Kun Trump ja Putin tapaavat, Helsingissä järjestetään ainakin viisi mielenosoitusta – poliisi: Näihin paikkoihin ei heru lupaa

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokous Helsingissä pistää kansalaisaktivistit liikkeelle. Helsingin poliisi on saanut jo viisi ilmoitusta samana päivänä järjestettävistä mielenilmauksista.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Suomessa nostaa Helsingin valokeilaan. Senaatintorin mielenilmauksen puhujien joukossa ovat ainakin Sofi Oksanen ja Heidi Hautala (vihr).

4.7.2018 21:50

16. heinäkuuta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä. Huippukokous saa myös mielenosoittajat liikkeelle.

Yksi niistä on rauhanomainen ja poliittisesti sitoutumaton Helsinki Calling -mielenosoitus, jossa marssitaan ihmisoikeuksien, demokratian, rauhan ja ympäristö- sekä ilmastotyön puolesta.

Se alkaa 16. heinäkuuta kello 14 Kansalaistorilta ja kulkee Senaatintorille, jossa pidetään puheita.

Mielenilmauksen järjestäjäksi ilmoitetaan Helsinki for Human Rights -niminen ryhmä, joka ilmestyi Facebookiin tiistaina. Keskiviikkona sillä oli liki kaksituhatta tykkääjää.

Yksi mielenilmauksen järjestäjistä, Katri Ylinen, kertoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että mielenilmauksen järjestää yhteenliittymä, jonka takana on huolestunut kansalaisyhteiskunta.

– Mielenilmauksen viesti on, että kannatamme monipuolista ja monenkeskistä demokraattista keskustelua, emmekä kahdenkeskistä huippukokousta, Ylinen sanoo.

– Kansalaistapahtuman tavoitteena on nostaa keskusteluun niitä aiheita, jotka Venäjän ja Yhdysvaltain johtajilta jäävät usein keskustelematta. Haluamme kertoa, että Suomessa puolustetaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa, rauhaa ja ympäristön suojelua.

Nimekkäitä puhujia

Ylinen ei paljasta, keitä Helsinki for Human Rights- yhteenliittymän taustalla on.

Senaatintorille on hänen mukaansa tulossa nimekäs puhujalista, joka sisältää niin poliittisia kun kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia ja ihmisoikeusvaikuttajia.

– Taustalla on enimmäkseen suomalaisia ja kansainvälisiä yksityishenkilöitä, jotka ovat kokoontuneet Helsinki for Human Rights yhteenliittymän alle. Senaatintorille tulee puhujiksi kansainvälisiä vaikuttajia niin suomesta kun ulkomailtakin. Mukana on tutkijoita, toimittajia, aktivisteja, kirjailijoita ja kansalaisyhteiskunnan edustajia, hän kertoo.

Tapahtuman järjestäjä vahvistaa, että puhujien joukossa ovat ainakin kirjailija Sofi Oksanen ja europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr). Oksasen ja Hautalan osallistumisesta mielenosoitukseen uutisoi ensimmäisenä Seura.

Myös verkossa toimiva faktantarkastuspalvelu Faktabaari on ilmoittautunut talkoisiin, tarkastamaan supervaltojen johtajien lausunnot suorana.

Myös Ruotsin ex-pääministeri Carl Bildtin roolista puheenpitäjänä on liikkunut huhuja. Helsinki Calling -mielenosoituksen järjestäjänä toimivan Ilona Taimelan mukaan Bildt ei ole tulossa mielenosoitukseen puhujaksi. Taimela kertoo, että Bildtiä kuitenkin pyydettiin mukaan.

Ainakin viisi mielenilmausta

Viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoi keskiviikkona, että Helsingin poliisi on saanut viisi ilmoitusta mielenilmauksia 16. heinäkuuta.

Tarkemmin siitä, miten ja missä mielenilmaukset järjestetään, ilmoitetaan Hakolan mukaan ensi viikolla.

– Olemme yhteydessä kaikkiin järjestäjiin ja käymme heidän kanssa keskustelua siitä, missä ja miten mielenilmaukset järjestetään.

Poliisin mukaan on ennenaikaista ottaa kantaa siihen, miten poliisi valmistautuu, koska kokouspaikkoja ja muita mielenilmausten yksityiskohtia ei ole vielä päätetty.

– Huippukokous on korkean turvallisuuden tapahtuma ja mielenilmauksista ollaan erittäin tarkkoja. Jos joku ilmoittaisi mielenilmauksen paikaksi Finlandia- talon tai Säätytalon, niin se ei varmasti onnistuisi.

Hän kertoo, että mielenilmauksiin valmistaudutaan riittävällä määrällä poliiseja.

Mieltään aikovat osoittaa ainakin Kokoomuksen nuorten liitto ja Suomessa asuvista venäläisistä koostuva ryhmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?