Sarjakuristaja Michael Penttilän neljättä henkirikosta käsitellään tänään oikeudessa – näin tapaus on edennyt

rac

Julkaistu:

Käräjät
Sarjakuristaja Michael Penttilän uusimman henkirikosjutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Penttilää syytetään murhasta, hän itse myöntää korkeintaan tapon.
Sunnuntaina 6. päivänä toukokuuta 2018 poliisi oli sarjakuristajana tunnetun Michael Maria Penttilän kotioven takana Helsingin Siltamäessä.

Ulkopuolinen ei olisi tunnistanut sitä Penttilän oveksi, sillä postiluukussa ei ollut hänen nimeään. Siinä luki BJÖRNINEN – tai oikeammin JÖRNINEN, sillä B-kirjain oli pudonnut nimestä pois.


Poliisi otti Penttilän kiinni paikan päältä ja teki kotietsinnän hänen asuntoonsa. Kiinniotto tehtiin aamupäivästä, ja jo saman vuorokauden aikana eri tiedotusvälineille alkoi tulla vihjetietoja Penttilän uudesta epäillystä rikoksesta.

Poliisi ei esitutkintalain vuoksi pystynyt aluksi vahvistamaan eikä kiistämään Penttilän kiinniottoa, mutta jo seuraavana päivänä se oli yleisessä tiedossa: Penttilää epäiltiin rikollisen uransa neljännestä henkirikoksesta. Asiasta uutisoitiin myös ulkomailla, esimerkiksi Aftonbladet kertoi ”seriestryparen” karmeasta rikostaustasta.

Lue lisää sarjakuristajan taustasta: Näin oululaisesta Jukka Lindholmista kasvoi sarjakuristajana tunnettu Michael Maria Penttilä – ensimmäinen uhri oli oma äiti

Uhri 52-vuotias nainen

Henkirikoksen uhri, yksin asuva 52-vuotias nainen, oli löytynyt vain paria päivää aiemmin Helsingin Alppiharjussa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta kuoliaaksi kuristettuna.

Nainen oli ollut kuolleena huhtikuun puolivälistä saakka, ja poliisin esitutkinnassa surmapäiväksi tarkentui perjantai 13. huhtikuuta.

Ensimmäisessä kuulustelussa Penttilä kiisti jyrkästi syyllistyneensä henkirikokseen ja sanoi, ettei edes tuntenut uhria.


Keskiviikkona 9. toukokuuta Penttilä vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Vangitsemisoikeudenkäynnin yhteydessä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kertoi medialle, että Penttilä oli vapautumisensa 7.7.2017 jälkeen ollut yhteydessä lukuisiin naisiin.

Kanth pyysi median välityksellä naisia olemaan yhteydessä poliisiin.

– Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos Penttilä on kohdistanut henkilöön väkivaltaa tai yrittänyt sitä. Tarkoituksena on selvittää, onko Penttilä syyllistynyt vapautensa aikana sellaisiin rikoksiin tai rikosten yrityksiin, joista poliisilla ei vielä ole tietoa, Kanth siteerasi poliisin laatimaa mediatiedotetta.

Muita uhreja ei löytynyt

Poliisin esitutkinta valmistui kesäkuun puolivälin jälkeen. Kesäkuun 21. päivänä poliisi tiedotti Penttilän tunnustaneen henkirikoksen toisella kuulustelukerralla.

– Penttilä pitää tekoa kuitenkin tappona. Juttuun liittyvän runsaan salassapitovelvoitteen vuoksi teon yksityiskohdista ei voi kertoa enempää, kertoi Kanth tuolloin.

Muutama nainen, joihin Penttilä oli ollut yhteydessä, ilmoittautui poliisille. Yksikään ilmoitus ei kuitenkaan antanut aihetta rikostutkinnalle tai asian laajempaan selvitykseen.

Tänään: Käräjäoikeus käsittelee rikosta

Henkirikosjuttua käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeuden salissa 209 kello 09.00 alkaen.


Koska Michael Penttilä, pian 53, on tunnustanut henkirikoksen, keskeisin kysymys on se, oliko henkirikos murha vai tappo. Murha tarkoittaisi elinkautista vankeusrangaistusta, tappo vähintään kahdeksan vuoden ja enintään 12 vuoden vankeutta.

Syyttäjänä jutussa toimii Eija Velitski, joka oli myös syyttäjänä Penttilän rikoksen valmistelujutussa. Penttilän puolustuksesta huolehtii asianajaja Kari Eriksson.

Michael Penttilän rikokset

1. Elokuu 1985: Surmaa äitinsä kuristamalla. Poliisi epäilee Michael Penttilää – joka on tuolloin vielä nimeltään Jukka Lindholm – äidin surmasta, mutta kovaa näyttöä syyllisyydestä ei löydy. Penttilä on lyhyen aikaa tutkintavankeudessa, mutta vapautuu nopeasti.

2. Heinäkuu 1986: Houkuttelee asunnolleen kaksi 12-vuotiasta tyttöä. Surmaa toisen kuristamalla ja vaatii sen jälkeen toiselta tytöltä seksiä. Tyttö pakenee ja Penttilä otetaan kiinni. Kuulusteluissa tunnustaa myös äitinsä surman. Saa tuomion mm. taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta.

3. Vapautuu vankilasta toukokuussa 1992. Toukokuussa 1993 houkuttelee naisen isoäitinsä asunnolle. He keittävät kahvit, jonka jälkeen Penttilä kuristaa naisen kangasvyöllä hengiltä. Penttilä otetaan kiinni ja tuomitaan taposta ehdottomaan vankeuteen.

4. Marraskuussa 2008 Penttilä vapautuu koevapauteen. Vaarallisuusarviossa todetaan, ettei Penttilä sovellu siviilielämään.

5. Toukokuussa 2009 houkuttelee naisen asunnolleen lupaamalla tälle nahkasaappaat. Asunnolla kuristaminen alkaa heti. Nainen menettää tajuntansa, mutta herää ja pääsee pakenemaan, kun lupaa Penttilälle aloittavansa seurustelun tämän kanssa.

6. Toukokuu 2009: Houkuttelee voimakkaasti päihtyneen naisen asunnolleen. Nainen sammuu lattialle ja herää siihen, kun Penttilä kumartuu hänen ylleen mustat nahkahanskat käsissään. Kuristaminen alkaa, nainen pääsee rimpuilemaan pakoon.

7. Elokuu 2009: Menee ravintolassa tapaamansa naisen hotellihuoneeseen. Penttilä pitää naista vankina hotellihuoneessa yön yli. Penttilä kuristaa ja raiskaa uhriaan toistuvasti. Uhri selviää hengissä.

8. Elokuu 2009: Tilaa lehti-ilmoituksessa näkemänsä hermoratahierojan asunnolleen. Kun hieroja on kasaamassa hierontapöytää, Penttilä hyökkää takaapäin ja aloittaa kuristamisen. Hän on hajareisin uhrin päällä, kuristaa ja höllentää otettaan. Uhri pääsee pakenemaan, kun lupaa Penttilälle seksiä.

9. Syyskuu 2009: Tilaa kotiinsa siivoojan. Heti siivoojan astuttua sisään Penttilä käy hänen kimppuunsa kumihansikkaat kädessään. Siivooja puree ja lyö Penttilää ja pääsee pakoon.

10. Syyskuu 2009: Tilaa kotiinsa siivoojan. Penttilä hyökkää siivoojan kimppuun nahkahanskat käsissään, raahaa tämän makuuhuoneeseen ja ilmoittaa uhrilleen, että heillä on ”kaksi tuntia aikaa pitää hauskaa”. Uhri saa jossain vaiheessa rimpuiltua irti Penttilän otteesta. Poliisi ottaa Penttilän kiinni ja Penttilä tuomitaan vankilaan törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta ja lukuisista muista rikoksista.

11. Joulukuu 2016: Vapautuu vankilasta.

12. Alkuvuosi 2017: Penttilä pudottaa naapurinsa postiluukusta ”rakkauskirjeen”, joka on osoitettu perheen teini-ikäiselle tytölle. Tyttö on nähnyt tuntemattoman miehen aiemmin rapistelevan oven takana. Poliisi ottaa Penttilän kiinni epäiltynä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

13. Heinäkuu 2017: Vapautuu tutkintavankeudesta. Syyte rikoksen valmistelusta hylätään Helsingin käräjäoikeudessa. Ratkaisusta valitetaan hovioikeuteen, joka myöhemmin tuomitsee Penttilän rikoksen valmistelusta kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan.

14. Toukokuu 2018: Otetaan kiinni ja vangitaan. Häntä epäillään huhtikuussa 2018 tehdystä 52-vuotiaan naisen murhasta. Penttilä tunnustaa henkirikoksen toisella kuulustelukerralla, mutta pitää sitä korkeintaan tappona.