Kotimaa

Vastenmielinen näky yllätti naisen hautausmaalla – seurakunta tekee rikosilmoituksen

Julkaistu: , Päivitetty:

Tammelan seurakunnan kirkkoherran sijainen ei usko teon tahallisuuteen.
Tammelan seurakunnassa kirkkoherraa sijaistava kappalainen Timo Leinonen kuvailee kirkon kupeessa olevaa hautausmaata rauhalliseksi ja hyvässä kunnossa olevaksi.

Viime maanantaina hautausmaan rauhallinen tunnelma kuitenkin järkkyi. Kanta-Hämeen tilannetiimi-nimisessä julkisessa Facebook-ryhmässä äimisteltiin maanantaina julkaistua kuvaa ikävästä näystä. Kuvassa hautakivien välissä kyykkii mies, ja kuvan julkaisijan mukaan hän oli ulostanut hautausmaalle.

Ilta-Sanomat tavoitti kuvan ottaneen naisen kuvailemaan tilannetta tarkemmin.

– Olin lähdössä hautausmaalta poikani kanssa, kun näin miehen ottamassa housujaan pois ja kyykistyvän. Mietin, että hetkinen, ja minun oli pakko jäädä seuraaman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisen mukaan noin viisikymppinen mies kyykki asioillaan kaikessa rauhassa.

– Se oli aika kylmän rauhallista toimintaa.

Silminnäkijä kertoo järkyttyneensä todistamastaan tapahtumasta.

– Lähdin pois raivon vallassa. Olin käymässä isäni haudalla, eikä hautausmaa ole sellainen paikka, jossa ajattelisi ensimmäisenä näkevänsä vastaavaa.

Seurakunta vahvistaa – kertoo tekevänsä rikosilmoituksen

Tekikö mies todella tarpeitaan hautausmaalla keskellä kirkasta aamupäivää? Leinonen vahvistaa, että juuri tästä oli kyse.

– Joku on siellä käynyt, sillä siellä on ollut jäljet.

Leinosen mukaan hautausmaanhoitaja löysi jätöksen ja siivosi sen heti pois.

Seurakunnan käsityksen mukaan kyseessä ei ole rikos, sillä mitään tiettyä hautaa ei sotkettu. Jätökset nimittäin lepäsivät nurmikolla hautakivien välissä. Leinonen kertoo tekevänsä kuitenkin varmuuden vuoksi tapauksesta rikosilmoituksen poliisille.

– Emme voi todeta, että mitään tiettyä hautaa olisi sotkettu tahallisesti. Hautarauhan rikkomisen rikosnimikettä siitä ei käsittääkseni saa, sillä teon pitäisi kohdistua johonkin tiettyyn hautaan ja olla tahallista.

Miehelle vaikuttaakin iskeneen hätä, ja Leinosen mukaan hautausmaan lähettyvillä ei ole yleisiä vessoja. Hän uskookin kyseessä olleen ikävä, tahaton vahinko.

– On vaan tullut sellainen tilanne, että hätä on yllättänyt. Ilmeisesti on tullut tarve, eikä ole ollut parempaakaan paikkaa.

”Ei tämä ihan mitään jokapäiväistä ole”

Leinonen kertoo työskennelleensä Tammelan seurakunnassa yli viisi vuotta, eikä hän muista mitään vastaavaa tapahtuneen aikaisemmin.

– Mistään sarjatoiminnasta ei ole kysymys. Ei tämä nyt ihan mitään jokapäiväistä ole.

Leinonen toivoo, ettei vastaavaa tapahdu toisten. Hautarauhan turvaamiseksi ei olla tapauksen myötä tehty vielä turvatoimia.

– En tiedä, pitäisikö laittaa kyltti, ettei hautausmaalla saa tehdä tämmöisiä toimia.

Leinonen huomauttaa, ettei hautausmaalle kakkaaminen ole missään nimessä hyväksyttävää, sillä hautausmaa on paikka vainajien muistamiselle. Hän kertoo kuitenkin ymmärtävänsä, että joillakin ihmisillä voi olla sairauteen liittyviä pidätysongelmia.

– Voisin lähettää henkilölle terveisiä, että kannattaa käydä kotona asioimassa, niin ei tarvitse matkalla käydä.

Edit: Lisätty Leinosen huomio sairauksiin liittyvistä pidätysongelmista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt