Kotimaa

Sarjakuristaja jäi uhrinsa asuntoon kahdeksi päiväksi – puolustus: Hän meni ”lukkoon”, joi vettä ja poltti tupakkaa

Julkaistu:

52-vuotiaan naisen murhasta syytetty Michael Penttilä on oikeusavustajansa mukaan ”aika sekaisin” teostaan. Avustaja on pyytänyt sarjakuristajalle mielentilatutkimuksia.
Helsingin käräjäoikeudessa on tänään käsitelty sarjakuristaja Michael Penttilän neljättä henkirikosta. Syyttäjä vaatii Penttilälle rangaistusta 52-vuotiaan naisen murhasta.

Penttilä ja hänen oikeusavustajansa Kari Eriksson myöntävät tapon, mutta kieltävät murhan. Avustajan mukaan murhan perusteet eivät Penttilän kertomuksen mukaan täyty.

– Teko on tapahtunut hyvin impulsiivisesti ja ollut hyvin nopea kestoinen, Eriksson kommentoi.
  • Katso ylhäältä videolta Kari Erikssonin haastattelu.
Penttilä itse kertoi oikeudessa pelästyneensä naisen tunnistaessa hänet sarjakuristajaksi ja alkaessa huutamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää:

Näin Michael Penttilä kertoi henkirikoksestaan oikeudessa: ”Nainen alkoi huutaa, että sinä oot se sarjakuristaja”

Kaksi versiota sarjakuristajan motiivista – syyttäjä: Penttilä jätti kännykän kotiin valmistellakseen täydellisen rikoksen

Syyttäjä: Uhri ehti tunnistaa sarjakuristajan, sitten Penttilä hyökkäsi – kuristi käsin, vyöllä ja sukkahousuilla

”Ymmärtääkseni hän on aika sekaisin”

Penttilä tallentui uhrin kotikadun valvontakameraan useissa kohtaa Vaasankatua. Valvontakamera kuvasi Penttilän menevän uhrin taloon 13. huhtikuuta kello 14:02. Penttilän mukaan hän oli menossa hakemaan naiselta intiimihierontaa. Penttilä poistui asunnosta valvontakameran mukaan vasta kaksi päivää myöhemmin 15. huhtikuuta iltayhdeksän aikoihin.

Eriksson ei osaa kommentoida tarkemmin, miksi Penttilä vietti asunnossa useita päiviä tekonsa jälkeen. Syyttäjän versiossa Penttilä käytti tuon ajan asunnon siivoamiseen peittääkseen jälkensä, eikä asunnosta löydetty yhden yhtä Penttilän sormenjälkeä. Puolustus kuitenkin kieltää asunnon siivoamisen.

Erikssonin mukaan Penttilä on kertonut esitukinnassa menneensä ”lukkoon” ja jääneensä asuntoon polttamaan tupakkaa ja juomaan vettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hänen suhtautumistaan aika hyvin kuvaa se, että hän on viettänyt kaksi vuorokautta asunnossa ja kertonut, että oli lukossa. Hän varmaan tietää itsekin tilanteen vakavuuden ja on välillä kertonut, että katuu kovasti. Ymmärtääkseni hän on aika sekaisin.

Pyyntö uusista mielentilatutkimuksista

Eriksson on esittänyt pyynnön Penttilän pääsystä uuteen mielentilatutkimukseen, sillä edellinen on tehty yhdeksän vuotta sitten.

Lue lisää: Sarjakuristajan mielentila saatetaan tutkia uudestaan: ”Ei mikään stabiili ilmiö”

– Viimeinen pitkä tuomio tuli vuonna 1993 ja kesti 15 vuotta. Siihen mennessä kaikilla oli selvillä, että hänellä on tällainen taipumus. Sinä aikana, kun hän oli vankilassa, siihen ei mielestäni kiinnitetty huomiota, eikä hän mielestäni saanut minkäänlaista hoitoa.

– Toinen asia on se, olisiko se auttanut, mutta sitä ei myöskään tarjottu, Eriksson lisää.

Erikssonin mukaan ihmisen reagoidessa vaikeaan tilanteeseen, voi taipumus tulla esille.

– Hän kertoi, että uhrin alkaessa huutamaan ja sanomaan ikäviä asioita, ensimmäinen reaktio oli se, että hän otti kurkusta kiinni. Joku toinen ihminen olisi toiminut toisella tavalla, Eriksson vastaa kysymykseen Penttilän taipumuksesta kuristamiseen.