Kommentti: Perussuomalaisten kannatus nousi yli kymmenen prosentin – sitä se globalisaatio teettää

Julkaistu:

Jussi Halla-aho saa kiittää puolueensa suosion noususta Euroopan äärioikeistoa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Ylen torstaina julkaisemassa kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus nousi yli kymmenen prosentin, kahdella prosenttiyksiköllä.

Tätä ei voi selittää kotimaan tapahtumilla. Perussuomalaisiin liittyviä kotimaan tapahtumia ei ole ollut.

Tämän voi selittää ulkomaan tapahtumilla. Italian uusi hallitus haluaa karkottaa satoja tuhansia. Saksan hallitus melkein hajosi maahanmuuttokiistaan, joka päättyi komeisiin mutta aivan epäkonkreettisiin EU-julistuksiin. Löysä sopu pelasti Angela Merkelin hetkeksi. Itävallan maahanmuuttovastainen hallitus pelailee pelejään Saksan ja Italian välissä.

Euroopan sydämessä on kipu, joka säteilee joka suuntaan. Kun perinteiset puolueet yrittivät omia laitaoikeiston teemoja, ne yleensä syövät vain omaa kannatustaan.

Kun maahanmuuton estäminen ja jo tulleiden Eurooppaan-yrittäjien karkotus nousee todelliseksi vaihtoehdoksi, perussuomalaisetkin heräävät maanosan pussinperällä. Viimeksi puolue sai lyhyttä nostetta Turun terrori-iskusta viime kesänä, mutta sen poliittinen vaikutus jäi yllättävänkin vähäiseksi.

Laura Huhtasaari tuli presidentinvaalissa kolmanneksi vajaalla seitsemällä prosentilla, mutta se ei tuonut toivottua potkua perussuomalaisille. Ruotsidemokraattien imuunkaan ei päästy.

Nyt kansallismielisen ja rajojen sulkemista vaativan puolueen vauhdittajat ja esikuvat löytyvät kauempaa rajojen takaa. Sitä se globalisaatio teettää.

Veikko Vennamo on kuollut

Osan perussuomalaisten nosteesta selittää puolueesta lohjenneen hallituspuolue sinisten olematon osa. Ylen mittauksessa heidän kannatuksensa oli 1,1 prosenttia. Kentällä siniset lampaat palailevat perussuomalaisiin.

Perussuomalaiset ovat vakiintumassa osaksi eurooppalaista oikean laidan populismiliikettä. Sillä ei enää ole yhtään mitään tekemistä Smp:n ja Veikko Vennamon perinnön kanssa, jolle Timo Soini perussuomalaiset rakensi. Unohdettu kansa huokailee jo hautuumaan rauhassa.

Enää ei vihata herroja, nyt kammotaan maahanmuuttajia.

Suomen hallitsemisesta hankalaa

Soinin perussuomalaisten jytkyjä edesauttoi duunariäänestäjien kyllästyminen demareihin. Moni turhautunut demarien äänestäjä vaihtoi puoluetta protestiksi.

Nyt Ylen mittauksessa Sdp oli edelleen lievässä nousussa. Voi olla, että demarit, joita perussuomalaisten agenda kiehtoi ovat jo suorittaneet pesänvaihtonsa. Maahanmuuttoteemalla on kuitenkin kysyntää myös keskustan ja kokoomuksen äänestäjien keskuudessa, jos se lähtee lentoon.

Tämä hassua kyllä vähentää perussuomalaisten kasvun merkitystä. Se voi napata itselleen pienen siivun jokaiselta suurelta puolueelta. Soinin aikojen jytkyihin tarvittaisiin kuitenkin Soinin kaltainen hassunhauska huuliveikko keulakuvaksi ja pari muutakin ideaa kuin maahanmuutto.

Todellinen kamppailu vallasta kevään vaaleissa käydään edelleen Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen kesken. Jos perussuomalaisten suosio nousee reiluun kymmeneen prosenttiin pysyvästi, se rikkoo puoluekenttää ja hankaloittaa hallituksen kokoamista. Lopputulos voi olla kummallinen, mutta ainakaan seuraavaan hallitukseen perussuomalaisia ei oteta kesän 2017 tapahtumien jälkeen.

Suomen hallitseminen käy vaikeammaksi ja isoihin asioihin on hankalampi puuttua. Siitä hyötyvät taas populistit, muutkin kuin perussuomalaiset.