Suomi voi palauttaa sisä­raja­tarkastukset Trumpin ja Putinin tapaamisen ajaksi: ”Käyttökynnys varsin korkea”

Sisärajatarkastusten palauttaminen toisi tullessaan poikkeavia reittejä lentokentille ja lisätyöntekijöitä rajanylitysasemille. Päätös asiasta saadaan ensi viikolla.

4.7.2018 15:21

Rajavartiolaitos valmistautuu parhaillaan palauttamaan Schengen-alueen sisärajojen tarkastukset Putinin ja Trumpin tapaamisen tienoilla, mikäli käsky ylhäältä käy. Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.

– Olemme valmistautumassa siihen, mutta prosessi on vielä kesken. Valmistelut sisältävät käytännön toimia ja resurssien varaamista niin, että jos päätös saadaan aikaiseksi, päästään aloittamaan saumattomasti, kertoo rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa.

Asiasta kertoo ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Jos laskuri ei näy, voit katsoa sen tästä.

Käytännön toimintaa sekä tiedonvaihtoa kotimaan ja ulkomaan viranomaisten kanssa ja tiedosta tuotettavan riskianalyysin tuottamista on jo tehostettu. Elomaa sanoo, että mitään erityistä turvallisuusuhkaa huippukokouksen aikaan ei ole.

Rajavartiolaitoksella on valmius palauttaa sisärajavalvonta lyhyelläkin varoitusajalla, esimerkiksi terrori-iskun tapahtuessa.

– Tässä ei toki ihan sellaisesta ole kysymys. Mutta sisärajavalvonnan palauttaminen on meidän työkalupakin yksi työkalu, jonka käyttökynnys on varsin korkea. Se näkyy päätöksenteon tasostakin. Tilannetta voisi kuvailla poikkeukselliseksi, mutta se kuitenkin löytyy meidän keinovalikoimastamme.

Lue lisää: Salainen operaatio käynnistyi – myös Yhdysvaltain salaisen palvelun väki saattaa jo olla Suomessa

Päätöksen valvonnan palauttamisesta tekee valtioneuvosto sisäministeriön esityksestä. Tämän viikon kokoukseen asia ei ehdi, joten päätös asian suhteen on odotettavissa ensi viikon puolella.

Valvonnan väliaikainen palauttaminen ei automaattisesti tarkoita passintarkastuksia joka kulman takana, vaan tarkastukset Trumpin ja Putinin tapaamisen aikoihin tehtäisiin riskianalyysin perusteella. Selkeimmin lisääntyneen valvonnan voisi havaita siitä, että liikkeellä on tavallista enemmän rajavartiolaitoksen virkamiehiä rajanylityspaikoilla.

– Tavallisen kansalaisen kannalta tämä toivottavasti ja todennäköisesti ei tarkoita mitään, sillä sataprosenttisia sisärajatarkastuksia ei näillä resursseilla kyetä tekemään, Elomaa toteaa.

Hän myös muistuttaa, että passivapaa matkustaminen on varsin harhaanjohtava käsite. Tavallisissakin olosuhteissa matkustusasiakirja tulisi olla mukana, vaikka sitä ei tarkistettaisikaan. Pohjoismaissakin matkustaessa mukana on hyvä kantaa jotain viranomaisen myöntämää asiakirjaa, vaikka maiden välillä passivapaus onkin.

 Sataprosenttisia sisärajatarkastuksia ei näillä resursseilla kyetä tekemään.

Konkreettisesti tarkastukset voivat näkyä myös erilaisina reitityksinä lennoilta lentokenttien uloskäynneille. Jos lennon lähtökenttä tai matkustajaluettelo antaa syitä epäillä lennolla matkustavista riskihenkilöistä, matkustajavirta ohjataan tarkastukseen. Elomaa vakuuttaa, että rajavartiolaitos pyrkii siihen, että liikenne sujuu mahdollisista tarkastuksista huolimatta.

Tapaamista edeltävänä päivänä itänaapurissa käydään jalkapallon maailmanmestaruuskisojen finaaliottelu, minkä vuoksi rajavartiolaitos on valmistautunut Venäjän vastaisen rajan paluuliikenteeseen.

Yhteensä 26 Schengen-valtion välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. Valtioilla on yhteinen ulkorajavalvonta ja viisumipolitiikka, joita Suomi alkoi noudattaa muiden pohjoismaiden kanssa vuonna 2001.

Rajavartiolaitos on osa Trumpin ja Putinin tapaamisen turvallisuusjärjestelyitä. Päävastuu turvallisuudesta on Suomen poliisilla, joten rajavartiolaitos tukee poliisia henkilöstöllään ja kalustollaan, esimerkiksi helikoptereilla ja merikalustolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?