Oikeuskansleri aloittaa tutkinnan THL:n lääkeyhtiöiltä saamasta rahoituksesta – taustalla IS:n selvitys

Useat korkeassa asemassa työskentelevät ja alallaan arvostetut lääkärit arvostelevat kovin sanoin rokotustutkimusta, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee lääkejätti GlaxoSmithKlinen (GSK) rokotteella. IS:n reportaasi johti oikeuskanslerin toimiin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti aloittaa tutkinnan THL:n saamasta tutkimusrahoituksesta.

13.7.2018 5:34 | Päivitetty 13.7.2018 7:00

Oikeuskansleri aloittaa tutkinnan siitä, aiheuttaako THL:n yksityisiltä lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus ongelmia sen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen.

Oikeuskanslerinvirasto ilmoitti asiasta torstaina Twitter-tilillään.

Aloite tutkintaan tuli oikeuskanslerilta itseltään. Sen innoittajana on Ilta-Sanomien toimittajan Juha Vainion tekemä laaja reportaasi, jonka IS julkaisi 1. heinäkuuta.

Lue IS:n perinpohjainen reportaasi kokonaisuudessaan täältä: IS-reportaasi: Joukko lääkäreitä pitää THL:n rokotetutkimusta haitallisena

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Reportaasin käsittelee miljoonarahoitteista tutkimusta, jossa lääkeyhtiö GSK:n rokotetta on annettu suomalaisväestölle. IS:n haastattelemien lääkärien arvion mukaan tuhannet ikäihmiset ja lapset ovat sairastuneet turhaan, kun heille ei ole annettu eikä anneta kattavampaa rokotetta.

THL pitää lääkärien väitteitä perusteettomina.

Lääkärit pitävät todennäköisenä, että THL suojelee lähes kymmenen vuotta sitten aloitettua, GSK:n rokotteella tehtävää tutkimusta, minkä vuoksi Suomessa ei ole käytössä laajempaa pneumokokkirokotusta.

GSK on antanut THL:lle tutkimusrahoitusta noin 13,2 miljoonaa euroa. Tutkimus päättyy vuoden 2018 lopussa.

Useat korkeassa asemassa työskentelevät lääkärit kyseenalaistavat tutkimuksen eettisyyden. He arvioivat, että tutkimuksen seurauksena ihmishenkiä vaarantuu, kun lapsia rokotetaan vähemmän kattavalla pneumokokkirokotteella, eikä ikäihmisille suositella rokotetta.

Oikeuskanslerin toimenpiteiden lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoi pian jutun julkaisun jälkeen aikovansa syksyllä käydä perusteellisen keskustelun lääkärikunnan kanssa heidän huolistaan ja peloistaan liittyen valtion pneumokokkirokotteen valintaprosesseihin.

– Kun meillä yhteiskunnassa asetetaan kyseenalaiseksi viranomaisten prosessia, niin totta kai haluamme olla sitä asiaa selittämässä, Sillanaukee sanoi IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?