Eduskunnan rokoteryhmä: STM:n tulisi selvittää THL:n ja lääkäreiden rokotekiista: ”Jos olisin ministeriössä, kiinnostaisi tietää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eduskunnan rokoteryhmä: STM:n tulisi selvittää THL:n ja lääkäreiden rokote­kiista: ”Jos olisin ministeriössä, kiinnostaisi tietää”

Merja Mäkisalo-Ropposen (sd) mukaan rokotteisiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen arvioimiseen tarvitaan ulkopuolista tahoa.

6.7.2018 6:00

Eduskunnan rokoteryhmä kaipaa tarkempaa selvitystä THL:n ja lääkärien erimielisyydestä liittyen pneumokokkirokotteiden tehoon ja vaikuttavuuteen.

Rokoteryhmän jäsenen, kansanedustaja Aino-Kaisa-Pekosen (vas) mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) olisi kiireesti selvitettävä rokotteisiin liittyvät lääkärikunnan huolet.

– Meidän pitää pystyä luottamaan kansalliseen rokoteohjelmaan ja siihen, että ne tarjoavat kansalaisille riittävän suojan. Nämä ovat isoja kysymyksiä ja niillä on isoja vaikutuksia.

Aino-Kaisa Pekonen (vas) vaatii ministeri Annika Saarikkoa (kesk) selvittämään rokotteisiin liittyvää kiistaa THL:n ja lääkäreiden välillä.

Myös muut ryhmän jäsenet näkevät laajemmalle selvitykselle tarvetta.

Ilta-Sanomat julkaisi viikonloppuna laajan reportaasin, jossa useat korkeassa asemassa työskentelevät lääkärit arvostelevat kovin sanoin rokotustutkimusta, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee lääkejätti GlaxoSmithKlinen (GSK) rokotteella.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ei tahtonut kommentoida rokoteasiaa IS:lle.

Lue lisää: IS-reportaasi: Joukko lääkäreitä pitää THL:n rokotetutkimusta haitallisena

Lääkärit arvelevat, että THL suojelee tutkimusta, minkä vuoksi Suomessa ei ole käytössä laajempaa pneumokokkirokotusta.

Heidän mukaansa GSK:n rokote ei enää tehoa yleisimpiin taudinaiheuttajiin ja tutkimuksen seurauksena ihmishenkiä vaarantuu, kun lapsia rokotetaan vähemmän kattavalla rokotteella eikä ikäihmisille suositella rokotetta.

Lääkärien mukaan THL on antanut julkisuuteen toistuvasti ristiriitaista tietoa pneumokokkirokotteiden tehosta ja vaikuttavuudesta.

Lääkärien mukaan ikäihmiset pitäisi rokottaa, THL:n mielestä terveille ikäihmisille rokotteesta ei ole merkittävää hyötyä kustannuksiin nähden.

Pneumokokkirokotteella ehkäistään muun muassa keuhkokuumetta ja vakavia verenmyrkytyksiä.

Rokoteryhmä kaipaa STM:ltä selvitystä

THL:n ja GSK:n yhteyksistä on jo tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja tutkintapyyntö poliisille.

Ryhmän puheenjohtajan Veronica Rehn-Kiven (r) mukaan asian selvittäminen kuuluisi myös sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Se on ennen kaikkea ministeri, jonka kuuluisi selvittää nämä. Jos itse olisin ministeriössä, niin kiinnostaisi tietää, onko tässä mitään erikoista. Luultavasti ei ole, mutta jos on, niin siihen pitää puuttua, Rehn-Kivi kertoo.

Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtajan Veronica Rehn-Kiven (r) mukaan rokotekiistan selvittäminen kuuluisi sosiaali- ja terveysministeriölle.

STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoi IS:lle aikovansa syksyllä käydä perusteellisen keskustelun lääkärikunnan kanssa heidän huolistaan ja peloistaan liittyen valtion rokotevalintaprosesseihin.

Lue lisää: STM kerää THL:n rokotetutkimuksesta huolestuneet lääkärit koolle: ”Suomessa ei tehdä ihmiskokeita, joista ihmisten itsensä kanssa ei sovita”

Merja Mäkisalo-Ropposen (sd) mukaan tarvittaisiin kuitenkin ulkopuolista tahoa ottamaan kantaa ja arvioimaan aiheesta tehtyä tieteellistä tutkimusta. Hänen mukaansa keskustelulla ei ole muuten edellytyksiä edetä.

– Jos keskusteluja käydään jonkun ulkopuolisen kanssa niin sitä saatetaan katsoa vähän eri näkökulmista, myös Pekonen toteaa.

Rehn-Kivi kertookin tapaavansa loppukesästä THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen keskustellakseen aiheesta.

Seitsemän kansanedustajan rokoteryhmällä ei ole toimivaltaa päättää rokotuksista, vaan se on perustettu rokotteista kiinnostuneiden ja rokotevastaisuuden yleistymisestä huolestuneiden kansanedustajien aloitteesta keskustelufoorumiksi.

Rokoteryhmä seurasi aihetta koko kevään

Mäkisalo-Ropposen mukaan rokoteryhmä on seurannut pneumokokkirokotteista käytyä keskustelua alkuvuodesta lähtien.

Hän kertoo itse kiinnittäneensä aiheeseen huomiota ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Eduskunnan rokoteryhmä pyysi alkuvuodesta lääkevalmistajaa lahjoittamaan sotaveteraaneille pneumokokkirokotteet Suomi 100 -hengessä.

Merja Mäkisalo-Ropposen (sd) mukaan THL:n ja lääkäreiden välisen kiistan selvittämiseen tarvittaisiin ulkopuolista arvioijaa.

THL vastusti ehdotusta, mikä herätti Mäkisalo-Ropposen mukaan ryhmässä ihmetystä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siun sote -kuntayhtymä on päättänyt rokottaa pneumokokkia vastaan riskiryhmiin kuuluvia ja ikäihmisiä omasta kustannuksestaan. Niistä on hänen mukaansa saatu pelkästään hyviä kokemuksia.

Kevättalvella rokoteryhmä tapasikin yhdessä THL:n ja infektiolääkäreiden kanssa.

– Viimeistään silloin tuli selväksi, että heillä oli selvä näkökulmaero siitä, mitä voidaan ikäihmisten rokotusten kohdalla pitää pätevinä terveystaloustieteellisinä tutkimuksina.

Vielä saman kevään aikana oli tarkoitus koota yhteen eri tahoja, jossa asiasta voitaisiin keskustella avoimesti ja arvioida eri tutkimuksia.

Tapaaminen ei kuitenkaan järjestynyt. THL:n mukaan tapaaminen pyritään järjestämään elokuussa kansallisen infektiokonferenssin yhteydessä.

Juttua täsmennetty 12.7. klo 20.16: Mäkisalo-Ropponen kertoi jutussa kuulleensa, että eri tahojen tapaaminen olisi peruttu THL:n puolelta. THL:n mukaan tapaamista ei ole peruttu, vaan se pyritään järjestämään elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?