Kotimaa

IS seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista hetki hetkeltä: Suora lähetys – Trump viettänyt yön Kalastajatorpalla, presidenttiparin koko ohjelma julki

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilta-Sanomat seuraa presidenttien tapaamisen ennakkotunnelmia, tapaamista ja jälkipyykkiä tässä artikkelissa hetki hetkeltä.
  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.
  • Ilta-Sanomat seuraa historiallisen huipputapaamisen ennakkotunnelmia, itse tapaamista ja jälkipyykkiä hetki hetkeltä tässä jatkuvasti päivittyvässä jutussa sunnuntaina klo 11.45 alkaen.
  • Yhdysvaltain presidenttipari Donald Trump ja rouva Melania Trump laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina hieman ennen iltayhdeksää.

Yllä olevalla videolla nähdään presidenttiparin saapuminen Suomeen.

Hetki hetkeltä -seuranta alla:

Päätapahtumat

Kalastajatorpalla rauhallinen yö – aamukuudelta 13 ihmistä astui portista ulos

Amerikkalaiskenraali: Putinin asema muuttuu heti kun hän puristaa Trumpin kättä

5 syytä, miksi Trumpin ja Putinin tapaaminen on merkittävä

Ohjelma julki: Trumpit poistuvat Suomesta maanantaina kello 18.55

Poliisi: Autot siirretään pysäyttämiskieltoalueelta pois

Helsingin poliisi tiedottaa omalla Twitter-tilillään, että huipputapaamisen aikana pysäyttämiskieltoalueelle jätetyt autot siirretään pois. Niitä voi tiedustella kaupungin puhelinpalvelusta tekstaamalla rekisteritunnus numeroon 040 8481 857, niin paluuviesti kertoo siirretyn auton osoitteen.

Trump twiittaa jälleen omalla Twitter-tilillään. Hän on twiitannut uudelleen ulkoministeri Mike Pompeon ja sosiaalisen median johtajan Dan Scavinon twiitit.

Poliisi: Erityisjärjestelyt vaikuttavat aamun työmatkaliikenteeseen

Helsingin poliisin mukaan Presidentinlinnan lähistöllä aloitetaan jo aikaisin aamulla liikennejärjestelyt, jotka alkavat vaikuttaa keskustassa aamun työmatkaliikenteeseen.

Kalastajatorpalla rauhallinen yö – aamukuudelta 13 ihmistä astui portista ulos

Kalastajatorpalla yö on sujunut rauhallisesti, mutta aamun valjettua paikalla on alkanut tapahtua. Hieman ennen kuutta portista astui ulos 13 hengen seurue.

Metro ja lähijuna ovat varmimmat tavat liikkua Helsingissä tänään

Helsingin seudun liikenne HSL varoittaa laajoista häiriöistä joukkoliikenteessä tänään maanantaina. Eniten häiriöitä ja pitkiä katkoja ilmenee kello 11:n ja 20:n välillä. Raitiovaunuliikenne pysähtyy kokonaan useaan otteeseen.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien autosaattueet ja tapaamiseen liittyvät mielenosoitukset sekoittavat osaltaan liikennettä.

HSL kehottaa suosimaan metroa, lähijunia, kävelyä ja pyöräilyä. Osa kaupunkipyörätelineistä on kuitenkin poissa käytöstä, eivätkä tiedot poikkeuksista välttämättä päivity reittioppaaseen reaaliajassa.

Tapaamisen ajan mediakeskuksena toimivan Finlandia-talon ympäristössä rajoitetaan liikkumista.

Suurin kaaos keskusta-alueella

Liikennekaaos näkyy erityisesti Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä ja Presidentinlinnan ympäristössä. Kauppatori, Esplanadit ja Eteläranta on suljettu kaikelta ajoneuvoliikenteeltä maanantaina.

Vierailu vaikuttaa myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä väylillä. Saattueiden liikkuessa reiteillä ei sallita muuta liikennettä.

Poliisi suosittelee välttämään autoilua keskustassa. Vierailun aikana Helsingissä on myös tavallista laajemmat pysäköintikieltoalueet.

STT

IS seuraa Trumpin ja Putinin Twitteriä

Ilta-Sanomat seuraa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin twiittejä Suomen-vierailun aikana ja sen jälkeen. Lue lisää täältä ja täältä.

Outoja tynnyreitä ilmestyi Helsingin keskustaan

Ilta-Sanomien lukija kertoo, että Helsingin keskustaan oli sunnuntai-illan tai maanantain vastaisen yön aikana ilmestynyt useita Donald Trumpia ja Vladimir Putinia muistuttavilla kuvilla varustettuja tynnyreitä.

Ylikomisario Jussi Huhtela kertoo IS:lle, että asia on poliisin tiedossa.

– Meille on tullut siitä ilmoitus. Olemme laskeneet, että niitä on viisi-kuusi, hän toteaa.

Huhtela arvelee kaupungin liikelaitoksen Staran keräävän tynnyrit aamulla pois, mikäli tarvetta on ja ne ovat tiellä.

Amerikkalaiskenraali: Putinin asema muuttuu heti kun hän puristaa Trumpin kättä

Uutiskanava Fox Newsin sotilasasiantuntija Jack Keane arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin menettää kansainvälisen paarian asemansa heti kun hän tapaa presidentti Donald Trumpin.

– Putin on ollut kansainvälisessä eristyksessä sen jälkeen kun hän liitti Krimin Venäjään ja hyökkäsi Ukrainaan, sanoi Keane myöhään sunnuntaina Suomen aikaa Foxin ohjelmassa.

– Eristys poistuu heti (huippukokouksen) tuloksena, arvioi Keane. Lue lisää täältä.

Trumpit viettävät yönsä legendaarisessa Kalastajatorpassa, joka on nähnyt lukuisia ulkomaalaisia arvohenkilöitä vuosien saatossa. Lue lisää täältä.

5 syytä, miksi Trumpin ja Putinin tapaaminen on merkittävä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen listaa viisi syytä, miksi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen on merkittävä. Lue lisää täältä.

Myös ulkoministeri Mike Pompeo on julkaissut Twitterissä kuvan Suomesta.

Sarah Sanders: "Helsinki ei aiheuta pettymystä auringonlaskuissa"

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders julkaisi yöllä Twitter-kuvan Helsingistä.

– Helsinki ei aiheuta pettymystä auringonlaskuissa, vaikka ne tapahtuvatkin keskiyöllä, hän kirjoittaa.

Ohjelma julki: Trumpit poistuvat Suomesta maanantaina kello 18.55

Valkoinen talo on julkistanut Yhdysvaltain presidenttiparin maanantain koko ohjelman. Trumpit poistuvat Suomesta illalla kello 18.55. Lue lisää täältä.

"Koko maailma seuraa"

Liikenne palautuu lähes normaaliksi yön aikana

Poliisi kertoo, että liikenne normalisoituu lähes täysin:

Letkassa ajoi auto takaluukku auki

Syy on yksinkertainen: turvamiehet ovat valmiita vastaamaan tuleen ja suojaamaan presidenttiä, jos tarve tulee.

Lue lisää: Trumpin autoletkassa hämmästytti takaluukku auki ajava auto, kaksi pukumiestä sisällä – selitys on hyvin yksinkertainen

CNN:n lähetys tekee Helsinkiä tutuksi

CNN:n toimittajat Anderson Cooper ja Jim Acosta näyttävät keskustelevan toisilleen videon välityksellä. Todellisuudessa he seisovat kuitenkin hyvin lähekkäin.

Valkoisen talon virkamiehet nautiskelevat viiniä Kalastatorpalla

BBC:n toimittaja Tara McKelvey twiittaa asiasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt