Tutkinnanjohtaja Aarnion henkirikosepäilystä: Kyse on kesällä esille tulleesta asiasta

rac

Julkaistu:

Rikostutkinta
Jari Aarniota epäillään STT:n tietojen mukaan henkirikoksesta. Tutkinnanjohtajat eivät vahvista kiinniotettujen nimiä.
  • Huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota epäillään STT:n tietojen mukaan henkirikoksesta Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhajutussa.
  • Epäilynä on, että hän tiesi murhasta etukäteen ja jätti sen estämättä.
  • Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, on seurauksena käytännössä elinkautinen vankeusrangaistus murhasta.
  • Jari Aarnio vietti kesää vapaalla jalalla odottamassa hovioikeuden tuomiota muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.
  • Poliisi on STT:n tietojen mukaan ottanut myös ex-jengipomo Keijo Vilhusen kiinni.
Poliisi on ottanut STT:n tietojen mukaan huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion ja ex-jengipomo Keijo Vilhusen kiinni. Aarniota epäillään STT:n tietojen mukaan henkirikoksesta Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhajutussa.

STT:n tietojen mukaan poliisille on kerrottu, että sekä Aarnio että silloinen jengipomo Keijo Vilhunen kytkeytyisivät murha-asunnon alivuokraamiseen. Murha-asunnon päävuokralaisena oli Saaraksi kutsututtu nainen, johon Aarniolla on ollut käräjätuomion mukaan seksisuhde virka-ajalla.

Vuoden 2003 lokakuussa todistajansuojeluohjelmasta irrottautunut ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal murhattiin.

Vuosaaren palkkamurhasta on tuomittu aiemmin kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Miehestä löytyi vain muutama veritippa – tällainen on Jari Aarnioon tänään liitetty palkkamurha

Aarnion epäillään tienneen murhasta etukäteen, mutta jättäneen sen estämättä. Jos poliisi tietää murhasta, muttei estä sitä, seurauksena on käytännössä elinkautinen vankeus murhasta.

Poliisirikospuolen tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kommentoi asiaa Ilta-Sanomille vähäsanaisesti.

– Esitutkinta on aloitettu nyt myös sen osalta, että yhden henkilön epäillään laiminlyöneen henkirikossuunnitelman estämisen sillä seurauksella, että Ünsal joutui henkirikoksen kohteeksi.

Haavisto kertoo, että yksi virkamies on otettu keskiviikkona kiinni, mutta nykyinen laki estää häntä kommentoimasta kiinniotetun nimeä.

Hän ei myöskään kommentoi sitä, onko KRP ottanut kiinni useampia henkilöitä tapaukseen liittyen.

– Minä en toisten tutkinnanjohtajien asioita kommentoi. Tämä on nyt kuitenkin sen tutkinnan yhteydessä kesällä tullut esille tämä asia (laiminlyönti).

Haavisto ei kommentoi mahdollisia rikosnimikkeitä eikä spekuloi myöskään tutkinnan mahdollista kestoa. Hän jättää myös tarkentamatta, millaista uutta näyttöä tutkinnassa on ilmennyt.

– Tutkinta on niin alkuvaiheessa. Kuullaan nyt ihmisiä ja katsotaan asiaa sitten eteenpäin.

Haaviston mukaan Krp on tutkinut asiaa ”jo jonkin aikaa”, mutta Haaviston omalta osalta tutkinta on vasta alkutekijöissään.

Krp:n tutkinnanjohtaja Markus Laine kertoo Ilta-Sanomille, että Ünsalin tapausta on selvitetty vuodesta 2015 lähtien, sillä silloin poliisi on saanut merkittävää uutta tietoa tapaukseen liittyen.

– Paljon on tehty kuulusteluja ja arvioitu tätä vanhaa vuoden 2003 esitutkintamateriaalia näiden tietojen pohjalta. Siihen tämä oikeastaan perustuu.

Hänen mukaansa aiemmassa esitutkinnassa ei ole ollut käytettävissä kaikkia niitä tietoja, joita Krp:llä nyt on käytettävissään. Laine ei kuitenkaan suostu täsmentämään yksittäisiä uusia ilmenneitä asioita.

– Ilmitulleet asiat ovat kuitenkin johtaneet uusiin epäilyihin.

Laine kertoo Krp:n ottaneen kiinni vuonna 1960-syntyneen miehen keskiviikkona. Nimeä hän ei kuitenkaan pysty vahvistamaan.

– Tietoa on kerätty näihin päiviin saakka, ja nyt sitä on kertynyt sen verran, että on ajankohtaista aloittaa kuulustelut.

Laine kertoo, että vuonna 1960 syntyneen miehen lisäksi Krp:llä ei ole muita epäiltyjä tapaukseen liittyen.

– Minä vastaan vain tästä ”ei-poliisimiespuolesta”, eli meillä on yksi kiinniotettu. Poliisirikospuolesta kommentoi Haavisto.

Vuonna 1960 syntyneen miehen kuulustelut pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, jopa jo torstaina.

Lisäksi tapauksen tiimoilta aiotaan kuulustella myös todistajia.

Laine uskoo tutkinnan kestävän ”varovaisen arvion” mukaan ainakin pari kuukautta.