Jari Aarnion henkirikosepäilyyn liittyen suoritettu torstaina kuulusteluja – epäillyt pidätettyinä

Julkaistu:

Tutkinnanjohtajat eivät ottaneet torstaina kantaa siihen, tullaanko epäiltyjä esittämään vangittavaksi.
  • Huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota epäillään STT:n tietojen mukaan henkirikoksesta Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhajutussa.
  • Epäilynä on, että hän tiesi murhasta etukäteen ja jätti sen estämättä.
  • Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, on seurauksena käytännössä elinkautinen vankeusrangaistus murhasta.
  • Jari Aarnio vietti kesää vapaalla jalalla odottamassa hovioikeuden tuomiota muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.
  • Poliisi on STT:n tietojen mukaan ottanut myös ex-jengipomo Keijo Vilhusen kiinni.
STT uutisoi eilen poliisin ottaneen Jari Aarnion ja Keijo Vilhusen kiinni keskiviikkona.

Tutkinnanjohtajat eivät ole vahvistaneet epäiltyjen henkilöllisyyksiä, mutta Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi vahvisti keskiviikkona, että Aarnio on otettu kiinni.

Poliisirikospuolen tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto on vahvistanut, että yhtä virkamiestä epäillään rikoksesta palkkamurhajutussa murhan estämättä jättämisen vuoksi.

– Epäily koskee siitä, että henkilö olisi tiennyt, että on olemassa suunnitelma tästä henkirikoksesta, eikä ole siihen puuttunut. Ja seuraus on sitten ollut, että tämä henkirikos on tapahtunut, Haavisto sanoo IS:lle.


Haavisto ei tässä vaiheessa ota kantaa rikosnimikkeeseen rikoksesta epäillyn virkamiehen kohdalla. Hän sanoo, että virkamiestä on kuulusteltu torstaina.

– Molempia kiinniotettuja on tänään kuultu, ja he ovat kiistäneet rikosepäilyn tässä asiassa. En ota rikosnimikkeeseen kantaa, hän kommentoi.

Haavisto ei osaa vielä sanoa, tullaanko virkamiesepäiltyä esittämään vangittavaksi.

– Molemmat ovat nyt pidätettyinä. En ole tehnyt mitään päätöstä siitä, että esitetäänkö vangittavaksi vai ei.


Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kommentoi keskiviikkona, että Aarnion mukaan poliisin tiedossa ei ollut mitään sellaista asiaa, johon poliisi olisi voinut puuttua ennen murhaa.

– Kuulustelut ovat nyt käynnissä. Tässä vaiheessa ei ole uutta kommentoitavaa. Kuten eilen totesin, niin Aarnion mukaan ei ole ollut tiedossa sellaista seikkaa, mihin poliisi olisi voinut puuttua, Leppiniemi kommentoi torstaina.

Vuosaaren vanhan palkkamurhajutun tutkinnan ”ei-poliisimiespuolesta” vastaava rikosylikomisario Markus Laine keskusrikospoliisista kertoi aiemmin, että jutussa on otettu kiinni vuonna 1960 syntynyt mies Itä-Suomessa.

Laine ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, tullaanko miestä esittämään vangittavaksi.

– Henkilöä on kuulusteltu, mutta kuulustelut kaikkien osalta ovat vielä kesken. Sen jälkeen harkitaan sitten jatkotoimenpiteitä. Muuta tiedotettavaa tässä vaiheessa ei vielä ole.

Laineen mukaan vuonna 1960 syntynyttä miestä epäillään osallisuudesta henkirikokseen.

– Tämän vuonna 1960 syntyneen osalta, häntä epäillään osallisuudesta murhaan, mutta ei kuitenkaan itsessään tekoon. Häntä epäillään tällaisesta järjestelystä.

Turkkilaissyntyinen Volkan Ünsal joutui vuonna 2003 palkkamurhan uhriksi. Vuosaaren palkkamurhasta on tuomittu jo aiemmin neljä henkilöä.