Kotimaa

Kansanedustajaa kuultiin todistajana uudelleen avatussa murha­tutkinnassa: ”Silloin ei ollut mitään tietoa Aarnion suhteista”

Julkaistu:

Kari Tolvanen kertoo, ettei hänellä ollut mitään syytä epäillä Jari Aarniota. Hänen mukaansa tutkinnassa tehtiin vuosia sitten kaikki niin hyvin kuin pystyttiin.
Jari Aarnioon kohdistetut epäilyt henkirikoksesta löivät vuonna 2003 väkivaltarikosyksikköä johtaneen ja tutkinnan yleisjohtajana toimineen Kari Tolvasen ällikällä.

– Täytyy muistaa, että silloin ei ollut mitään tietoa Aarnion suhteista tai muistakaan toimista. Villeimmässä mielikuvituksessakaan ei voinut epäillä Aarniota osallisuudesta asiaan.

Ex-huumepoliisi Aarnio ja ex-jengipomo Keijo Vilhunen ovat kiinniotettuina Vuosaaressa vuonna 2003 tapahtuneeseen Volkan Ünsalin murhaan liittyen. Uusien tietojen mukaan Aarnio olisi voinut tietää asioita, joilla murha olisi voitu estää.

Lue lisää: Jari Aarniota epäillään henkirikoksesta Vuosaaren vanhassa palkkamurhajutussa – otettu kiinni

– Olen otsikoita lukenut, mutta ainakaan minulla tai silloisella tutkintaryhmällä ei ollut mitään konkreettista tietoa, millä olisimme murhaa voineet estää. Jos olisi ollut, niin toki olisimme pyrkineet estämään sen parhaamme mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tolvasta on myös kuulusteltu itse todistajana tapaukseen liittyen kevätkesällä.

– Kuukausi, pari sitten minua kuulusteltiin todistajana. Kuulustelumateriaalia taisi kertyä sellaiset 60 sivua.

Hän ei halua kertoa kuulustelujen sisällöstä tarkemmin, mutta kertoo, että häntä kuulusteltiin nimenomaisesti aiemman murhatutkinnan etenemisestä.

– KRP kertokoon asioista enemmän. Minä en yksinkertaisesti tiedä tämänhetkistä näyttöä, enkä voi siksi yhtään edes spekuloida, kuinka uskottavia herroihin kohdistetut epäilyt ovat.

Lue lisää: Aarnion asianajaja vahvistaa kiinnioton – kiistää Aarnion tienneen palkkamurhasta ennalta

Nykyään kokoomuksen kansanedustajana toimiva Tolvanen muistelee, että toista epäiltyä eli Vilhusta epäiltiin avunannosta murhaan jo tuolloin.

– Silloin ei riittävää näyttöä valitettavasti saatu. Nyt on ilmeisesti kaksi näistä tuomituista puhunut tähän asiaan. Aiemmassa tutkinnassa kaikki puolestaan vaikenivat. Elimme senhetkisen tiedon valossa ja nostan edelleen hattua tuolloiselle tutkimusryhmälle.

Tolvasen mukaan yhtään kiveä ei jätetty kääntämättä ja koko tutkintaryhmä teki kaikkensa. Hän pitää jo sitä hyvänä saavutuksena, että rikoksesta saatiin tuomittua neljä henkilöä, vaikkei ruumista esimerkiksi koskaan löydetty.

– Siinä oli kolme suomalaista huippurikollista ja yksi ruotsalainen. Teimme kaikkemme, mitä tuolloisten tietojen mukaan pystyimme. Tietysti tilanne voi näyttää näin vuosien jälkeen toiselta.

 

Teimme kaikkemme, mitä tuolloisten tietojen mukaan pystyimme. Tietysti tilanne voi näyttää näin vuosien jälkeen toiselta.

Tolvanen kiistää väitteet siitä, että Vilhusen osuus rikokseen olisi tutkittu liian ohuesti.

– Edellytyksiä vangitsemiselle ei ollut, koska ei ollut näyttöä. Mistään ohuesti tutkimisesta ei ollut kysymys.

Tolvanen sanoo toivovansa, että rikoksesta tuomitut olisivat puhuneet jo aiemmin, jotta Vilhusen osuus olisi pystytty jo aiemmin tutkimaan tarkemmin.

– Aina on helppo jälkiviisastella.

Lue lisää: Miehestä löytyi vain muutama veritippa – tällainen on Jari Aarnioon tänään liitetty palkkamurha

STT:n tietojen mukaan poliisille on kerrottu, että Aarnio ja Vilhunen kytkeytyisivät murha-asunnon alivuokraamiseen. Murha-asunnon päävuokralaisena oli Saaraksi kutsututtu nainen, johon Aarniolla on ollut käräjätuomion mukaan seksisuhde virka-ajalla.

Tolvanen kuitenkin kertoo, ettei Aarnion ja Saara-naisen välisestä seksisuhteesta ollut mitään tietoa murhan tapahtuma-aikaan.

– Silloin elettiin ihan toista aikaa, ei ollut tiedossa.

Tolvanen on myös aiemmin kommentoinut, ettei kaikkia Saaran kertomien asioiden luotettavuus ollut aina varmaa.

– Vuosien varrella olin erilaisissa yhteyksissä tämän naisen kanssa tekemisissä, eikä hänen kommentteihinsa todellakaan voinut aina uskoa. Se oli valitettava tosiasia, josta moni muukin oli samaa mieltä.

Tolvanen sai Volkan Unsalin murhatutkinnan jälkeen oikeusasiamieheltä moitteita esitutkinnassa tapahtuneesta virheestä. Murhasta tuomitulle Janne Raniselle ei kerrottu kuulusteluissa, että häntä epäillään murhasta, vaikka poliisin tietoihin hänet kirjattiin murhaepäiltynä.