Kotimaa

Kommentti: Trump aloitti riitelyn heti – iski Brysselissä kuin katujätkä

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää tulleen Naton huippukokoukseen ennemminkin riitelemään kuin alleviivaamaan liittolaisten yhtenäisyyttä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala Brysselistä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toi poliittisen show’nsa täydellä voimalla Brysselissä keskiviikkona alkaneeseen Naton huippukokoukseen. Trump laittoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin jo varhain aamulla ennen Naton huippukokouksen virallisia avajaisia varsin piinalliseen tilanteeseen.

Hän ojensi Stoltenbergiä ja Nato-liittolaisiaan kuin katujätkä aamiaispöydän yli tapahtuneessa hyökkäyksessä.

Stoltenberg istui epämukavan kiusaantuneena tuolissaan, kun Trump aloitti tykityksensä.

– Suojelemme Saksaa, Ranskaa ja kaikkia... ja tämä on jatkunut vuosikymmeniä. Emme aio sietää tätä ja se on sopimatonta, Trump viestitti kiihkeästi paljon puhuneella kehonkielellä höystettynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinänsä Trumpin viestissä ei ole mitään uutta.

Hän on toistuvasti vaatinut Naton jäsenmaita kaivamaan kuvettaan enemmän puolustusliiton rahoittamiseksi. Samaa ovat vaatineet myös muut Yhdysvaltain presidentit, mutta merkittävästi diplomaattisemmin sanakääntein.

Hätkähdyttävää Trumpin aamiaisvuodatuksessa oli tapa, jolla hän asiansa esitti. Hän haastoi avoimen ja poikkeuksellisen kärkkäästi Stoltenbergia.

Tilanne vaikutti televisiokameroiden välityksellä hyökkäävältä.

Trumpin pelättiin jo ennakkoon laittavan eurooppalaiset liittolaisensa selkä seinää vasten Nato-kokouksessa.

Niin kävi heti.

Stoltenbergin ja Trumpin tapaamisessa ei jäänyt epäselväksi, että Yhdysvaltain presidentti on saapunut paikalle ennemminkin hyökkäämään kuin alleviivaamaan Naton jäsenmaiden yhtenäisyyttä sitä kohtaavien haasteiden edessä.

Se ei lupaa hyvää tuleville 48 tunnille Brysselissä. Juuri nyt todennäköisemmältä näyttää, että kokouksesta on vaikeahkoa saada aikaiseksi mitään kovin merkittävää, ellei Trump pysty laittamaan tasapuolisempaa taakanjakoa niistä keskusteltaessa taka-alalle.

Juuri tällä hetkellä todennäköisemmältä näyttää, että kokous on ennemminkin matkalla G7-maiden kokouksen kaltaiseen fiaskoon.

Stoltenberg tosin vakuutteli piinaavan tapaamisen jälkeen tiedostustilaisuudessa, että Nato pystyy kokouksesta monia asioita myös toimittamaan.

Trumpin kanssa tilanteiden etenemistä onkin tunnetusti vaikea varmuudella ennustaa. Kokous voi vielä aivan yhtä hyvin päättyä twiitteihin, joissa Stolteberg on ollut ”upea isäntä” ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ”upea ihminen”.

Jos kuitenkin juuri nyt pitäisi veikata, yllätyskäännettä ei kuitenkaan ole tulossa.

Trump aloitti Nato-liittolaistensa sättimisen tällä erää jo Washingonissa ennen matkaan lähtöään ja jatkoi sitä ilmassa Air Force Onen kyydissä.

Trumpin kärsimättömyyttä voi myös ymmärtää, mutta puheen sävyä ei.

Nato-maiden puolustusmenojen nostaminen yhteisesti Walesissa 2014 sovitulla tavalla kahteen prosenttiin niiden bruttokansantuotteesta etenee verrattain hitaasti.

Vuonna 2014 tavoitteeseen ylsi kolme Nato-maata, tämän vuoden loppuun mennessä maita odotetaan olevan kahdeksan. Se on kärsimättömälle ja multilateraalisia organisaatioita karsastavalle Trumpille armottomasti liian hidasta.

Kansainvälinen kauppa ei kuulu Naton agendalle, mutta Trumpin virittelemä kauppasota on elefanttina huoneessa liittolaisten kanssa myös Brysselissä. Trumpin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin välitä olivat tunnetusti huonot jo ennen kauppasodan uhkaa. Niinpä Trump purki aamiaisella turhautumistaan erityisesti Saksaan.

– Saksa on Venäjän vanki, koska niin suuri osa maan energiasta tulee Venäjältä. He maksavat miljardeja dollareita Venäjälle, jota vastaan meidän täytyy heitä puolustaa, Trump nurisi.

Saksa ei tule nostamaan puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan edes vuoteen 2024 mennessä. Se on sanonut, että tavoitteena on nostaa niitä 1,5 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Sekään ei välttämättä onnistu.

– Saksa on rikas maa, heidän pitäisi kasvattaa puolustusmenojaan välittömästi, Trump sanoi kärsimättömästi aamiaistapaamisessa.

Trumpin kärsimättömän tappelija-asenteen on tietenkin tarkoitus laittaa muihin Nato-maihin vauhtia. Samalla on hyvä muistaa, että Trump puhuu Brysselissä paitsi liittolaisilleen myös omille äänestäjilleen, jotka rakastavat häntä juuri norsu posliinikaupassa -asenteen vuoksi.

Stoltenberg yritti omassa puheenvuorossaan ennen kokouksen alkua vakuuttaa, että puolustusliitto pystyy toimittamaan tuloksia myös puolustusliiton rahoituksessa. Hän muistutti, että oli myös aika jolloin Nato-maat vähensivät puolustusmenojaan. Nyt ne ovat jälleen ryhtyneet lisäämään niitä tehdäkseen taakanjaosta sovitulla tavalla tasavertaisempaa.

Stoltenberg yritti vakuuttaa, että kokouksesta on tulossa myös konkreettisia tuloksia, vaikka luvassa on ristiriitojen vuoksi ”avoimia ja suoria keskusteluja”.

Toistaiseksi nähdyn valossa Helsinkiin on saapumassa maanantaina eurooppalaisiin Nato-liittolaisiinsa varsin tuskastunut Yhdysvaltain presidentti.

– Ensimmäistä kertaa historiassa Yhdysvaltain presidentti jakaa Venäjän presidentin kanssa saman ajatuksen Euroopasta eli mitä hajanaisempi ja heikompi Eurooppa, sitä parempi. Tällaista tilannetta ei ole oikeastaan koskaan aiemmin ollut.

Näin sanoi EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kesäkuussa Naantalin Kultaranta-keskusteluissa.

Yllätyskäännettä on siis syytä toivoa ennen Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-huipputapaamista. Jos sitä ei nähdä Helsingistä voi tulla näyttämö huipputapaamiselle, jossa asiat kääntyvät Euroopalle nykyistäkin ikävämpään suuntaan.

Samalla tosin on muistettava, että Trump-show’ssa näyttävät eleet ja isot sanat merkitsevät usein enemmän kuin se, mitä oikeasti saadaan aikaiseksi.

Tilanne Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-uninkin kanssa happani nopeasti suurieleisen huippukokouksen jälkeen.

Pienestä rakettimiehestä on tulossa taas ”pieni rakettimies”, eikä aiemmissa twiiteissä ylistetty ”kunniallinen” neuvottelukumppani.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt