CNN:n tähtitoimittaja Nic Robertson raportoi yleensä konfliktialueilta, nyt Altaan auringonpalvojien keskeltä: ”Olen kuin kotonani” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

CNN:n tähtitoimittaja Nic Robertson raportoi yleensä konfliktialueilta, nyt Altaan auringonpalvojien keskeltä: ”Olen kuin kotonani”

Tv-yhtiö CNN toi 50 työntekijäänsä Helsinkiin raportoimaan huipputapaamisesta. Lehdistökeskuksessa BBC:n toimittaja hehkutti, ettei ole koskaan saanut näin hyvää palvelua missään.

15.7.2018 22:50

Yhdysvaltalainen tv-yhtiö CNN on tuonut 50 työntekijäänsä Helsinkiin. Altaan katolle on rakennettu studio, josta parhaillaan ankkuri Jake Tapper lähettää suoraa lähetystä asiantuntijoidensa kanssa Yhdysvaltoihin.

Vartija vartioi Altaan sisätiloissa olevan Itämerikeskuksen ovea, josta viimeisen päälle pukeutuneet tähtinimet ramppaavat sisään ja ulos suoraan uimapukuisten hellepaistattelijoiden eteen. Tunnelma on kuuma, ja jopa jokseenkin koominen. Maanantaina Allas rauhoitetaan toimittajien työhön.

Presidentinlinnan liepeillä sijaitsevasta Altaasta on tullut suurimpien yhdysvaltalaisten tv-kanavien tukikohta. ABC News on vetäytynyt omaan rauhaansa Kauppahallin laidalle Nikolai II -alukselle. Sunnuntaina paikalla ei näy vielä Helsinkiin saapuvia George Stephanopoulosta eikä David Muiria, lähinnä vaan järjestäjiä.

CNN:n konfliktialueiden konkaritoimittaja, palkittu Nic Robertson ihastelee lämpöä ja auringonpaistetta.

– Olen hyvin positiivisesti yllättynyt Suomesta. Ostin Suunnon kellonkin paria viikkoa aiemmin ja laturin lentokentältä ja tunnen melkein olevani kotonani, Lontoossa asuva Robertson kehuu.

Maanantaina Allas Sea Pool rauhoitetaan toimittajien työhön.

Hän ei ole koskaan aiemmin ollut Suomessa. Mies selittää työnsä vieneen aina konfliktialueille ja jatkaa, ettei Suomessa onneksi sellaisia ole ollut. Robertsonin meriittilista on pitkä. Esimerkiksi silloin, kun Yhdysvaltojen ­9/11-iskut tapahtuivat, Robertson oli jo valmiiksi töissä Afganistanissa ja antoi sieltä suoraa raporttia.

Brittitoimittaja huomauttaa presidentti Donald Trumpin kuvittelevan, että Helsingin huipputapaamisesta tulee kaikista helpoin osuus hänen Euroopan matkallaan.

Robertson uskoo, että presidenttien tapaaminen käydään hyvässä hengessä, mutta on vaikeampi tietää, mitä suljettujen ovien takana tapahtuu, kun maiden valtuuskunnat alkavat neuvotella keskenään yksityiskohdista.

Robertson toivoo, että Trump ottaisi tapaamisessa esiin Yhdysvalloissa nostetut syytteet 12 venäläistä tiedusteluviranomaista kohtaan heidän väitetystä sekaantumisestaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekä muun muassa Syyrian ja Ukrainan tilanteen.

CNN:n suhteet presidentti Trumpiin ovat ongelmaiset. Lontoossa Trump kieltäytyi vastaamasta CNN:n toimittajan kysymykseen syyttäen kanavaa ”fake newsiksi”. Robertson huomauttaa, että demokraattinen lehdistö on tärkeää Yhdysvalloille.

CNN on lähettänyt suoraa lähetystä koko viikonlopun ajan.

Suomeen on akkreditoitunut yli 1 400 toimittajaa. Siihen ei lukeudu Valkoisen talon ja Kremlin omia toimittajia, joita on muutama sata. Yhteensä toimittajia on 61 maasta.

Lehdistökeskuksessa toimittajille on tarjolla muun muassa ilmaista lounasta ja illallista, herneitä ja mansikoita, jälkiruokia sekä konttisauna ja sauna haastattelujen tekemistä varten.

– BBC:n toimittaja sanoi, ettei missään ole heitä kohdeltu näin hyvin kuin Suomessa. Toinen toimittaja puolestaan ilmoitti haluavansa muuttaa Suomeen, Finlandia-talon pressikeskuksen varapäällikkö Matti Karvanen ulkoministeriöstä iloitsee.

Tyytyväinen on myös kroatialainen uutistoimittaja Slavko Vukadin, joka kehui järjestelyjä erinomaisiksi. Sunnuntai-iltana miehen mielenkiinnon vei MM-finaali, jossa Kroatia pelasi Ranskaa vastaan.

– Tiesin, että meillä on hyvä joukkue, mutta en olisi koskaan uskonut pelaavamme finaalissa. Tämä on valtava juttu neljän miljoonan asukkaan kansalle.

Georgialaisen tv-toimittajan Marta Ardashelian ajatukset olivat maanantain huipputapaamisessa. Hän toivoi, että presidentti Donald Trump pystyisi vastustamaan presidentti Vladimir Putinin painostusta.

– Tuskin tulee mitään läpimurtoa, mutta toivoisin, että otettaisiin esiin kysymykset Krimillä, Ukrainassa ja Georgiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?