Kotimaa

Rajavartiolaitos uskoo sisäraja­tarkastusten alkavan perjantaina kello 12 – näin huippukokous vaikuttaa tavalliseen matkustajaan

Julkaistu:

Mikäli käsky käy, Rajavartiolaitos on valmiina poimimaan matkustajavirrasta huippukokouksen turvallisuuden riskitekijät.
Rajavartiolaitos uskoo saavansa käskyn Schengen-alueen sisärajojen tarkastuksien palauttamisesta Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisen tiennoille.

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa kertoo sisäministeriön esittävän valtioneuvostolle, että Suomi palauttaa sisärajatarkastukset Schengen-alueelle presidenttien tapaamisen myötä. Valtioneuvosto päättää kokouksessaan perjantaina tarkastusten käyttöön ottamisesta.

– Pidän todennäköisenä, että päätös tehdään, Elomaa sanoo.

Mikäli päätös tulee, sisärajatarkastukset alkavat perjantaina kello 12. Presidentit tapaavat toisensa maanantaina 16. päivä, mutta tarkastusten on tarkoitus jatkua tiistaihin kello 12:een asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkastukset koskevat sekä Suomeen tulevia että maasta lähteviä henkilöitä. Tarkastus kattaa kaikki rajanylityspaikat aivan pohjoisinta Suomea myöten.

Syy rajatarkastusten palauttamiseen on huippukokouksen turvallisuuden varmistaminen.

– Pyrimme poimimaan matkustajavirrasta mahdolliset riskitekijät ja tuottamaan sitä kautta lisää turvallisuutta, Elomaa selostaa.

Elomaa sanoo tarkastuksen perustuvan täysin riskianalyysiin.

– Jos meillä on tiedustelutietoa siitä, että joku henkilö on profiloitunut uhkatekijäksi, tarkistamme hänet.

– Esimerkiksi voi olla lento, jonka matkustajaluettelon ennakkotarkastuksen perustella mukana on riskihenkilöitä. Tällöin lento ohjataan eri portille ja se tarkastetaan.

Elomaan mukaan tarkastuksen painopisteinä ovat rajat, joissa matkustajamäärät ovat suurimmat, kuten Helsinki-Vantaan lentoasema, Turun lentoasema ja sekä Helsingin että Turun satamat.

– Viranomaisten näkyvyys on normaalia isompi rajoilla, joissa tarkastuksia ei normaalisti tehdä.

Asiasta kerto ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lentokoneita ja partioveneitä poliisin tueksi

Elomaan mukaan Rajavartiolaitos on tehnyt sisäisiä siirtoja niin, että työvoimaa siirtyy väliaikaisesti Itä-Suomesta pääkaupunkiin.

– Tämä on meille aika harvinainen tilanne. Vastaavia tarkastuksia taitaa aikaisemmin ollut kuusi. Viimeisimmät ovat vuosilta 2005, 2006, ja 2008, joten edellisestä alkaa olla kymmenen vuotta aikaa.

Rajavartiolaitos on osa Trumpin ja Putinin tapaamisen turvallisuusjärjestelyitä. Elomaa kertoo, että myös Helsingin poliisilaitos on pyytänyt Rajavartiolaitokselta tukea.

– Tuemme poliisia erikoiskalustolla, lentokoneilla, helikoptereilla, partioveneillä ja erikoiskoulutetulla henkilöstölle.

Kaikkia ei tarkasteta – aikaa rajan ylitykseen kannattaa silti varata

Miten sisärajatarkastukset sitten näkyvät tavallisten matkustajien näkökulmasta? Elomaa antaa sisärajatarkastuksien aikana rajojen yli matkustaville muutaman neuvon.

– Matkustajan tulisi huolehtia, että matkustusasiakirjat ovat mukana.

– Normaalisti Tallinnaan mennessä passia ei tarkasteta, mutta nyt saatetaan, joten passi mukaan, Elomaa ohjeistaa ja muistuttaa, että passin tulisi olla joka tapauksessa mukana.

Elomaa sanoo, että mahdollisuus pieneen viiveeseen on olemassa. Ruuhkaa ei kuitenkaan todennäköisesti ole luvassa.

– Jos mahdollista, niin kannattaa ottaa enemmän aikaa matkustamiseen ja rajan ylittämiseen.

Kaikkia matkustajia ei Elomaan mukaan suinkaan tarkasteta, sillä resurssit eivät riitä siihen.

Elomaa toteaa, ettei tavallinen, normaalisti matkustava henkilö kuulu tarkastettaviin riskihenkilöihin.

– He saavat matkustaa rauhassa, business as usual.

Yhteensä 26 Schengen-valtion välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. Valtioilla on yhteinen ulkorajavalvonta ja viisumipolitiikka, joita Suomi alkoi noudattaa muiden pohjoismaiden kanssa vuonna 2001.

Schengen-valtioita ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.