Arvo, 30, alkoi yllättäen löytää murhatun Kyllikki Saaren kirjoituksia Raamatun välistä – totuus oli karmiva - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arvo, 30, alkoi yllättäen löytää murhatun Kyllikki Saaren kirjoituksia Raamatun välistä – totuus oli karmiva

Arvo, 30, kertoi nähneensä ihmeellisen unen, jossa käsi viittasi virsikirjan numeroon. Unen perusteella ryhdyttiin tutkimaan Kyllikki Saaren Raamattua ja Uutta testamenttia.

15.7.2018 7:55

Joulukuussa 1953 saapui murhatun Kyllikki Saaren perheen kotiin entinen raitiovaununkuljettaja Arvo, 30.

Helsingissä kirjoilla oleva ja Karungin Aapajoella asuva entinen raitiovaununkuljettaja lähetti jo ennen saapumistaan Saaren perheelle postitse 26-säkeisen runon Kyllikin surmasta ja tarjoutui ruokapalkalla tulemaan tutkimaan asiaa. Saaret eivät tunteneet entuudestaan miestä, joka kertoi ihmeellisistä näyistään.

Kansa- ja rippikoulun sekä konttoriopiston käynyt Arvo kehui omaavansa ihmistuntemusta. Kyllikki Saaren tapauksesta hän oli lukenut sanomalehdistä. Hän halusi kovasti selvittää arvoitusta, sillä hän oli huomannut itsessään ”salaisia kykyjä”.

Arvo sai tutustua perheen kotiin saapuneisiin lähes viiteen sataan kirjeeseen, joissa oli mitä erilaisempia unia ja olettamuksia. Kirjeissä langetettiin epäilyksen varjoa rippipapin, kauppiaiden ja entisen poliisin ylle.

Näkipä Arvokin ihmeellisen unen, jossa käsi viittasi virsikirjan numeroon. Unen perusteella ryhdyttiin tutkimaan Kyllikin Raamattua ja Uutta testamenttia. Sieltä löytyi Kyllikin käsialalla kirjoitettuja lauseita ”on eloni tuskaa pappikin uhkaa” ja parin päivän päästä ”--- voi tuhota minut sillä en tee syntiä” ja taas parin päivän kuluttua ”tarkoitan tällä kaikella pastoria”. Leimakirves iskettiin rippi-isän ylle.

Kuvassa Kyllikki Saaren omaiset yhtä veljeä ja sisarta lukuun ottamatta.­

Perheelle tuli erikoisia kirjeitä Limingasta, Lahdesta ja Tampereelta. Kirjeiden reunoissa oli jälkikirjoituksia, joissa Jumalan edessä vannotettiin olemaan epäilemättä pastoria, kauppiaita ja poliisia. Nämä ”löydöksensä” veivät Kyllikin isä Eino ja Arvo henkilökohtaisesti sisäasianministeriöön joulukuussa 1953.

Asia otettiin tutkimuksissa vakavasti ja hankittiin käsiala-asiantuntija. Tulos oli karu. Käsiala-asiantuntija osoitti Kyllikin kirjoittamiksi väitetyt merkinnät väärennöksiksi. Kirjoituksissa oli hitautta ja töksähtelyä eikä Kyllikki käyttänyt sanojen lopussa o:ssa loppusilmukkaa. Arvo oli taiteillut kirjeet ja Raamatun lauseet itse.

Kun Arvo huomasi paljastuvansa, hän lähti kolme viikkoa kestäneen vierailun jälkeen kotimatkalle. Vielä Aapajoelta hän koetti ”ylläpitää erehdystä” lähettäen kirjeitä Saaren lisäksi muille. Eräässä kirjeessä uskotellaan Arvon selvittäneen syylliset ja kehotetaan maakunnan miehiä kansalaiskokouksiin vaatimaan syyllisten vangitsemista ”tuliseen kuulusteluun” sekä jälkikirjoituksena ”mikäli Kyllikin murhenäytelmä ei ala tulla nyt valkeuteen, niin tehkää te rehellinen väestö minusta rikospoliisi. Saatte heti nähdä, että asia on selvä kuin vesi.”

Kyllikki Saari murhattiin 17. toukokuuta 1953. Hänen ruumiinsa löydettiin suohaudasta vasta yli neljä kuukautta myöhemmin, 11. lokakuuta 1953.­

Rikostutkimuskeskuksen asiantuntijalausunto tuli 19. tammikuuta 1954, jolloin surun murtama Eino-isä kieltäytyi aluksi uskomasta asiantuntijaa. Kyllikin veli Kalevi sai myös lukea käsialalausunnot. Hän sai kuohuneet mielet tasaantumaan niin, että jo seuraavana päivänä Kyllikin isä ilmoitti puhelimitse ”huomanneensa huiputuksen”.

Arvo pidätettiin 20. tammikuuta1954. Hän aluksi kiisti kaiken. Poliisi ristikuulusteli Arvoa Einon ja Kalevin kanssa. Arvo paljastui lopullisesti, kun hän oli käyttänyt väärennetyissä Raamuttu-merkinnöissään Kyllikin rippi-isästä väärää ristimänimeä. Isä kertoi, että hän oli puhunut ”muistierehdyksen” takia koko Arvon vierailun ajan siinä rippipapista väärällä ristimänimellä.

 Mikäli Kyllikin murhenäytelmä ei ala tulla nyt valkeuteen, niin tehkää te rehellinen väestö minusta rikospoliisi. Saatte heti nähdä, että asia on selvä kuin vesi.

Arvo väitti, ettei ole ainakaan valveilla väärennöksiä tehnyt. Hän pyysi, että joku professori tutkisi, onko mahdollista, että hän olisi tehnyt ne unissaan. ”Jos siitä jotain syytätte, niin syyttäkää minua eikä perhettä”, Arvo parahti poliiseille ja tunnusti osaavansa kirjoittaa kymmenkunnalla eri käsialalla.

Varsinaista rahahuiputusta Arvo oli välttänyt ja kielsi tuottaneensa rahanhukkaa Saaren perheelle. Isä oli kuitenkin Arvon lähtiessä hyväntekijäisinä antanut hänelle 7 000 markkaa josta jäljellä oli vielä 5 000 markkaa. Nämä rahat Arvo antoi takaisin.

Rangaistusmaksimi petoksesta oli varsin alhainen, joten poliisi päätti laskea Arvon odottamaan syyskäräjiä – varsinkin, kun Arvo oli ollut sotavuosina mielisairashoidossa. Poliisin mukaan Arvon sen hetkinen käyttäytyminen antoi aiheen uskoa hänen olevan ”tavanomaisessa petkuttajalle tyypillisessä mielentilassa”.

Varaton Arvo halusi kuitenkin viettää vielä yhden yön poliisin suojissa, minkä poliisi salli. Arvon oma alibi oli vedenpitävä itse murhaan, sillä hän oli saapunut Kanadasta Bremerhaveniin vasta 29. toukokuuta ja oli siis maapallon toisella puolella Kyllikin kohdatessa kohtalonsa. Kanadassa Arvo oli ollut eri farmeilla töissä.

Tämä on Kyllikki Saaren avoimeksi jääneestä murhatutkinnasta kertovan sarjan kuudes osa. Voit lukea sarjan edelliset osat täältä: osa viisi, osa neljä, osa kolme, osa kaksi ja osa yksi.

Kyllikki Saaren hauta.­

  • Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten Kyllikki Saaren viimeinen kotimatka eteni.

Kyllikki Saari murhattiin 17. toukokuuta 1953.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?