USA:n Venäjän-lähettiläs: Näin Trumpin vierailu Helsingissä etenee – yksi aihe todennäköinen keskusteluissa Niinistön kanssa

Amerikkalaiset diplomaatit selvittivät presidentti Donald Trumpin aikatauluja ja keskustelujen aiheita tämän Euroopan-vierailun aikana.

6.7.2018 18:17

Presidentti Donald Trump saapuu Helsinkiin jo sunnuntaina 15. heinäkuuta, päivää ennen huipputapaamistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Asiasta kertoi Yhdysvaltojen Venäjän-suurlähettiläs Jon Huntsman torstaina toimittajille järjestetyssä puhelinkonferenssissa, jossa hän ja maan Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchison vastasivat kysymyksiin Trumpin Euroopan-vierailun yksityiskohdista.

Saapumisensa jälkeen sunnuntaina Trumpin on tarkoitus aloittaa vierailunsa tervehtimällä maansa suurlähetystön henkilökuntaa.

– Järjestelemme illaksi vastaanottoa Helsingin lähetystön työntekijöiden ja heidän perheidensä kanssa, Huntsman kertoi.

Seuraavana aamuna Trump kohtaa presidentti Sauli Niinistön kahdenvälisessä tapaamisessa. Trumpin ja Niinistön tapaamispaikkaa tai tarkkaa aikaa ei toistaiseksi ole vahvistettu.

Iltapäivällä Niinistön on määrä ottaa Trump virallisesti vastaan Presidentinlinnassa. Tarkkaa aikataulua ei ole julkaistu, mutta Huntsmanin mukaan seremonia alkaa ”aikaisin iltapäivällä”.

– Tämän jälkeen Trump osallistuu kahdenkeskiseen tapaamiseen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, jota seuraa laajennettu kahdenvälinen tapaaminen.

Huntsman vahvisti aiemmat tiedot, joiden mukaan Trump aikoo tavata Putinin ensin one-on-one, jolla yleensä tarkoitetaan kahdenkeskistä kohtaamista ilman avustajia. Tätä seuraavassa kahdenvälisessä (bilateral) tapaamisessa mukana ovat myös molempien hallintojen edustajat ja presidenttien avustajakunnat.

Virallista tapaamista seuraa vielä työlounas presidentti Putinin kanssa. Huntsmanin mukaan Trump suuntaa Helsingistä takaisin Yhdysvaltoihin maanantai-iltana.

”Suomella pitkät perinteet johtamisessa”

Puhelun aikana Huntsman kiitteli kokouksen isäntämaa Suomea puitteiden järjestämisestä Trumpin ja Putinin ensimmäiselle viralliselle tapaamiselle. Lähettiläs myös korosti monessa yhteydessä edelleen neutraalina pidetyn Suomen kuulumista länteen.

– Suomesta haluan sanoa sen, että he ovat läheinen Nato-kumppani. Kuten monet teistä tietävät, Suomella on pitkät perinteet kansainvälisten suhteiden johtamisessa, ja sen on isännöinyt monia sellaisia tapaamisia Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajien välillä.

Huntsman kiitti Suomea myös meneillään olevasta Arktisen neuvoston puheenjohtajuudesta. Hän arvioi että arktiset asiat saattavat nousta yhdeksi puheenaiheeksi Trumpin ja Niinistön tapaamisessa.

– Luulen että jotkut tähän liittyvät asiat voivat löytää tiensä keskusteluihin, joita presidentti Niinistö ja presidentti Trump tulevat käymään, hän totesi.

Vaaleihin sekaantuminen pöydälle

Trumpin ja Putinin on ennakkoon arveltu keskustelevan tapaamisessa ainakin Ukrainan ja Syyrian konflikteista ja asekontrollista. Venäjä on tosin ilmoittanut etukäteen, ettei Putin suostu ottamaan puheeksi Krimin niemimaan valtaamista.

Huntsmanin mukaan Trump aikoo nostaa esiin myös tiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaliin. Sama aihe on tarkoitus nostaa esiin myös ennen Helsingin-vierailua järjestettävässä Nato-kokouksessa.

– Presidentti uskoo että hyvät välit Venäjän kanssa ovat hyväksi sekä Yhdysvalloille että Venäjälle, mutta pallo on todella nyt Venäjällä, ja presidentti tulee jatkossakin saattamaan Venäjän vastuuseen sen vahingollisista toimista, Huntsman sanoi.

Myöhemmin toimittajan kysymykseen vastatessaan Huntsman tarkensi tarkoittavansa vahingollisilla toimilla hybridisodankäyntiä ja Venäjän sotkeutumista vaaleihin myös muualla, esimerkiksi Ranskassa, Italiassa, Balkanin maissa ja Britanniassa brexit-äänestyksen yhteydessä.

– Presidentin tärkein päämäärä on suojella amerikkalaisia ja Yhdysvaltojen ja sen kumppanien ja liittolaisten etuja. Saavumme tapaamiseen tietoisina mahdollisista ongelmista, mutta rauhan tavoittelun on aina yrittämisen arvoista.

Trump Eurooppaan jo tiistaina

Ennen Helsinkiin saapumistaan Trump osallistuu Naton huippukokoukseen, joka järjestetään 11.–12. heinäkuuta Brysselissä. Yhdysvaltojen Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchison kertoi toimittajille Trumpin saapuvan Brysseliin jo edellisenä iltana eli tiistaina 10. heinäkuuta. Nato-kokouksen jälkeen Trump vierailee Britanniassa perjantaina.

Myös presidentti Sauli Niinistö osallistuu kokouksen yhteydessä järjestettävälle päämiesillalliselle. Nato-kumppanien edustajien lisäksi Trump tapaa Brysselissä muun muassa Georgian ja Ukrainan johtajia sekä Afganistanin operaatiosta vastaavia kumppaneita.

Nato-kokouksesta odotetaan kiivasta vääntöä, sillä Trump on jo pitkään vaatinut eurooppalaisia kumppanimaita panostamaan enemmän omien maidensa puolustamiseen. Hutchinson sanoi että maiden välinen taakanjako tulee painottumaan kokouksen asialistalla.

Nato-maat ovat sitoutuneet laittamaan kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen, mutta käytännössä vain Yhdysvallat ja kourallinen muita maita on saavuttanut tavoitteen. Hutchinson muistutti, että maihin kohdistuu nyt vakavia uhkia Venäjän suunnalta, jonka lisäksi Kiina on nousemassa ja terrorismin vastaisen taistelun on jatkuttava.

Hän sanoi odottavansa tapaamisesta antoisaa.

– Uskon sen olevan yksi kaikkien aikojen tuottoisimmista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?