Kotimaa

Niinistö vaikeni Trumpin ja Putinin kokouspaikasta – yksi toive huippukokouksen asialistalle

Julkaistu:

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Helsingin-huipputapaamiseen on aikaa enää kolme päivää, mutta neuvottelupaikan sijainti pysyy edelleen salaisuutena.
Presidentti Sauli Niinistö ei halunnut aihetta valottaa muuta kuin kiittämällä järjestelyissä nopeasti toimeen tarttunutta hallintoa. Muutenkin Niinistö oli Helsingin-tapaamisen sisällöistä niukkasanainen. Niinistöllä oli kuitenkin mielessä yksi ajankohtainen aihe, jonka hän soisi olevan asialistalla.

– Se, mitä toivoisin heidän ottavan esiin, on aseriisunta tai ainakin asevalvontakysymykset. Nythän ollaan Start-sopimuksen kohdalla siinä, että tarvittaisiin uusi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton on väläytellyt etukäteen kyseisiä aihepiirejä mahdollisina aiheina. Mihinkään konkreettiseen Helsingin-sopimukseen aseriisuntakysymyksissä Niinistö ei näin kireällä aikataululla näe mahdollisuuksia.

– Mutta hyvin tärkeää on se, jos nyt kyetään sopimaan, että nyt jatketaan esimerkiksi uuteen Start-sopimukseen. Sitä tässä on kaivattu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukrainan konfliktiin liittyen esillä on ollut erilaisia ehdotuksia rauhanturvaamisesta. Kun Niinistöltä kysyttiin, voisiko sillä saralla tapahtua Helsingissä edistystä, hän vastasi Trumpin ilmausta siteeraamalla.

– Nyt joudun vähän siteeraamaan kovasti esillä ollutta presidentti Trumpia: Just wait and see.

Trump suuntasi Naton huippukokouksessa Brysselissä syyttävän sormensa Krimin konfliktista kohti edeltäjäänsä Barack Obamaa.

Trumpin näkemys oli, että se pääsi syntymään, koska Obama ei tehnyt asialle mitään. Samalla Trump painotti, ettei hän olisi itse koskaan antanut konfliktin tapahtua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön mukaan Trumpin yllättävä näkemys ei välttämättä vaikuta siihen, miten Ukrainasta Helsingissä puhutaan.

– Olen huomannut, että amerikkalaistahoilta on vakuutettu, että siinä suhteessa ei tapahdu mitään uusia linjauksia. Kieltämättä, havaitsin saman asian tiedotustilaisuudessa, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille.

Tilaisuudessa nousivat esiin myös julkisuudessa olleet tiedot siitä, että Trump olisi laittanut Naton rahakiistaan vauhtia nostamalla esiin mahdollisuuden vetäytyä Balttian sotaharjoituksista. Niinistö aavisteli, että aihe saattaisi nousta Helsingissä esiin hänen, Trumpin ja tämän ulkoministerin sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantajan kanssa. Niinistöllä ei tosin vielä torstaina ollut selvää käsitystä siitä, millä kokoonpanolla tapaaminen tapahtuu ja kuinka pitkä se on.

Trump sanoi nostavansa Helsingissä Putinin kanssa esiin epäilyt Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Niinistöstä se oli luonnollinen aihe.

Niinistö painotti Brysselissä, että Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä on diplomatian kielellä niin sanottu alkukokous. Kyse on eräänlaisesta lähtölaukauksesta mahdollisille tuleville kokouksille.