Kotimaa

Huima historia: Tällainen on 103-vuotias Helsingin Kalastajatorppa, jossa Donald Trump yöpyy

Julkaistu:

Huippukokous
Kalastajatorpan yli satavuotinen historia hakee Suomessa vertaistaan. Rita Tainolan juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin kesäkuussa 2015.
Perjantaina 19.6.2015 sata vuotta täyttävä Kalastajatorppa, tuttavallisesti vain Torppa, on nähnyt niin suomalaiset kuin liki kaikki Suomessa käyneet arvohenkilöt.

Kun nyt jo edesmennyt laivavarustajasuvun perillinen Christina Onassis oli naimisissa venäläisen miehen kanssa ja asui Moskovassa, hän ei kestänyt Moskovan synkkää ilmapiiriä, vaan vietti viikonloppujaan Helsingin Kalastajatorpassa.


Kalastajatorpan satavuotinen historia hakee Suomessa vertaistaan.

Rantalaiturissa on tarjolla veneitä. Kaksi tenniskenttää on rakenteilla. Rakas lukija, tämän sanomani perusteella tulisi sinun ymmärtää, että Kalastajatorppa on todellinen helmi lajissaan, jolle uskallan joka suhteessa ennustaa lupaavaa ja hyvää tulevaisuutta?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kirjoitti Wecka’s Kronikassa nimimerkki Spectator vasta avatusta kahvilasta, jonne oli tehnyt raitiovaunumatkan.

Ei tiennyt Spectator, kuinka kuuluisa paikka Kalastajatorpasta lopulta tuli. Paikka on ehtinyt toimia sotasairaalana ja lukuisten elokuvien kulissina.


Vaikka hotelli ja sen tilat ovat vuosien saatossa käyneet läpi monia remontteja, on historia ja suomalaisuus säilytetty. Sen ymmärsi myös Hilton-hotelliketju, joka osti hotellin 2004.

Kalastajatorppa oli loistava näyttämö, kun Suomessa järjestettiin 1952 olympialaiset. Hotellin Pyöreässä salissa ja sen terasseilla viihtyivät valtioiden päämiehet, kuninkaalliset, kreivit ja kreivittäret sekä suomalainen juoksukuningas Paavo Nurmi.

Viihde-elämä alkoi kukoistaa Kalastajatorpalla toisen maailmansodan jälkeen. Artisteille oli suuri kunnia päästä esiintymään Kalastajatorpalle.

– Ellei yökerhoa, legendaarista Red Roomia olisi ollut, moni banketti- tai Pyöreän Salin vieras olisi jäänyt tulematta, aikoinaan hotellinjohtajana toiminut Olli Ware on muistellut.

Myös Suomen ensimmäinen disko perustettiin Kalastajatorpalle 1966.


1984 hotellin yhteyteen rakennettiin Valtion vierastalo. Kalastajatorpalla ovat asuneet tai pitäneet vastaanottojaan muun muassa Ruotsin ja Norjan kuningasperhe.

Pesidentti Urho Kekkonen isännöi siellä aikoinaan Neuvostoliiton johtajia. Etykin aikana 1975 siellä olivat maailman merkittävät johtajat.


1960–1990 Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välisen kylmän sodan aikana pidettiin poliittisesti tärkeitä kokouksia. 1997 Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin pitivät kokouksen Kalastajatorpalla.

Talvella 2008 Tarja Halosen presidenttikaudella Kalastajatorpalle kokoontui kahdeksan EU-maan presidenttiä keskustelemaan Euroopan vahvuuksista maailmassa.

Kalastajatorpan tenniskentillä järjestetään Bermuda-turnaus joka heinäkuussa. Silloin ottavat mittaa toisistaan maamme huippukiekkoilijat ja muut urheilijat.


Presidentin itsenäisyyspäivävastaanoton jälkeen Linnan vieraista osa siirtyy aina Pyöreään saliin jatkamaan iltaansa.


Kun tv-sarja Miami Vicen tähti Don Johnson kävi 1990-luvun alussa Suomessa, hän laskeutui huomiota herättämättä hotellin helikopterikentälle.


Johnson piti Kalastajatorpalla juhlia, joista seinät voisivat kertoa todella paljon.
Lähde: Kalastajatorppa 1915–2015 100th Anniversary

Seuraa ISTV:n suoraa lähetystä sunnuntaina ja maanantaina – Trump ja Putin kohtaavat historiallisessa huipputapaamisessa

Kalastajatorppa

– Kalastajatorppa (ruotsiksi Fiskartorpet) tunnetaan myös lempinimillä Torppa ja Fiskis.

– Sijaitsee Munkkiniemessä, Helsingissä.

– Nykyisen rakennuksen paikalla oli aikoinaan pieni torppa, jossa avattiin kahvila sata vuotta sitten, 1915.

– Fazer otti kahvilan haltuunsa rakennutti paikalle ravintolan, jota laajennettiin useita kertoja

– Ensimmäinen hotellirakennus valmistui 1969. Sen suunnitteli arkkitehti Markus Tavio. Uudempi rakennus valmistui Etyk-vuonna 1975. Tuon rakennuksen arkkitehti oli Einari Teräsvirta.

– Mielenkiintoinen yksityiskohta Torpan historiassa on sekin, että maamme ensimmäinen Miss Universum Armi Kuusela kruunattiin siellä Suomen Neidoksi. Kalastajatorpalla on järjestetty lukuisia huippukokouksia, päivällisiä, cocktailtilaisuuksia ja häitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt