Kotimaa

Tänä kesänä on tehty jo yksi helle-ennätys – ja pian on luvassa jopa 30 asteen jakso!

Julkaistu:

Yksittäisten hellepäivien määrässä on tehty jo yksi Suomen ennätys.
Lämpö on hellinyt Suomea loppukeväästä saakka. Hellerajakin, 25 astetta, on ylittynyt usein. Yksittäisten hellepäivien määrässä on tehty jo yksi Suomen ennätys.

– Toukokuussa tehtiin jopa ennätys, sillä Suomessa oli yhteensä 14 hellepäivää toukokuussa tänä vuonna. Se on suurin yksittäisten hellepäivien määrä toukokuussa vuodesta 1961 alkaneen mittausjakson aikana, meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kertoo Ilta-Sanomille.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä

– Kesäkuussa oli yhteensä yhdeksän hellepäivää, mikä on melko tavanomainen luku, sillä hellepäiviä on kesäkuussa keskimäärin kahdeksan. Heinäkuussa hellepäiviä on ollut Suomessa jo kuusi, hän kertoo.

Tämän vuoden lämpöennätys meni rikki keskiviikkona Sodankylässä, kun mittarin elohopea kipusi 30,1 asteeseen noin kello 16, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisen kerran Suomessa ylitettiin 30 asteen raja yli kolme vuotta sitten. Heinäkuun 3. päivänä 2015 lämpö nousi Kouvolassa 31,4 asteeseen.

– Kolmekymmentä astetta ei ole ylittynyt parina viime vuotena Suomessa. Yli viiden päivän pituisia yli 30 asteen jaksoja on ollut Suomessa viimeksi vuosina 2003, 2010 ja 2014. Vuonna 2014 tällainen 30 asteen jakso oli Turussa, Salossa, Nurmijärvellä, Mikkelissä ja Heinolassa, Niinimäki kertoo.

Vuoden aiempi ennätys oli 29,6 astetta, joka mitattiin jo 15. toukokuuta Helsinki-Vantaan lentokentällä, Kemiönsaaressa ja Kouvolan Utissa.


Lue lisää: Muistatko, mitä tapahtui 3.7.2015? Sää, joka ei toistunut kertaakaan yli tuhanteen päivään, toistui tänään

Lapissa on siis juuri nyt helle ja eteläisessäkin Suomessa lämpötilat alkavat pian nousta. Taustalla on se, että Fennoskandiaa hellii pian lämmin sää, jollaista on tulossa idästä ja lännestä.

Keskiviikkona astui voimaan ensimmäinen hellevaroitus sitten vuoden 2016. Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa hellevaroitus koskee Kittilää ja Rovaniemeä.

Helteestä annetaan varoitus, kun vuorokauden keskilämpötila on yli 20 astetta ja päivän ylin lämpötila 27 astetta tai enemmän.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 5.8. saakka ulottuvan lämpötilaennusteen mukaan lähes koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Suomen säätä luonnehtivat ennusteen mukaan kolme tärkeää sanaa: poutaista, selkeää ja lämmintä.