Kotimaa

Pääministeri Sipilän ja ulkoministeri Soinin rooli Helsingin huippukokouksessa edelleen epäselvä – ”tilanne elää”

Julkaistu:

Sipilän esikunnasta kerrotaan IS:lle, että pääministeri on koko huippukokouksen ajan ”valmiudessa tarvittavalla tavalla”
Moni kysymys on edelleen auki, kun Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamiseen Helsingissä on aikaa vain muutama päivä.

Epäselvää on muun muassa se, mikä pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (sin) mahdollinen rooli on huippukokouksen yhteydessä.

Valtioneuvoston mukaan sekä pääministerin että ulkoministerin kesälomat katkeavan heinäkuussa muutamaksi päiväksi ja he palaavat takaisin sorvin ääreen juuri huippukokouksen ajaksi, Sipilä viideksi ja Soini kahdeksi päiväksi.

Sipilän viime maanantaina alkanut loma päättyy huomenna perjantaina ja jatkuu uudelleen ensi viikon torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministerin lomalta paluu on kuitenkin suhteellisen pehmeä. Lauantaina Sipilä vierailee muun muassa Kuhmon Fly In -ilmailutapahtuman iltajuhlassa, sunnuntaina Mikkelin St. Michel-raveissa.

Huippukokouspäivänä maanantaina hänen olisi tämänhetkisen aikataulun mukaan tarkoitus nousta Porin Suomi-Areenalla lavalle puhumaan sekä aamulla että illalla.

Tapahtuman tuottajan Antti Mälkösen mukaan viimeisin hänelle välittynyt viesti on kuitenkin se, että ”tilanne elää”.

Sipilän osallistuminen sekä aamun että illan tapahtumiin on Mälkösen mukaan edelleen kysymysmerkki, juuri huippukokouksen epävarmoista aikatauluista johtuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministerin esikunnan mukaan Sipilä olisi kuitenkin näillä näkymin osallistumassa Suomi-Areenan tapahtumiin aiemmin sovitun mukaisesti, maanantaiaamusta tiistaihin.

Esikunnasta kerrotaan IS:lle, että pääministeri on kaikesta huolimatta koko huippukokouksen ajan ”valmiudessa tarvittavalla tavalla”.

Kyse on kuitenkin Trumpin ja Putinin tapaamisesta, jota tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi, esikunnasta painotetaan.

Hallitus on omalta osaltaan pohjustanut kokouksen saamista Suomeen eri yhteyksissä ja ollut mukana kokousvalmisteluissa kaikilla tarvittavilla tavoilla.

Ulkoministeri Soinin loman taas on määrä päättyä maanantaina, eli juuri huippukokouspäivänä, jatkuakseen jälleen saman viikon keskiviikkona.

Järkeenkäypä syy Soinin loman katkeamiselle olisi alkuviikosta Brysselissä järjestettävä EU-maiden ulkoministerien kokous, joka järjestetään juuri samaan aikaan Helsingin huippukokouksen kanssa.

EU:n ulkoministerit kokoustavat maanantain ja tiistain ulkoasiainneuvoston kanssa sekä tapaavat Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden yhteisön (CELAC) ulkoministereitä.

Soini ei kuitenkaan ole itse matkustamassa paikan päälle, vaan häntä edustaa kokouksessa valtiosihteeri Samuli Virtanen.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo ei kuitenkaan kommentoinut IS:lle ulkoministerin aikatauluja tai sitä, minkälainen rooli Soinilla voisi mahdollisesti olla presidenttien tapaamisen yhteydessä.

Ministerien lomat julkistettiin tänä vuonna vasta 27. kesäkuuta, eli vain päivää ennen kuin tieto presidenttien tapaamisesta vahvistettiin julkisuudessa.

Valtioneuvostosta ei kerrota, oliko ministerien lomien julkaisun ajankohta riippuvainen Helsingin tapaamisen vahvistumisesta.