Kotimaa

Ville kyyditsi, kun Donald Trump halusi vuonna 1992 Rauman yöelämään: ”Tuntui olevan tyytyväinen”

Julkaistu:

Trumpin vierailu Suomessa oli lyhyt, mutta Rauman yöelämään hän ehti tutustua.
Kun Donald Trump oli viimeisimmän ja tiettävästi ainokaisen kerran Suomessa vuonna 1992, hänet kyyditsi Helsinki–Vantaan -lentokentältä Raumalle ja takaisin autonkuljettaja Ville Toivonen.

Toivonen työskenteli autonkuljettajana Rauman telakalla, jonne silloinen bisnesmies ja miljardööri matkusti tekemään kauppoja risteilyaluksista.

Mukana oli myös Trumpin silloinen tyttöystävä Marla Maples. Toivosen mielestä he olivat normaaleja ihmisiä, jotka käyttäytyivät niin kuin nuoret parit käyttäytyvät.

– Joviaali kaverihan tuo tuntuu olevan.


Automatka Raumalta Helsinkiin kestää kaksi tuntia ja 45 minuuttia, mutta tänä aikana ei paljoa juteltu. Suurin syy oli kieli, sillä Toivosen mukaan hän puhuu pääasiassa suomea ja Trump pääasiassa englantia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toivonen kertoo kuulleensa joskus, että on hyvä jos kuljettaja ei puhu englantia, jotta tämä ei pääse sekoittamaan asioita liiaksi.

Matkan Helsingistä 250 kilometrin päähän Raumalle kuljettiin Cadillacilla, vaikka Trump olisi kulkenut sen mieluusti vähän autoa nopeammalla kulkupelillä.

– Ei sitä varmaan mitään Cadillacia vastaan sinänsä ollut, mutta kai se helikopterilla olisi mieluummin kulkenut.

– Meillä sattui juuri olemaan helikopteri huollossa silloin. Tai ei meillä tietenkään sellaista ollut, eikä ollut monella firmalla Helsingissäkään. Mutta jotain siihen täytyi vastata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jonkin verran ihmetystä pariskunnassa herätti Suomen metsäisyys, Toivosen mukaan ei syyttä.

– Meikäläinenkin saattaisi ihmetellä, kun ensimmäisen kerran ajaa 150 kilometriä metsään ja sitten tulee peltoja ja siihen on laitettu kaksi tai kolme kerrostaloa pystyyn, Toivonen miettii.


Lauantai-iltana, kun Trump ja Maples olivat jo päässeet Raumalle, lähti Rauma-Repolan seurue Trumpin pyynnöstä kohti kaupungin yöelämää.

Kohteeksi valikoitui Raumanlinna, jossa oli tanssit.

Toivonen oli kuskina myös silloin, kun seurue piti hakea takaisin Raumanlinnan tansseista.

 

Tosin, eihän Raumalla koskaan ketään missään ole.


Oliko Donald Trump riehakkaalla tuulella?

– En tiedä kuinka riehakas hän nyt sitten oli, mutta ainakin tuntui olevan tyytyväinen. Saattoi hän katsella mielenkiinnolla myös tätä suomalaisten pidättyväistä elämäntapaa.

Sitä, kuinka suuren vaikutuksen Rauman 90-luvun alun yöelämä teki Trumpiin, on paha sanoa. Kyseessä oli lauantai, eli väkeä oli liikkeellä ainakin ”jonkin verran”.

– Tosin, eihän Raumalla koskaan ketään missään ole.

Takaisin Helsinki-Vantaalle Toivonen vei pariskunnan heti seuraavana päivänä sunnuntaina, sen jälkeen kun Trump oli käynyt tutustumassa telakan risteilyaluksiin. Hän etsi paattia kasinoilleen Yhdysvaltain Atlantic Cityyn.

Kauppoja ei kuitenkaan koskaan syntynyt, ei vähiten siksi, että Trumpin bisnekset olivat alkanee kulkea alamäkeä rapakon tuolla puolen.

Trump oli Suomen-vierailunsa aikaan kansainvälisten juorulehtien kovinta valuuttaa, sillä 46-vuotias kävi riitaisaa avioeroprosessia entisen vaimonsa Ivanan kanssa.

Marla Maples ja Donald Trump erosivat lopulta vuonna 1999.