Kotimaa

Timo katseli ikkunasta, kuinka kotitalon pihaan lensi jopa 30 000 mehiläistä: ”Laitoin kaikki hormit kiinni”

Julkaistu:

Kaikeksi onneksi mehiläiset eivät olleet aggressiivisella tuulella.
Hämeenlinnalainen Timo Linnanmäki hämmästyi maanantaina katsoessaan kotinsa ikkunasta pihalle.

Hän huomasi, kuinka ikkunan ulkopuolella pyöri iso hyönteisten pilvi. Aluksi ei ollut selvää, mitä oliot olivat.

– Heti kun tajusimme, että ne ovat mehiläisiä, laitoimme ikkunat kiinni, perheensä kanssa kotona ollut Linnanmäki kertoo.

Linnanmäki seurasi mehiläisten toimintaa kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen ötökät suuntasivat pihamaalla sijaitsevan puun oksien ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kävi hetken päästä katsomassa, mitä mehiläisillä on mielessään. Silloin hän huomasi puun latvassa kolme jalkapallon kokoista mehiläisparvea.

– Mietin, että mistähän nämä on tänne tullut, miten ne täältä poistetaan ja ovatko ne vaaraksi meille.


Linnanmäki sai Hattulassa asuvan mehiläistarhaajan numeron, joka kertoi, että mehiläiset rauhoittuvat todennäköisesti puuhun. Ohjeistus oli, ettei mehiläisiin kannata koskea ennen iltaa.

Lopulta mehiläistarhaaja Timo Laine ja pelastuslaitos tulivat paikalle ja pihan kuokkavieraat poistettiin. Poisto-operaatio tapahtui niin, että pelastuslaitos nosti mehiläisammattilaisen puun oksan viereen, ja hän nappasi suurimman osan hyönteisistä isoon puulaatikkoon.

– Taitoin oksan irti ja ravistelin sitä laatikkoon, Laine kertoo.

Mukana meni niin kuningatar kuin työläisetkin muutamaa sataa yksilöä lukuun ottamatta. Linnanmäen mukaan mehiläiset ottivat tämän operaation melko rennosti.

Paikalla oli jopa 20 000–30 000 mehiläistä. Kaikeksi onneksi ne eivät käyttäytyneet järin aggressiivisesti, ilmeisesti siksi, ettei heillä ollut pesää suojeltavana.

Sen sijaan tarkoituksena oli löytää uusi pesäpaikka.

Mehiläiset päätyivät matkalle, kun kuningatar lähti tiehensä joltain mehiläistarhalta. Työmehiläiset olivat seuranneet kuningattaren perässä.

– Se on mehiläisille luonnollista toimintaa. Ne odottelivat, että jostain löytyisi uusi pesä, Laine kertoo.

Laineen mukaan mehiläiset voivat kulkea pitkiäkin matkoja uusia pesäpaikkoja etsiessään.

Laine jätti puun alle yhden laatikon, jotta loputkin mehiläiset tulisivat puusta alas.

– Mehiläisillä on etsijöitä, jotka lähtevät parvesta etsimään sopivaa pesäpaikkaa. Siksi laitoin kaikki hormit talossa kiinni, Linnanmäki kertoo.

Linnanmäki ei ollut varma keskiviikkoaamuna, vieläkö puussa on mehiläisiä, vai ovatko loputkin löytäneet tiensä puun alapuolelle jätettyyn laatikkoon.