Trump aiheutti Nato-liittolaisille kuumat paikat – Niinistö kuvasi tilannetta ”pontevaksi esitykseksi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Trump aiheutti Nato-liittolaisille kuumat paikat – Niinistö kuvasi tilannetta ”pontevaksi esitykseksi”

Presidentti Sauli Niinistö katsoo, että hätäkokouksesta huolimatta Nato-kokous oli onnistunut ja Donald Trump tietää liittolaistensa olevan Euroopassa.

12.7.2018 19:07

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump järjesti liittolaisilleen kuumat paikat Brysselissä ennen kuin lähti Air Force Onella kohti Britanniaa. Tasavallam presidentti Sauli Niinistö kuvaili liittolaiset hätäkokoukseen ajaneita Trumpin kovia sanoja pontevaksi esitykseksi.

– Varmasti tuo muutaman tunnin keskustelu herätti uudelleen eloon niitä epäilyjäkin joita ennen tätä huippukokousta oli, presidentti Niinistö arvioi tiedotustilaisuudessaan.

Hän viittasi ennen Nato-kokousta olleisiin epäilyihin siitä, kenen joukoissa Trump seisoo ennen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokousta Helsingissä.

Uutistoimistot kertoivat päivällä Trumpin uhkailleen kokouksesta lähdöllä, ellei Naton rahoituskysymykseen tule nopeasti vauhtia. Niinistöllä ei ollut tietoa Trumpin mahdollisesta uhkauksesta.

– Pitää luottaa siihen, että Yhdysvallat täällä Trumpin suulla ilmoittaa asioiden olevan täysin okei, jopa hyvin hyvässä hantissa. Eiköhän siitä pidä lähteä liikkeelle myös jatkossa.

Niinistön lehdistötilaisuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, koska Trumpin ulostulojen aiheuttama hätäkokous siirsi Afganistan-kokousta, johon presidentti osallistui.

Trump antoi vuolaassa tiedotustilaisuudessaan ymmärtää, että nimenomaan hän sai Nato-maat kaivamaan kuvettaan. Trump esitti kokouksessa esimerkiksi haluavansa Nato-maiden nostavan puolustusmenonsa nyt tavoitteena olevasta kahdesta prosentista neljään prosenttiin. Käytännössä torstaina ei kuitenkaan sovittu mitään uutta. Niinistö oli kokenut Trumpin sanoman niin, että hän ei esitellyt mitään uutta vaan esitteli Naton aiemmin kokouksessa vahvistamia suuntaviivoja taakanjakokysymyksessä.

– Se, mitä hän väittää on, että hän on suhteellisen pontevalla esityksellään saanut aikaiseksi, että aikaisemminkin puhuttu alkaa todella toteutua, Niinistö arvioi.

Niinistö viittasi jo hyvän tovin ennen Trumpia Yhdysvaltain presidenttien puheissa esillä olleeseen Naton taakanjaon tasapainottamiseen. Trump otti tiedotustilaisuudessa asiasta näyttävästi kunnian. Sitä sovitteli hänen ylleen myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jo keskiviikkoaamuna kuumaksi muuttuneessa aamiaistilaisuudessa. Niinistö muistutti, että Nato vahvistuu ainakin rahallisesti, kun jäsenmaat alkavat kasvattaa puolustusbudjettejaan.

Presidentin yhteenveto kokouksesta oli, että Brysselistä lähti omille teilleen yhtenäinen Nato-joukko. Hän muistutti, että ennen kokousta nähtiin ”mitä villeimpiä arvioita” siitä, kuka ja miten lähtee kesken kaiken kokouksesta.

– Mikään niistä ei toteutunut. Voi ehkä näyttää siltä, että yhteisymmärrys oli aikamoisen puristuksen takana, mutta minusta kyllä tuntuu, että siinä oli aitoakin taustalla.

Presidentin mukaan Natossa yleisestikin katsottiin, että taakanjakokysymyksessä on tullut aika ryhtyi aikeista toimiin. Nato-maat sopivat puolustusbudjettiensa nostamisesta kahteen prosentti bruttokansantuotteesta jo 2014 Walesissa, mutta työ on edennyt hitaanlaisesti. Tämän vuoden loppuun mennessä kahdeksan Nato-maan 29:stä odotetaan pääsevän tavoitteeseen.

Puolustusmenojen kasvattaminen ei ole yksin valtionpäämiesten käsissä vaan pitkällisen demokraattisen prosessin tulos.

– Jokaisella on hallituksia ja parlamentteja. Saattaa olla, että jälkimaininkeja nähdään (kokouksen jälkeen) enemmänkin kansallisesti sisäpolitiikan alueella, Niinistö arvioi.

Kokouksessa saavutettiin yhtenäisyys, mutta tyylipisteitä siinä ei jaettu. Trump kolisutteli roisisti seiniä liittolaisia kovistellessaan. Niinistö ei ollut tyylikysymyksistä kovin huolissaan.

– Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole. Itse asiassa hänen sanomansa sisältö on täsmälleen identtinen sen kanssa, mitä on vuosikymmeniä Yhdysvalloista kuultu: Ottakaa enemmän vastuuta. Mutta totta kai, hän taisi itsekin muistaa sanoa, että esitti sen vähän reippaammin.

Sitä Niinistö ei osannut arvioida, oliko Trumpin ”pontevan esityksen” taustalla halua puhutella kotimaisia äänestäjiä.

– Voi olla niinkin, että hän vain ajaa sitä asiaa, jota on aikaisemminkin tuonut esiin, Niinistö sanoi viitaten tasaisempaan taakanjakoon.

Trump on koko kokouksen ajan antanut Twitterissä raippaa Yhdysvaltojen perinteisesti varsin läheiselle liittolaiselle Saksalle ja kertonut amerikkalaisille maanviljelijöille ajattelevansa heitä aina vaikka onkin Euroopassa. Trump syytti EU:ta yhdysvaltalaisten maanviljelijöiden ahdingosta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toivoi ennen kokousta, että Trump tunnistaisi, keitä Yhdysvaltojen oikeat ystävät ovat.

Trump vakuutti torstain tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen olevan Naton takana ja kehui toistuvasti kokouksen yhteishenkeä, vaikka joutuikin olemaan liittolaisilleen ”kova”. Hän myös toisti aiemman viestinsä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen maanantaina Helsingissä saattaa olla hänelle tapaamisista ”helpoin”. Niinistön mukaan Trump vaikuttaisi silti tietävän, missä hänen oikeat liittolaisensa ovat.

– Minusta hän kuvaili tiedotustilaisuudessa tavanneensa täällä oikein hyviä ystäviä ja taisi pois lähtiessään puhua jotain rakastamisistaankin.

Hätäkokouksen jälkeen alkanut Afganistan-tapaaminen sujui Niinistöstä varsin hyvässä hengessä.

– Ei kukaan oikeastaan ole kiistänyt sitä presidentti Trumpin sanomaa, että tämä oli hengennostatusta. Täältä lähtee hyvin yhtenäinen Nato-väki, Niinistö painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?