Aamulehti: Turun puukottaja kysyi asianajajaltaan, teloitetaanko hänet – ”Jäin miettimään, pettyikö hän vastaukseeni”

Julkaistu:

Aamulehden mukaan Abderrahman Bouananen asianajaja Kaarle Gummerus on saanut viestejä, joissa hänen toivotaan kuolevan.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Turun puukottajana tunnetun Abderrahman Bouananen perjantaina 15. kesäkuuta elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Aamulehti on haastatellut 24-vuotiaan Bouananen avustaja Kaarle Gummerusta. Gummeruksen mukaan Bouanane on hämmästellyt poliisin perusteellista toimintaa Suomessa.

Aamulehti kertoo Bouananen kysyneen puolustusasianajaltaan, teloitetaanko hänet tekonsa vuoksi. Tähän asianajaja selitti Suomen elinkautisrangaistuksesta ja siitä, kuinka tämäkään ei käytännössä tarkoita loppuelämän tuomiota.

– Hän oli hämillään. Jäin miettimään, että pettyikö hän vastaukseeni, Gummerus sanoi Aamulehdelle.

Aamulehden mukaan Gummerus on saanut ihmisiltä viestejä, joissa hänen toivotaan kuolevan, ja joissa häntä syytetään Bouananen puolustamisesta. Gummeruksen mukaan puolustamatta jättäminen tarkoittaisi kuitenkin alentumista hoitamaan asiat yhtä brutaalisti kuin rikolliset.

Ei katumusta

Gummeruksen mukaan Bouanane ei ole osoittanut katumusta.

– Hän on suhtautunut asiaan aina samalla tavalla, ihan neutraalisti. Ei hän ole sillä mitenkään rehennellyt, mutta ei hän ole sitä myöskään sen enempää katunut. Hän on todennut, että näin on tapahtunut ja näin on pitänyt tapahtua, Gummerus on kertonut Ilta-Sanomille aikaisemmin.

Lue lisää: Turun puukottajan avustaja: Bouanane ei ole katunut – ”Hän on todennut, että näin piti tapahtua”

Aikaisemmin Ilta-Sanomat on kertonut Gummeruksen uskovan Bouananen karkotukseen, mutta ei välittömästi.

– Oletukseni on, että hänet ainakin esitetään karkotettavaksi, kun hän on rangaistuksensa istunut.

Lue lisää: Turun puukottajan asianajaja uskoo karkotukseen: ”Ainakin esitetään, kun hän on rangaistuksensa istunut”

Puhelimesta löytyi kuvia Isis-lipuista

Bouananen tiedetään ihannoiva terroristijärjestö Isistä. Hänen puhelimestaan on löydetty esimerkiksi valokuvia teloituksista ja Isis-lipuista. Isis ei ottanut Bouananen teosta kuitenkaan vastuuta.

Gummerus on ollut eri linjoilla päämiehensä kanssa alusta lähtien, oliko kyse terrorismista vai ei. Vastauksessaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle Bouanane ilmoitti menettelynsä täyttäneen terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan.

Gummerus kertoi kesäkuussa, ettei Bouanane kuitenkaan edelleenkään myönnä tarkoituksenaan olleen aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Oikeuden tulkinnan mukaan marokkolaismies aiheutti vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, mikä riitti terrorismin tunnusmerkistöön. Kyseessä on ensimmäinen terroriteko, joka on tehty Suomessa.

Turun traaginen puukotus tapahtui 18.8.2017. Puukotuksissa kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan henkilöä loukkaantui.