HS: Airbnb-tienaamisessa voi odottaa ikävä veroyllätys – näin sen voi välttää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Airbnb-tienaamisessa voi odottaa ikävä veroyllätys – näin sen voi välttää

Asuntoaan välittämällä voi tienata tuhansia euroja, mutta tarkkana kannattaa olla.

Airbnb-toiminnassa tulee ottaa monta asiaa huomioon. Toiminta voi näkyä esimerkiksi asuntoa myydessä myyntivoittojen verottamisena.

4.7.2018 11:31

Asuntoaan Airbnb:n kautta vuokraava voi kohdata ikävän veroyllätyksen asuntoa myydessä. Suurin riski on varsinkin ensiasujilla.

Yleisesti asuntonsa voi myydä verovapaasti, mikäli siinä on asunut kaksi vuotta yhtäjaksoisesti omistusaikanaan. Jos yhtäjaksoisuus ei täyty, asunnosta saatavasta myyntivoitosta pitää maksaa luovutusvoittovero, joka voi olla tuhansia euroja.

Helsingin Sanomien haastatteleman verohallinnon henkilöstöverotusyksikön ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan myös Airbnb-vuokraus on verohallinnon silmissä vuokraus.

Jos yhtäjaksoisuus ei ole täyttynyt ja vuokraa asuntonsa Airbnb:n kautta, joutuu kahden vuoden asumisajan aloittamaan alusta.

Luovutusvoittoveron voi kuitenkin välttää yksinkertaisella vinkillä: jos ei vuokraa koko asuntoaan vaan esimerkiksi huoneen, yhtäjaksoinen asuminen ei katkea.

Airbnb-toiminta on aiheuttanut myös aiemmin ongelmia sen suhteen, mikä on sallittua ja mikä ei.

Aiemmin talvella kaupungin vuokra-asuntoa Airbnb:ssä vuokarannut mies sai kaupungilta häädön, jota oikeus piti oikeutettuna ratkaisuna.

Mies oli vuokrannut Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaa asuntoaan 40 euron hintaan yötä kohden.

Mies oli pitänyt Airbnb-toimintaa alivuokraukseen verrattavana toimintana. Hän myös koki, ettei toiminta aiheuttanut haittaa muille talossa asuville.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei sosiaalisin syin saatua asuntoa saa käyttää lisätulonlähteenä eikä oikeuden mukaan miehen menettely ollut vähäinen.

Lue lisää: Mies välitti kaupungin vuokra-asuntoa Airbnb:ssä ja sai häädön – oikeus kallistui kaupungin kannalle

Parhaimmillaan Airbnb on kuitenkin melkoinen tulonlähde. Taloussanomat haastatteli helsinkiläistä Mariaa, joka pyörittää jopa 30 000 euron liikevaihtoa majoittamalla ihmisiä kodissaan, jossa on kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö.

Vuokraa hän perii koko asunnosta noin 140 euroa yöltä.

Samassa jutussa haastateltu niin ikään Airbnb:n kautta ihmisiä majoittava Reija kertoo, että Helsingin keskeisellä paikalla sijaitsevalla asunnolla voisi tienata noin tuhat euroa.

Se kuitenkin vaatisi hyviä kuvia, sisustusta ja palvelua.

Kummatkin haastateltavista kertoi, että helpompiakin tapoja olisi tienata.

– Täytyy olla tosi joustava ja aina valmis palvelemaan, Maria toteaa.

– Kuten hotellisiivouksessakin, lakanat ja pyyhkeet pitää vaihtaa jokaisen kävijän jälkeen, vessa pitää pestä ja muistaa viedä asuntoon perustarvikkeita kuten muun muassa vessapaperia, kahvia, teetä, käsisaippuaa ja shampoota, Reija luettelee.

Lue lisää: Maria vuokraa asuntoaan Helsingissä Airbnb:n kautta – viettää lisätulojen avulla eläkepäiviä Floridassa

Airbnb-palvelun kautta lisätuloja on saanut Suomessa noin 9000 henkilöä eli 0,2 prosenttia suomalaisista.

Airbnb:n kautta saatavat tulot ovat veronalaisia. Lisäksi välityspalvelu veloittaa osan saatavista tienesteistä.

Lue lisää: Airbnb, Huuto.net, Uber... – 14 000 suomalaista saa osan tienesteistään alustojen kautta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?