaisesta talousasetelmasta neuvotteluihin lähdetään?

Presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamiseen on vain vähän aikaa. Millaisesta talousasetelmasta neuvotteluihin mennään?

Yhdysvalloille Venäjä ei ole talous- vaan turvallisuuskysymys. Venäjä puolestaan esiintyy asemahtina, vaikka sillä ei olisi edes varaa, tiivistää Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Kari Liuhto.

Lue lisää täältä.

Trumpit ovat lähdössä Mäntyniemeen hetkenä minä hyvänsä

Valkoisen talon tarjoaman aikataulun mukaan presidenttipari Trump lähtee Mäntyniemeen kello 09.25.

Trump syytti edellisiä presidenttejä huonoista Venäjä-väleistä

Presidentti Trump twiittasi Kalastajatorpalta Yhdysvaltojen Venäjä-väleistä.

Lue lisää täältä.

Ei tietoa tapaako Melania Trump Aaro-pojan

Samaan aikaan kun presidentti Niinistö ja presidentti Trump viettävät omaa virallista aamiaistapaamistaan, myös rouva Haukio ja rouva Trump viettävät omaa aamiaistaan. Paikalla Mäntyniemessä olevan erikoistoimittaja Rita Tainolan mukaan ei ole vielä tietoa, tapaako rouva Trump presidenttiparin Aaro-pojan.

Putinin neuvonantaja: Kiellettyjä keskustelunaiheita ei ole

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ulkopoliittisen neuvonantajan Juri Ushakovin mukaan Helsingin huippukokouksessa ei ole kiellettyjä aiheita.

– Venäjä on valmis käsittelemään käytännössä kaikki avainkysymyksiä, sanoi Ushakov venäläisen Ria Novosti -uutistoimiston mukaan.

Lue lisää täältä.

Presidentti Donald Trump ja Melania Trump saapuvat pian Mäntyniemeen

Tasavallan presidentin kanslia twiittasi presidentti Donald Trumpin puolisoineen saapuvan pian Mäntyniemeen.

Presidentinlinnan pihan seinään heijastettu video

Helsingissä on heijastettu Presidentinlinnan pihaan rajoittuvaan seinään viestivideota sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Videohankkeesta kertoi Twitter-sivullaan ihmisoikeuksien puolesta toimiva Human Rights Campaign.

Videoviesti alkoi lauseella Silence is deadly. Teksti kääntyy suomeksi muotoon Vaikeneminen on tappavaa.

ISTV:n aamuraportti Kalastajatorpalta on katsottavissa alla:

Mitä Melania Trump tekee tänään?

Melania Trump on yli 20 vuoteen ensimmäinen Yhdysvaltain presidentin puoliso, joka vierailee Suomessa. Maanantaiaamuna he tapaavat Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja tämän puolison Jenni Haukion Mäntyniemessä.

Presidenttien keskustellessa kahdestaan rouva Haukio ja rouva Trump viettävät aikaa keskenään. Trumpit palaavat Mäntyniemestä Kalastajatorpalle pariksi tunniksi, ennen kuin lähtevät Presidentinlinnaan.

Lue lisää Melanian päivän ohjelmasta täältä.

Eri puolilla Helsingin keskustaa on tänään ilmoitusten perusteella 13 mielenosoitusta, Helsingin poliisi kertoo. Arviot osallistujamääristä vaihtelevat muutamista ihmisistä muutamiin kymmeniin.

Erikoistoimittaja Rita Tainola raportoi, että Mäntyniemi kylpee kauneudessa ja on mahdollista, että presidentti Niinistö esittelee vieraalleen virka-asunnon ympärillä olevaa luontoa. Presidentin koiraa Lennua virka-asunnolla ei näy.

Trump jatkoi aamua haukkumalla Twitterissä edeltäjäänsä presidentti Barack Obamaa ja presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia. Noitavaino mainittu.

Finlandia-talolla toimittajille tehdyn turvatarkastuksen läpi on saanut viedä ainoastaan kirkkaita juomia, ei mitään värillistä, erikoistoimittaja Rita Tainola kertoo paikan päältä.

Kun presidentti Trump ja rouva Trump saapuvat Tasavallan presidentti Niinistön virka-asunnolle Mäntyniemeen, presidentti Niinistö ja rouva Haukio tervehtivät heitä ensin. Tervehdyksen jälkeen presidenttipari valokuvataan ja erikoistoimittaja Rita Tainolan mukaan tässä vaiheessa on mahdollista, että presidentit sanovat medialle muutaman kommentin.

Valokuvauksen jälkeen presidentti Trump ja presidentti Niinistö siirtyvät kahdenkeskeiselle aamiaistapaamiseen ja rouva Trump ja rouva Haukio nauttivat erillisen yhteisen aamiaisen.

HSL: Helsingin koko junaliikenne seisoo

HSL: Junaliikenne Helsingissä on kokonaan seisauksissa sähkövian takia. Junien arvioidaan pääsevän taas liikkeelle ennen yhdeksää.

"Joitain yllätyksiä tulossa", ennakoi ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola tänään. Hän arvioi, että Helsingin huippukokouksessa saadaan kuulla ainakin Trumpin kansta Krimiin ja sotaharjoituksiin Itämeren alueella.

Lue lisää täältä.

Trump twiittasi Natosta

"Nato on nyt vahva ja rikas", Trump twiittasi juuri, ja sanoi saaneensa Nato-maiden johtajilta useita soittoja, joissa kiiteltiin Naton yhdistämisestä ja huomion palauttamisesta taloudellisiin velvoitteisiin.

Trump on useasti vaatinut muita Nato-maita kasvattamaan puolustusmenojaan. Viimeksi hän jyrähti asiasta Naton huippukokouksessa viime viikolla.

Melania Trump pukeutui päästä varpaisiin luksukseen saapuessaan

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen pukeutui sunnuntaina Suomeen saapuessaan tyylilleen uskollisesti huippumuotiin.

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump saapui sunnuntaina illalla Suomeen hieman ennen kello yhdeksää puolisonsa, presidentti Donald Trumpin kanssa.

Melanialla oli lennolla yllään nahkapintaiset housut, ballerinamalliset kengät, valkoinen kauluspaita ja helmensävyinen päällystakki.

Melanian rennon oloinen asu koostui hänen tyylilleen uskollisesti päästä varpaisiin luksuksesta. Rennoilla vaatteilla on muhkea loppulasku.

Lue lisää täältä.

Mäntyniemessä vielä rauhallista

Presidentti Trumpin ja rouva Melania Trumpin pitäisi saapua Mäntyniemeen noin tunnin päästä. Paikalla olevan erikoistoimittaja Rita Tainolan mukaan tunnelma Mäntyniemessä on yhä rauhallista.

Trumpille presidenttikilpailun hävinnyt demokraatti Hillary Clinton piikitteli tätä Twitterissä.

"Mahtavat MM-kisat. Kysymys presidentti Trumpille, kun hän tänään tapaa Putinin: tiedätkö itse, missä joukkueessa pelaat?"

Poliisi: Autot siirretään pois pysäyttämiskieltoalueelta - kysele tästä numerosta

Helsingin poliisi tiedottaa omalla Twitter-tilillään, että huipputapaamisen aikana pysäyttämiskieltoalueelle jätetyt autot siirretään pois.

Niitä voi tiedustella kaupungin puhelinpalvelusta tekstaamalla rekisteritunnus numeroon 040 8481 857, niin paluuviesti kertoo siirretyn auton osoitteen.

Poliisi: Erityisjärjestelyt vaikuttavat aamun työmatkaliikenteeseen

Helsingin poliisin mukaan Presidentinlinnan lähistöllä aloitetaan jo aikaisin aamulla liikennejärjestelyt, jotka alkavat vaikuttaa keskustassa aamun työmatkaliikenteeseen.

IS:n toimittaja Pylvänäisen mukaan turvatoimet Kalastajatorpan ympäristössä ovat mittavat. Yleisö ja media ei pääse kuin noin 200 metrin päähän Kalastajatorppaa.

Kalastajatorpan ympäristössä on ollut jännittynyt tunnelma koko yön. Paikalla oleva IS:n toimittaja Laura Pylvänäinen kommentoi ISTV:n suorassa lähetyksessä, että paikalla oli runsaasti ihmisiä eilen illalla, kun presidentti Trump saapui.

Katso tästä päivän aikataulu

Tässä kertauksena päivän ohjelma presidentti Trumpin näkökulmasta:

Klo 9.25 Presidenttipari lähtee Kalastajatorpalta Mäntyniemeen

Klo 9.30 Presidenttipari saapuu Mäntyniemeen

Klo 9.30 Presidenttipari osallistuu viralliseen tervetuliaisseremoniaan

Klo 9.40 Presidentti syö aamiaista Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa

Klo 10.30 Presidenttipari kirjoittaa vieraskirjaan

Klo 10.40 Presidenttipari lähtee Mäntyniemestä Kalastajatorpalle

Klo 10.45 Presidenttipari saapuu Kalastajatorpalle

Klo 12.40 Presidenttipari lähtee Kalastajatorpalta Presidentinlinnaan

Klo 13.00 Presidenttipari saapuu Presidentinlinnaan

Klo 13.05 Presidenttipari kirjoittaa vieraskirjaan

Klo 13.10 Presidenttipari osallistuu viralliseen tervetuliaisseremoniaan

Klo 13.20 Presidentti tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahden kesken

Klo 14.50 Presidentti osallistuu laajempaan tapaamiseen ja työlounaalle Putinin kanssa

Klo 16.50 Presidentti osallistuu tiedotustilaisuuteen yhdessä Putinin kanssa

Klo 18.20 Presidenttipari lähtee kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa

Klo 18.45 Presidenttipari saapuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Klo 18.55 Presidenttiparia kuljettava lentokone lähtee kohti Washington DC:tä

ISTV:n livestudio on käynnissä

Studiossa IS:n politiikan uutistuottaja Hanna Vesala ja ISTV:n toimittaja Lauri Silvander käyvät läpi päivän huippukokouksen pääkohtia.

Helsingin poliisi: Turvajärjestelyt sujuneet hyvin

Turvajärjestelyt ovat toistaiseksi sujuneet hyvin. Huipputapaamiseen liittyen ei ole ollut yön ja aamun aikana häiriöitä, eikä ketään ole otettu kiinni, kertoo vanhempi konstaapeli Ben Sjöroos Helsingin poliisista.

Sjöroos ei osannut kertoa, onko laajennetut pysähtymis- ja pysäköintikiellot aiheuttaneet autojen siirtoja.

– Jos autoja on ollut siirtokehotusalueilla, niitä on voitu siirtää. Toivottavasti näin ei ole jouduttu tekemään, hän toteaa.

Helsingin keskustaan rakennettu jännittävä "haastattelusauna" ihastuttaa ulkomaisia toimittajia:

ISTV alkaa kello 8

ISTV:n live alkaa kello 8. Voit seurata suoraa lähetystä artikkelin pääkuvana olevalta videolta.

Trump on herännyt, twiittaa Kalastajatorpalta

Presidentti Trump on herännyt Helsingin aamuun, hän jakoi Twitter-tilillään uudelleen ulkoministeri Mike Pompeon ja sosiaalisen median johtajan Dan Scavinon twiitit.

IS:n sunnuntain liveseuranta täällä.

Ilta-Sanomat seurasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin saapumista Helsinkiin hetki hetkeltä. Seurannan löydät täältä.