Poliisi ei saa tietää, millaisia aseita Trumpin ja Putinin autoissa kuljetetaan – asiantuntija: ”Sitä katsotaan sormien läpi”

Kaikille Trumpin ja Putinin turvamiesten kantamille aseille tulee olla poliisihallituksen lupa. Sen sijaan kukaan ei tiedä, miten paljon rautaa diplomaattiautot ja lähetystöt voivat sisälleen kätkeä.

4.7.2018 20:16

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä alle kahden viikon päästä. Vaikka huomion keskipisteenä ovat valtioiden päämiehet, presidenttien mukana kaupunkiin saapuu myös sadoittain heidän henkilökuntaansa. Heistä näkyvimmät lienevät mustiin pukuihin, luotiliiveihin ja korvanappeihin sonnustautuneet turvamiehet.

Putinin turvallisuudesta vastaa Venäjän ylimpien johtajien turvakoneisto FSO, eli suoraan käännettynä liittovaltion turvallisuuspalvelu. Trumpin henkeä suojaavat puolestaan salaisen palvelun eli secret servicen agentit. Kummankin tahon toimintaa on valotettu yleisölle varsin niukasti, minkä vuoksi molempien ylle on langennut myyttinen maine.

Tiistaina Ilta-Sanomat kertoi, miten Yhdysvaltain salaisen palvelun väen arvellaan jo olevan Helsingissä. IS:n haastattelema toimittaja, turvallisuuskysymyksistä tietokirjan kirjoittanut Jan Fredriksson kertoi, että turvamiesten tuomat aseet ovat aihe, josta on julkisuudessa vaiettu.

– Käytännössä tiedetään, että niin salainen palvelu kuin Venäjänkin turvallisuushenkilöstö tuo mukanaan myös raskaampaa aseistusta, jolle ei periaatteessa edes ole mitään lupaa, mutta sitä katsotaan sormien läpi, Fredriksson kertoi herrasmiessopimuksesta.

Presidentti Trumpin autosaattueseen kuuluu myös turvallisuutta varmistavia ajoneuvoja.

Tapaamisen käytännön turvallisuusjärjestelyt ovat Helsingin poliisin vastuulla. Presidenttien omat henkivartijat toimivat lähinnä virka-apuna tiukasti suomalaispoliisien lieassa, ainakin teoriassa.

Ennen presidenttejä ja heidän henkilökohtaisia turvamiehiään Suomeen saapuvat niin kutsutut advance-tiimit, jotka käyvät läpi vierailukohteisiin ja autoreitteihin liittyvät turvatoimet sekä tuovat mukanaan tarvittavaa kalustoa. Sunnuntai-iltana Helsinki-Vantaan lentokentällä kuvattiin kaksi Yhdysvaltain tunnuksin varustettua lentokonetta, joiden arvellaan liittyvän advance-tiimin etukäteisvalmisteluihin. Myös tiistai-iltana Turun lentoasemalle laskeutui Yhdysvaltojen kone.

Jos laskuri ei näy, pääset siihen tästä.

Ajoneuvojen ja suurlähetystöjen sisällä pidettävää kalustoa voidaan vain arvailla

Poliisihallituksen asehallinnon ylitarkastaja Jukka Kaski vahvistaa, että turvamiesten mukana matkaa aseita. Kaski painottaa, että kaikille julkisilla paikoilla kannettavilla aseilla tulee olla asianmukainen lupa.

Ampuma-aselain pykälässä 64 määrätään, että aselupa voidaan antaa, jos se on tarpeen erityissuojelua nauttivien henkilöiden henkilökohtaisen koskemattomuuden tai omaisuuden suojelemiseksi.

Luvan ampuma-aseen, aseen osan ja patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon kansainvälisten valtiovierailuiden turvatehtävien järjestämiseksi antaa ja peruuttaa poliisihallitus. Lupa annetaan määräajaksi.

– Eli yleensä sen valtiovierailun keston ajaksi tai sen ajaksi, kun suojattava henkilö on maassa, Kaski täsmentää.

Venäjän armeijan turvamies tarkasti seppelettä muistomerillä Wienissä kesäkuussa.

Kaski ei kommentoi sitä, miten paljon ja millaisia aseita turvamiesten sallitaan tuoda Suomeen. Pelkästään Trumpin ja Putinin turvamiehiä uskotaan tulevan satoja.

Lue lisää aiheesta: IS tutustui valtiomiestason luodinkestävään edustusautoon

Presidenttien mukana saattaa kulkea enemmänkin aseita kuin isäntämaan tiedossa on, sitä ei suoraan kiistetä. Diplomaattisen koskemattomuuden suojaa nauttiviin ajoneuvoihin ja suurlähetystöihin poliiseilla ei ole asiaa, joten niiden sisällä matkaavaa kalustoa voidaan vain arvailla. Eri asia on, jos aseita kanniskellaan jalkakäytävillä.

Joskus joudutaan neuvottelupöydän ääreen

Etukäteen kokousmaassa vieraileva advance-tiimi sopii paikallisten viranomaisten kanssa aseluvista ja turvamiesten määristä. Kasken mukaan joskus valtiovierailuorganisaatioiden esittämistä vaatimuksista on jouduttu keskustelemaan.

– Ollaan joskus jouduttu keskustelemaan siitä, että onko heidän esittämänsä ampuma-aseita kantavien turvamiesten määrä tarpeen. Keskustelemalla ja neuvottelemalla on aina päästy järkevään ratkaisuun, jossa ei ole mitään ylimitoitettua. Lähtökohta aina on, että tämä on turvallinen maa. Täällä on myös oma poliisiorganisaatio, joka on mukana näissä kaikissa turvatehtävissä.

Pukuun sonnustautunut turvamies tarkkaili tilannetta Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen aikana Singaporessa.

Yhdysvaltojen salaisen palvelun agentit on koulutettu käyttämään standardiaseita, mukaan lukien FN P90 -konepistooli, Heckler & Koch MP5 -konepistooli ja 12-kaliiperinen Remington 870 haulikko. Vaikka muut Yhdysvaltain turvallisuuselimet ovat hiljattain alkaneet käyttää yhä suuremmissa määrin rynnäkkökivääreitä konepistoolien sijaan, salaisella palvelulla ei ole vastaavia aikomuksia.

Putinin turvamiesten asevarustuksesta löytyy tietoa vieläkin niukemmin. Venäjän valtion mediaperheeseen kuuluvan Russia Beyond -uutissivuston mukaan FSO:n henkivartijoilla on käytössään Venäjällä 1990-luvulla kehitetyt SPS-pistoolit Yleisesti ottaen myös tiedetään, että monet Putinin turvamiehet ovat myös kamppailulajien taitajia, mikä sopii judoa harrastavan Putinin imagoon.

Käsiaseiden lisäksi molempien presidenttien mukana Helsinkiin saapuvat salkut, jotka sisältävät välineet ja asiakirjat ydinaseiden laukaisemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?