Kotimaa

17-vuotias Juhana Vartiainen toimi lähettinä Helsingin Etykissä – löysi nyt varastosta unohdetun salkun

Julkaistu:

Juhana Vartiainen myöntää, etteivät kaikki suurvaltapolitiikan kiemurat olleet vielä auenneet hänelle vuonna 1975.
Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kertoo tehneensä kesäloman kunniaksi siivousta varastossaan, kun vastaan tuli eräs hyvinkin erityinen muisto kymmenien vuosien takaa.

17-vuotias Vartiainen oli saanut vuonna 1975 mahdollisuuden työskennellä lähettipoikana Helsingissä järjestetyssä ETY-kokouksessa.

Ranskaa, venäjää ja saksaa taitavan Vartiaisen tehtävänä oli kuljettaa kokoukseen osallistuville erikielisten maiden sihteeristöille heille sopivia kirjoituskoneita.

Omien sanojensa mukaan hän oli kokouksen ”näkymätöntä teknistä henkilökuntaa”.
– Tehtävänäni oli muun muassa kirjasinpallojen vaihto ja näppäimistön luominen uudestaan. Kirjoitin pyöreille tarroille aakkosia ja liimasin niitä IBM:n koneiden näppäimistöihin, hän muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ETY-kokous järjestettiin lyhyellä varoitusajalla ja oli ulkoministeriöltä aikanaan suuri ponnistus.

– Työtä tehtiin yötä myöten ankarasti. Itsekin muistan viettäneeni siellä joskus koko yön, Vartiainen muistelee.

– Olin nuori poika silloin ja otin sen tehtävän kovin vakavasti. Lapsen maailmassani kokouksen onnistuminen oli kiinni siitä, onko kaikilla sellaiset kirjoituskoneet, joita he tarvitsevat.

– En varmasti kaikkia suurvaltapoliittisia aspekteja varmasti ymmärtänyt ollenkaan, mutta pienessä maailmassani tämä oli olennaista, Vartiainen kertoo.

Etyk toi Helsinkiin muiden muassa silloisen Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerin Leonid Brezhnevin, Länsi-Saksan liittokanslerin Helmut Schmidtin ja Ranskan presidentin Valéry Giscard d'Estaingin.

– Minusta oli tietenkin hirvittävän hienoa että kaikki valtionpäämiehet olivat Suomessa paikalla.

– Kaikenlaisten merkittävien henkilöiden kanssa siinä olin joutunut tekemisiin, tietämättäni. Muistan kyllä nähneeni Helmut Schmidtin läheltä. Ne olivat minulle jännittäviä, niin kuin lapselle, vähän tarunomaisia hahmoja.

Kokouksen yhteydessä kaikille paikalle saapuneille valtionpäämiehille lahjoitettiin muistoksi Friitalan nahkasalkut, joihin oli painettu Helsingin kokouksen vuosiluku ja nimi.

Ylijääneet kappaleet jaettiin edelleen korkeampien virkamiesten kesken.

Vartiaisen onneksi hänen esimiehensä sattui kuitenkin olemaan sittemmin pitkän diplomaattiuran tehnyt ulkoministeriön virkamies Mikko Pyhälä.

– Hän oli sitä mieltä, että tällainen hieno salkku annetaan niille raskaan ruumiillisen työn tekijöille, eikä jaeta korkeiden virkamiesten kesken, Vartiainen sanoo.